Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe bedenk je een titel?

Hoi allemaal! Ik ben bezig met een boek. Het boek gaat over een jongen, Floyd, die mishandeld wordt door zijn vader. Natuurlijk gaat het verhaal niet alleen daarover, er gebeurt nog veel meer maar dat vertel ik liever niet omdat ik bang ben dat het gestolen wordt. Maar genoeg daarover, mijn vraag: Wie weet hoe je een goede en vooral pakkende titel bedenkt? Ik wil graag dat mensen, als mijn boek misschien ooit wordt uitgegeven, mijn boek uit de kast pakken en nieuwsgierig worden. Iemand tips? Yoël

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Zoek titels op die jou erg aanspreken. Ontleed die: wat voor woorden worden gebruikt, welk gevoel roept dat op, in wat voor soort samenstelling staan de woorden, wat is daar mooi of opvallend aan, waarom werkt het zo goed? Dat kan helpen om voor jouw titel de juiste woorden in de juiste vorm te zetten. Het loont ook om op zoek te gaan naar slechte titels: waarom wringen die, waar loopt het spaak? Dit om jezelf voor valkuilen te behoeden.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het boek gaat over een jongen, Floyd, die mishandeld wordt door zijn vader.
Angst.
[...] omdat ik bang ben dat het gestolen wordt.
Angst.
Wie weet hoe je een goede en vooral pakkende titel bedenkt?
Niemand - hoewel - eigenlijk iedereen, maar ook eigenlijk weer niet.
Iemand tips?
Misschien! Ik heb het pas kortgeleden ontdekt. Het heet google. Daar kan je iets opzoeken. Ik probeerde het volgende; "titel van een boek verzinnen". Het duurde wel heel lang voor ik antwoord kreeg, maar het resultaat was en is nog steeds verrassend.
Goede titel bedenken helpt om gelezen te worden
https://www.nickypent.nl/goede-titel-bedenken-met… Probleem is dat de titels op deze site 'bezet' zijn. Toen dacht ik; kan je dan ook een titel bedenken om niet gelezen te worden? Ik heb die vraag aan google gesteld - het antwoord was er al binnen 24 uur - en wederom was het resultaat verrassend. Ik toetste in; "een titel bedenken om niet gelezen te worden". Dat had ik beter niet kunnen doen. Je krijgt meer antwoorden op een vraag aan google als je iets niet wil. Soms denk ik wel eens; ik vraag een ander niets meer! YoëlSchrijft, wat denk jij?

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ben je een beginnend schrijver, of iemand die uit twintig bestsellers provisie trekt? In het tweede geval: maak je geen zorgen dat iemand je werk steelt. Schrijf gewoon de eenentwintigste bestseller om je zesde prive-jet te kunnen kopen. In het eerste geval: bouw een feestje als iemand je werk steelt, want dat betekent dat iemand het gelezen heeft en goed vond. Ik schrijf al een halve eeuw, en wacht zoals zo vele andere schrijvers op de eerste lezer die mijn werk de moeite van het stelen waard vindt. Hoe bedenk ik een titel? Ik verzin eerst een onderwerp, dat is vaak al de titel. Dan pas schrijf ik het verhaal. Een suggestie: 'Het Verhaal van de jonge Floyd die mishandeld wordt door zijn vader.'

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Persoonlijk zou ik gaan voor kort en krachtig. Één woord met een ondertitel. Bijvoorbeeld: Karwats Met als ondertitel: Een verpeste jeugd Het gaat je lukken, succes!

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor nu gebruik ik gewoon een werknaam. Bij verhaal nr 1 (ligt nu op de plank) is dat de voornaam van de hoofdpersoon. Bij verhaal nr 2 is het de naam van de planeet waar het verhaal zich afspeelt (fantasy). Als een van de verhalen ooit daadwerkelijk een voltooid manuscript geworden is, dan ga ik me wel buigen over een geschikte boek-titel. Tot die tijd ga ik daar geen energie aan verspillen, die steek ik liever in het schrijven zelf. Mezelf kennende heb ik over een paar weken toch weer een betere titel bedacht ;)

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn verhaal heeft al verschillende titels gehad. Het verhaal ontwikkelt zich tijdens het schrijven, en ik ga het steeds beter begrijpen. Ik denk dus ook dat ik pas als ik het boek af heb, echt kan weten hoe het moet heten. Op dit moment heb ik als werktitel 'de schaduw van Urea', omdat dat mij aanspreekt. Ik denk dat titels een beetje mysterie mogen hebben, zodat ze meteen vragen oproepen. Maar ze moeten ook passen bij het verhaal. Als de titel je het gevoel geeft dat je een spannende thriller gaat lezen en het blijkt een langzame historische roman, dan ben je als lezer misschien wel teleurgesteld. En als laatste (is al eerder gezegd geloof ik) wees niet bang dat iemand je ideeën steelt. Ideeën zijn niks waard. Het is de uitvoering die waardevol is, het uren/dagen/maanden/jarenlang schrijven en zwoegen om een verhaal tot een boek te bouwen, dát is iets waard. Ideeën heeft iedereen om de haverklap, maar zolang je ze niet uitvoert heb je er niks aan.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn ervaring: de titel ontstaat vaak tijdens het schrijven aan mijn verhaal. Een personage zegt bijvoorbeeld iets. Als ik het betreffende hoofdstuk of fragment hardop lees, om na te gaan of de zinnen lekker 'bekken,' komt het voor dat zo'n woord, dat het personage zegt, opvalt. Een woord waarin veel zit. Het zou bij wijze van spreken de lading kunnen dekken. Ik kies dat woord - of korte zin - dan als (voorlopige) werktitel. Mijn manuscript ligt nu op een redactietafel. Als het uitkomt zal het boek die titel dragen. Dat voelt goed. Ook bij het schrijven van korte verhalen wordt een titel meestal al schrijvende geboren. Kortom: pieker er niet over. Lees jouw teksten (ook) hardop en vindt de juiste titel. Succes.

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ideeën zijn niks waard.
Ik heb geen idee of dit klopt. Oké, ik heb het idee dat mijn opmerking ietwat uit de context getrokken is, maar toch.
Oh dit is natuurlijk ook geen feit met harde bewijzen :) Het is gewoon mijn ervaring. En ik merk zo vaak dat mensen zich heel druk maken om de ideeën, bang zijn die te delen, en zich zorgen maken of een idee wel goed genoeg is. Dan denk ik: richt je vooral op de uitwerking en maak je niet druk om dat idee. Een idee is maar een beginpunt.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk inderdaad dat een titel gedurende het schrijfproces ontstaat. Althans, dat was in mijn geval zo. Het begon met een klein ideetje in het verhaal, en ik vond het wel lekker klinken als titel. Daarna werd het een steeds terugkerend thema en werd het zelfs steeds belangrijker voor de plot. Het begon dus als een concept-titel, maar ik wist al vrij vlug dat het de officiële titel zou worden. De titel is ontleend aan het schaakspel, en ik hoop dat het zowel voor mensen die dit begrijpen, als voor anderen, uitnodigt tot lezen.