Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De muziek bij je verhaal

Ik luister meestal muziek terwijl ik schrijf. Dit kunnen instrumentale soundtracks zijn van films of series, popmuziek, rock etc. Het hangt heel erg af van de sfeer van mijn verhaal op dat moment. Ook zijn er een paar specifieke nummers die zeer toepasselijk zijn voor mijn verhaal en die ik daarom vaak op repeat heb staan. Voor mijn fantasyverhaal 'De Legende van de Alcracht: Het meisje tussen twee werelden' is dit bijvoorbeeld 'Breath of Life' van Florence+ the Machine. Hebben jullie ook een bepaald muzieknummer dat heel erg toepasselijk is voor jullie verhaal? Zo ja, welk nummer is dit dan?

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Muziek is nauw verweven met emoties. Ook herinneringen worden erg beïnvloed door muziek. Bij het schrijven heb ik soms geluid om mij heen nodig en dan is het vaak achtergrondmuziek. Koffiehuis als je streamt bijvoorbeeld. Soms vind ik het enorm storend en afleidend om muziek om mij heen te hebben. Ik denk dat het in sommige gevallen een toegevoegde waarde heeft om bepaalde genres muziek te draaien om zo in een flow te komen. Ik heb dus niet echter een specifiek nummer of genre, maar kan wel een flashback hebben bij een bepaald lied, dat ik precies weet waar ik aan schreef toen ik dat lied ook op had staan.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuke vraag, maar het loopt niet storm bij de antwoorden. Misschien als je niet alleen vraagt "welke muziek?" maar ook "waarom?" dan koppel je het aan het schrijfproces. Mijn antwoord, eerst het waarom: Ik schrijf niet vanuit inspiratie - ik construeer teksten op specificatie. Eerst wil ik de specificatie duidelijk krijgen, dan volgt de tekst bijna vanzelf. Wat wil ik vertellen? Aan wie? Welke beelden, welke constructies zijn bruikbaar? Ik schrijf zoals een civiel ingenieur een brug tekent. Geconcenteerd. Daarom: die stress bij het staren naar het tabula rasa, wachten op de muze terwijl de hersenen schreeuwen om activiteit, die stress ken ik niet bij die ontwerpfase, en aan overspronggedrag naar muziek luisteren heb ik dan geen behoefte. Daarna komt de tweede fase: het zoeken in mijn geheugen vol anecdotes naar geschikte die in de blauwdruk passen. Dat is een associatief proces, en daarbij heb ik wel behoefte aan activiteit. Niet aan muziek: ik ben actief muzikant, dus achtergrondmuziek ken ik niet: zelfs de onbenulligste muzak eist mijn aandacht op. Afleiding zoek ik in lichte inspanning: fietsen, pagaaien, houthakken, ijsberen. Ik heb een sta-lessenaartje om tijdens het ijsberen aantekeningen te kunnen maken. Alleen tijdens de laatste fase, het in de computer duwen van de tekst en de eindredactie, heb ik behoefte aan muziek. Als ik dan voldoende stroom heb voor zowel computer als ghettoblaster, luister ik naar Sweelinck, intrumentale etudes van Bach, instrumentale raga's van Noordindia, klassieke gamelan van Java - altijd muziek die ik door en door ken en begrijp, dat geeft rust.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ohh ik gebruik zeker muziek tijdens het schrijven. Ook omdat het soms de interne criticus uitzet en ik dan vrijer kan schrijven. Ik hou van filmmuziek, maar luister ook soms boze rocknummers als de sfeer van de scene daarbij past. Of klassiek; 'Canto Ostinato' is bijvoorbeeld een modern klassiek stuk wat HEEL goed werkt om in een flow te komen. Dat gezegd hebbend; soms vind ik stilte ook wel even lekker. Of het geluid van de wereld om me heen. Ik wissel dus af! :D

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn favoriet is "youtube epic music" in te typen en een playlist van minstens een uur aan te klikken. Mijn huidige hoofdpersonage heeft als thema "Believer" van Imagine Dragons, of beter gezegd, een alternatieve versie van dat lied met een andere tekst, dat ik voor het eerste en enige keer hoorde tijdens een amateur musical... Dus ja ik gebruik muziek bij het schrijven. Ik probeer ook om die soort muziek alleen te draaien tijdens het schrijven en zo een Pavlov reactie bij mezelf te creëren. "Oh, Two Steps from Hell staat op, ik ga hier een hoop schrijven en het gaat nog goed zijn ook!"

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik luister tijdens het schrijven vooral hardrock. Queen, Led Zeppelin, Guns N' Roses, Motörhead, Metallica, Black Sabbath, Rainbow... En ook iets muzikaals... Ik gebruik als motto vooraan het boek ook muziek. In mijn eerste roman een stukje van Rock N' Roll Suicide van David Bowie.

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi hoi,

Ik luister graag naar muziek tijdens het schrijven, en ook tijdens het brainstormen. Dit kan muziek zijn die dezelfde sfeer uitademt als het verhaal, of muziek waarvan de tekst van het lied te maken heeft met een gebeurtenis uit het verhaal. Het verhaal dat ik nu schrijf speelt zich bijvoorbeeld af onder een dictatoriaal regime, en dus luister ik tijdens het schrijven vaak naar goede oude sovjetmarsen en dergelijke.

Altijd leuk om te lezen over de muzieksmaak van anderen.