Werkwijze?

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Werkwijze?

Ik ben een boek aan het schrijven. Heb al veel: titel, hoofdstukken, voor- en nawoord, inleiding, etc., maar zie soms ' de bomen door het bos' niet meer. Ik ben het nu aan het herschrijven, omdat het commentaar van mijn uitgever was dat ik meer 'verhalend' moest schrijven. Maar wie kan mij vertellen wat een goede werkwijze is, want ik spring nu 'van hak op de tak' (dan weer bijv. inleiding, dan weer een hoofdstuk, dan weer bijv. het nawoord, etc.)? B. v. d.! Eduard

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat maakt niet zoveel uit. Begin daar waar je inspiratie voor hebt. Maar zorg wel dat je beter verhalend kunt schrijven. Ga morgen eens een half uur uit het raam kijken en schrijf daarover een verhaal van een paar bladzijden. Voor een voorbeeld van een meesterlijke schrijver: https://www.dbnl.org/tekst/coup002kort02_01/coup0… En roep dan de herinneringen op aan je reis. Begin gewoon daar waar je wilt beginnen.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Da's een wel heel fundamentele vraag. Wat heb je al ondernomen om het schrijfvak te leren? Boeken over schrijven gelezen? Workshops gevolgd? Een podcast, lectures op Youtube?

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zo te horen heb je behoefte aan structuur. Een aanpak zou kunnen zijn: - vat je verhaal puntsgewijs samen in chronologische volgorde - formuleer je plot en eventuele subplots - geef de chronologische volgorde van gebeurtenissen weer in een opeenvolging van scenes - vindt uit wat je wel wilt vertellen en wat niet - geef de scenes een naam, of voorzie ze van een nummer, of vat ze samen in één zin - bepaal welke volgorde van scenes je aan wilt brengen in je verhaal, schrap of wijzig scenes, verzin nieuwe indien nodig, en zet flashbacks op de juiste plaats - houd rekening met ritme en spanning - breng de gekozen scenes onder in hoofdstukken Zorg er voor dat elke scene van betekenis is voor de ontwikkeling van de plot. Laat bijvoorbeeld in elke scene een nieuw obstakel opdoemen, of laat je hp dichter bij zijn of haar beoogde doel komen, of laat hem of haar iets leren waardoor de doelstelling verandert. Je hebt nu een frame. Schrijf vervolgens de scene waar je zin in hebt, van de hak op de tak, het maakt niet uit. Hang de scenes aan de verhaal boom die gaandeweg vanzelf vol raakt. Afhankelijk van de software die je gebruikt zou je per scene of per hoofdstuk met aparte documenten kunnen werken die je in de titel een nummering of codering meegeeft. Geef nieuwe invallen en voortschrijdend inzicht volop de ruimte en behoud zo het plezier in schrijven. Creëer desgewenst nieuwe sporten in de ladder van je verhaal. Misschien, en zelfs waarschijnlijk moet je de ladder een aantal keren aanpassen of vernieuwen. Eventuele ruimte tussen de scenes vul je in als het verhaal definitief staat, of wanneer je daar zin in hebt. Het is allerminst zeker dat je iets hebt aan mijn suggesties. Het enige criterium voor een goede werkwijze, is dat die werkt voor jou.