Start » Forum » Het schrijfproces » Overig » Ik zou zooo graag mijn boek willen afmaken

Ik zou zooo graag mijn boek willen afmaken

6 reacties [Laatste bericht]
wortelsapje
Laatst aanwezig: 2 dagen 10 uren geleden
Sinds: 11 Jan 2008
Berichten: 12

Ik zou zooo graag mijn boek willen afmaken

Maar het lukt mij gewoon echt niet naast een fulltime baan. Het is iets waar ik al jaren tegenaan hik. Ik werk op dit moment fulltime in de journalistiek. Mijn werk is vrij intensief en ook onvoorspelbaar. Ik weet nooit hoe een dag gaat lopen, en ik weet ook nooit van tevoren hoe laat ik precies thuis zal zijn. Ik kan dus niet even een ‘avondje schrijven’ inplannen. Dan zul je net zien dat gasten na een uitzending langer blijven hangen of dat ik onderwerpen voor de volgende uitzending niet rond krijg, en langer moet blijven om het af te maken. Daarbij ben ik gewoon bekaf als ik eenmaal thuis ben, en hang ik alleen maar op de bank voor de tv. Helpt ook niet dat ik maar een paar uur per nacht slaap op werkdagen. In de weekenden was ik vaak bij mijn vriend (die relatie is inmiddels uit) of bij mijn ouders.

Nu klink ik als iemand die niet echt gepassioneerd is als het gaat om schrijven, maar dat ben ik wel. In mijn jaren op de middelbare school en in mijn studententijd heb ik heel veel geschreven: voor schrijfwedstrijden, tijdschriften o.a. In mijn studententijd ontstond het idee voor een roman. Ik ben inmiddels bijna op de helft van mijn roman. En ik heb ook het geluk dat ik begeleid word door een uitgeverij. Daar heb ik hard voor moeten knokken, en ik wil die luxe positie niet kwijtraken. Gaat wel gebeuren als ik niks meer aanlever.

Maar door mijn werk is mijn hele systeem veranderd. Zelfs in de weekenden kan ik mij er niet toe zetten te schrijven. Ik ben dan in mijn hoofd ook bezig met werk. En vaak neem ik ook letterlijk werk mee naar huis: mailtjes sturen/beantwoorden, items uitwerken, telefonische interviews/voorgesprekken nog even tussendoor doen. En honderdduizend andere dingen die ik ook nog doe. Zooi in huis. Verplichtingen naar familie/vrienden toe. Plus dat ik dan ook gewoon moe ben van alles. In mijn hoofd moet ik een soort rust hebben om te kunnen schrijven en weer in het verhaal te komen. De periodes waarin ik wel gefocust schreef, waren toch wel de periodes waarin ik weinig aan mijn hoofd had en ook heel veel (literatuur) las. Ik lees op dit moment weinig, wat al een heel slecht teken is. Ook als ik vrij ben en een paar uur niks te doen heb, kan ik niet meer zoals voorheen gefocust lezen (zonder tussendoor mijn mobiel, sociale media, whatsapp, nieuwssites en mail te checken). Ik was vroeger niet zo, maar in de journalistiek word je vanzelf een soort machine. 24/7 aanstaan + een nieuwsjunk, en alles dendert maar door.

Ik zou zo graag die drive van vroeger weer terug willen. Ik weet dat het in mij zit, want de helft van het boek is al af. Dan moet de andere helft ook lukken. Hebben jullie tips voor mij? Is het aan te raden om bijvoorbeeld twee maanden onbetaald verlof te nemen van mijn werk om fulltime te gaan schijven? Langer dan dat kan ik mij financieel niet veroorloven. Maar dan kan ik alle ruis dempen. Twee maanden 100% focussen op het schrijven. Verder is mijn relatie nu alweer een jaar uit. Heb het daar heel lang moeilijk mee gehad, maar nu wil ik verder. Ik wil de tijd die ik nu overhoud doordat ik weer vrijgezel ben positief benutten, en volledig steken in het schrijven.

Hebben jullie tips voor mij? Herkent iemand zich in dit verhaal? Wat zouden jullie doen om toch je boek af te kunnen maken? Parttime werken is in mijn geval overigens geen optie.

Reacties

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 23 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14087

Het hele fragment gaat over jou. Je vraag komt pas later. Als je geen tijd hebt, heb je geen tijd. Je moet je baan niet aan de wilgen hangen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

krommenaas
Laatst aanwezig: 1 dag 12 uren geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 273

Zo te horen zal je moeten kiezen tussen je baan en je roman.

Ik werk zelf 4/5 om een schrijfdag te hebben, ik 'verbied' mezelf om voor 22u te ontspannen en ik gebruik bijna al m'n vakantiedagen en elk vrij moment van het weekend, en dan nog kom ik tijd te kort. Maar ik heb eens een half jaar loopbaanonderbreking genomen en dan was ik eigenlijk niet veel productiever; dat viel tegen. Toch ga ik dat nog eens proberen.

Als dat allemaal niet mogelijk is dan is het enige advies dat ik kan geven dat je (bijna) elke dag moet schrijven, al is het maar een half uurtje, omdat je dan in een zekere flow blijft. Als dat niet mogelijk is dan lijkt het me bijna ondoenbaar. Als ik een week niet geschreven heb dan duurt het uren voor ik weer in gang geraak. Maar dat is wellicht niet voor iedereen zo. Als het wel lukt om dagelijks een klein beetje te schrijven dan helpt het om jezelf een zeer laag dagelijks minimum op te leggen; bvb 100 woorden of zelfs 50. Dan ligt de lat nooit onmogelijk hoog, maar eens je die woorden hebt gehaald blijf je misschien bezig.

Succes!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 17 uren 36 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5774
wortelsapje schreef:

Ik zou zooo graag mijn boek willen afmaken

wortelsapje schreef:

Hebben jullie tips voor mij?

De vraag formuleren geeft vaak al hints in de richting van praktische antwoorden (eigenlijk weet je het zelf wel al):

wortelsapje schreef:

... honderdduizend andere dingen die ik ook nog doe ...

wortelsapje schreef:

... (zonder tussendoor mijn mobiel, sociale media, whatsapp, nieuwssites en mail te checken ...

wortelsapje schreef:

Ik wil de tijd die ik nu overhoud ...

Wat is schrijfflow en wat is het resultaat ervan? Lees het hier.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 14 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5737

wortelsapje,

zoals hierboven al staat.
en:
"Ook als ik vrij ben en een paar uur niks te doen heb, kan ik niet meer zoals voorheen gefocust lezen (zonder tussendoor mijn mobiel, sociale media, whatsapp, nieuwssites en mail te checken).'
Mijn tip:
Plan per dag 1 uur in waarin je als enige bezigheid schrijft, bijvoorbeeld op een laptop zonder internet en telefoon uit. In dat uur schrijf je 500 woorden aan je roman. Dat maakt 15.000 woorden in een maand, 30.000 in twee maanden, plus de helft die je al had. Vandaag mee beginnen, ben je voor eind januari klaar. wink Doe je het niet, ook goed, dan wil je het kennelijk niet graag genoeg.

Etesian
Laatst aanwezig: 2 uren 52 min geleden
Sinds: 5 Mei 2018
Berichten: 156

@ wortelsapje

"Ook als ik vrij ben en een paar uur niks te doen heb, kan ik niet meer zoals voorheen gefocust lezen (zonder tussendoor mijn mobiel, sociale media, whatsapp, nieuwssites en mail te checken)."

Klinkt als een verslaving. Mss moet je je focussen op nuttigere verslavingen voor een schrijver; cafeïne bijvoorbeeld.

Lezen in een periode waarin je schrijft, vind ik gevaarlijk. Zelf heb ik dan de neiging het ritme en wellicht nog veer van de auteur die ik lees over te nemen.
Anderzijds kan je daar ook op inspelen; elk moment waarop je je hebt voorgenomen te schrijven, lees je eerst een paar pagina's uit een boek die jou inspireren, dat wakkert de zin aan effectief iets op papier te zetten.

Anton Pater
Laatst aanwezig: 3 dagen 7 uren geleden
Sinds: 29 Mei 2016
Berichten: 220

Wellicht brengt dit interview met een grootmeester inspiratie:

https://www.vpro.nl/boeken/programmas/boeken/2014/...

MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!