Fantasy vloeken

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Fantasy vloeken

Ik schrijf een fantasyverhaal waarin sommige personages af en toe krachttermen of scheldwoorden gebruiken. Ik wil scheld- en vloekwoorden uit onze wereld zo veel mogelijk vermijden, maar mijn fictieve krachttermen moeten wel duidelijk krachttermen zijn. Tot nu toe op mijn lijstje: • 'Bij de ballen van Fionn!' (door een (menselijke) afstammeling van de Ierse mythologische held Fionn Mac Cumhail en diens zoon Oisin) • 'Krijg de witte pokken/blauwkoorts!' (fictieve ziekten) • 'Zoon van een aardkol!' (aanval op de moeder; aardkollen zijn de lelijkste onder de heksen) • Dingen als 'sterf (een pijnlijke dood)!' zijn natuurlijk universeel Maar nu ben ik op zoek naar een enkelwoordige krachtterm, zoals bij ons 'fuck' of '(god)verdomme'. Heeft iemand hier ideeën voor? Het hoeft niets te betekenen, er zijn nl genoeg fictieve talen in mijn wereld. Wat voor eerste letters zijn krachtig/vloeken lekker? Hebben jullie leuke fantasy-vloeken uitgevonden?

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat hier al meer vragen over gesteld zijn. Zoek maar eens naar 'krachtterm' of 'vloek'. Tip: gebruik consistente vloeken. In het Nederlands gebruiken we vaak ziektes: kanker, tering, tyfus. En natuurlijk geslachtsdelen. In het Duits gaat het vaak over ontlasting en aanverwante zaken: scheisse, dreckich, arschloch In het Engels geslachtsdelen en seksuele handelingen: suck my dick and fuck off, you cunt In veel andere talen gaat het altijd maar weer over je moeder. Maar er zit bijna altijd een soort systeem in.

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vloeken en krachttermen gaan altijd over een taboe. Dingen dus die in een maatschappij gevoelig liggen en woorden die je in beschaafd gezelschap niet gebruikt. Dan kom je al snel bij het lijstje dat Ostinato noemt: uitwerpselen, ziekten, seksuele handelingen. Ook wordt in bepaalde culturen graag en veel lelijks over iemands moeder gezegd. En tenslotte hebben we nog de racistische termen. Woorden die iets over uiterlijk, afkomst en cultuur zeggen. In een fictieve wereld heb je ongetwijfeld nog racisme. Kun je gebruik van maken. Persoonlijk haak ik af als vloeken te gekunsteld overkomen, en vooral als ze niet lekker in de mond liggen. Een goede krachtterm kan je uitspugen. Uitroepen. "Godverdomme" heeft lekker veel medeklinkers. Je kunt er letterlijk kracht achter zetten met je keel. "Fuck" is makkelijk te roepen. Het floept er zomaar uit. "Schijt" ook. En "Tering". Die laatste heeft het voordeel van twee lettergrepen zodat je nog nadruk kunt leggen in je afschuw: "Teee-RING" "Bij de ballen van Fionn!" vind ik daarom geen fijne. Dat zou eventueel een uitroep van verbazing kunnen zijn, maar geen krachtterm. Te veel woorden en ze voelen nogal bedacht. Zelfde heb ik bij "zoon van een Aardkol". Dat duurt te lang. Het is bijna een speech. Als je iemand uitscheldt wil je dat snel en venijnig doen. Zou 'Kollenzoon" dan niet veel harder aankomen? Ligt ook dicht bij ons welbekende 'hoerenjong'. "Krijg de witte pokken" klinkt al weer veel beter, al is het woordje 'witte' alweer overbodig. Alsof je als schrijver de nadruk wilt leggen op het feit dat dit specifieke fictieve pokken zijn. "Krijg de pokken" is volgens mij dan sterker. "Krijg blauwkoorts" ook. De indruk die ik krijg bij het lezen van de vloeken die je tot nu toe hebt is dat je tegelijk in de vloek ook iets wilt uitleggen. Alsof je steeds de aandacht wilt vestigen op het feit dat dit krachttermen uit deze andere wereld zijn. Daardoor vallen ze op en zal de lezer er waarschijnlijk over struikelen. Ook bestaat het risico dat je je bedachte vloeken te veel gebruikt. Krachttermen moet je heel zuinig mee zijn. Het gebruik ervan onthult iets over je personage, en als elk personage vloekt als een Schobbevrijk (een fictief beroep waarin doorgaans veel fictief gevloekt wordt) dan wordt dat al snel ongeloofwaardig.