Waargebeurde situaties en bestaande personen

4 juli 2018 - 11:18
Een goedendag allen! Graag zou ik meer willen weten over het verwerken van bestaande personen en waargebeurde situaties in een verhaal. Denk aan een autobiografie of een op waarheid gebaseerd verhaal. Ik begrijp dat het niet de bedoeling is om iemands echte naam ongevraagd in je verhaal te verwerken. Maar stel personen krijgen het verhaal te lezen, en herkennen zichzelf in de tekst? Stel, iemand herkent de omschreven situatie, en weet zeker dat dit over hem gaat? In dit geval gaat het bijvoorbeeld om artsen, die wellicht niet altijd even positief worden omschreven (zonder daarmee met een vingertje te wijzen, enkel hoe de hoofdpersoon het daadwerkelijk heeft ervaren).

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
5 juli 2018 - 14:37
Dat is een vrij grijs gebied. Er zijn in het verleden wel rechtszaken over gevoerd die soms succesvol waren. De succesvolle zaken waren voornamelijk die van boeken waarin niet alleen de geportretteerde zichzelf herkende, maar waarin het ook voor buitenstaanders duidelijk was wie er bedoeld werd. Als je je ervaringen beschrijft en bijvoorbeeld zowel de naam van het ziekenhuis als die van de arts verandert zul je denk ik weinig risico lopen. Interessante link hierover: http://loodmagazine.nl/rechtszaak-emma-curvers-fi…

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 juli 2018 - 22:55
Fictie is fictie. Elke schrijver gebruikt waargebeurde situaties en baseert zijn personages op (combinaties van) bestaande mensen. Rechters geven zelden gehoor aan klachten over fictie. Ook in de zaak die Dries linkt werd de klager weggestuurd. Zo lang je intentie is om een goed verhaal te schrijven, heb je heel veel vrijheid. Is je doel om bestaande personen via een omweg aan het kruis te nagelen, dan kom je op het gebied van smaad, en zou de rechter wel eens anders kunnen beslissen. Dus: wat is (eerlijk zeggen) je intentie?

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juli 2018 - 23:14
Ik vind het een goede vraag. Zelf heb ik ervoor gekozen om te duidelijke verwijzingen naar waargebeurde gebeurtenissen fictief om te zetten, zodat diegene zichzelf alleen indirect zou kunnen herkennen. Maar ook de buurman kan zich er in herkennen. En de buurvrouw, familieleden, vrienden, vreemden etc. Gebruik inderdaad geen directe namen of uiterlijke kenmerken.

25 juli 2018 - 16:23
Mijn intentie is absoluut geen smaad. Ik ben niet zo van de wrok, wraak en aanverwante zaken. Ik wil echt puur mijn beleving, mijn perspectief op papier zetten.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juli 2018 - 16:25
Mijn intentie is absoluut geen smaad. Ik ben niet zo van de wrok, wraak en aanverwante zaken. Ik wil echt puur mijn beleving, mijn perspectief op papier zetten.
Maar waarom dan een boek? Waarom moeten anderen het lezen?