Wachten op een ingeving

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Wachten op een ingeving

Is het dom om te wachten op inspiratie of een geweldige ingeving? Ik doe niet anders. Ik hou me wel bezig met de taal, zodat ik die altijd kan inzetten, maar het verhalenvertellen zelf verwaarloos ik - omdat ik met het vage gevoel zit dat ik morgen, of over een week, op een geweldig idee zal komen. Op Schrijven Online las ik dat dat geen goede werkwijze is en dat je jezelf beter wat discipline bij kunt brengen; ik volgde het advies op en begon gewoon te schrijven. Het resultaat was een verhaal waar ik niets bij voelde, het wás het niet. Nu ben ik vervallen in mijn oude, passieve houding. Zou ik het nog eens moeten proberen of moet ik vooral te werk gaan zoals ik dat zelf zou doen (lees: alleen nadenken over schrijven en hopen dat ik eens een boek van tweehonderd bladzijden schrijf)? Ik vind optie twee het best klinken. Maar ik ben bereid mijn houding om te gooien als het me kan helpen een verhaal te schrijven.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mag ik een optie drie opperen? Je met verhalen bezig houden. Verhalen opzoeken, (boeken, films, kranten, documentaires, series, familieanekdotes). Verhalen vinden die je raken en jezelf afvragen waarom ze je raken. De kern van dat gevoel vasthouden, en proberen te vatten in een verhaal dat je zelf verzint. Ik kan ook geen verhalen in elkaar zetten zonder er eerst een gevoel bij te hebben. Pas wanneer ik zo'n ziel van een verhaal heb gevonden, ga ik denken over hoe ik het in een handelingenverloop het beste tot uiting kan brengen, en dán pas ga ik me bezig houden met taal. Wachten op een ingeving is een geromantiseerd idee dat niet-creatieve mensen van creativiteit hebben. Inspiratie komt niet uit het luchtledige, het komt voort uit andere kunst. Dat is wat ik denk.

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Deze topic is eigenlijk net als mijn andere, 'Verhaal "levend" houden'... Bedankt voor je reactie. Eigenlijk klinkt optie drie het meest als optie één: gewoon aan het werk gaan; in ieder geval iets doen. Ik hou me met taal bezig zodat mijn taalvaardigheden niet vervallen, dat bedoel ik.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik hou me met taal bezig zodat mijn taalvaardigheden niet vervallen, dat bedoel ik.
Wist ik wel, dat je dat bedoelde :) Maar laat jezelf je niet wijsmaken dat dat je op een dag aan het schrijven zal zetten.
Eigenlijk klinkt optie drie het meest als optie één: gewoon aan het werk gaan; in ieder geval iets doen.
Ja, íets doen, daar kom je denk ik niet onderuit. Als je niks doet, vermoed ik dat je over tien jaar nog steeds niks zit te doen en een van die mensen wordt die tot de dag van hun dood dromen om ooit nog eens een boek te schrijven. Voelt genieten van verhalen voor jou als werk?

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Henkie, ik kopieer even:
Wachten op een ingeving is een geromantiseerd idee dat niet-creatieve mensen van creativiteit hebben. Inspiratie komt niet uit het luchtledige, het komt voort uit andere kunst. Dat is wat ik denk.
en wat ik denk is dit: Wachten op een ingeving is een geromantiseerd idee dat niet-creatieve mensen van creativiteit hebben. Kies vooraf een thema dat gevoelsmatig dicht bij jou staat. De inspiratie komt dan tijdens het werken aan dat verhaal. Je moet dus wel eerst beginnen ;)

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
... Misschien had ik beter kunnen vragen hoe je jezelf aan het werk zet. Inspiratie hoeft niet alleen uit al bestaande kunst voort te komen, je kunt het ook vinden in bijvoorbeeld de natuur of een goed gesprek. Anders zouden er nooit gloednieuwe ideeën geïntroduceerd worden in de kunst en dat is wel het geval. Is wachten op een ingeving echt zo stom? Ik betwijfel het, vraag me verder niet waarom; misschien is het het het vage gevoel dat er een geweldig idee om de hoek staat waar ik eerder over schreef. Zou er misschien een bestsellerauteur zijn die zich ook zo opstelt? Ik vermoed trouwens dat ook niet-creatieve mensen inspiratie nodig hebben, gewoon om te leven, maar dat is een ander verhaal.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe je jezelf aan het werk zet? Dat weet je heus zelf ook. Je moet het alleen wel willen... als je meer vertrouwen hebt in niets doen en wachten, dan even goede vrienden. Kan het zijn dat je vooral de knoop moet doorhakken wat betreft aan het werk gaan of wachten?

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou, ongeveer. Ik kan gewoon niet op een idee komen en daarom wacht ik op die geweldige ingeving waar ik het steeds over heb. Maar het is waar dat de ideeën meestal pas komen nádat je begonnen bent. Dus... ja, ik moet maar eens een leeg document openen en wat gaan schrijven. Toch blijft 'inspiratie' en hoe het werkt een onduidelijk iets. Edit: Ik ben zojuist op een idee gekomen. :)

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Enkel passief wachten helpt echt niet volgens mij. Ik moet voor mijn werk bijna dagelijks een klein miniverhaaltje verzinnen voor een game. Als ik volstrekt niets ga doen en gewoon ga zitten wachten, komt er echt niets in me op. Als ik een wandelingetje maak, of op internet rondstruin naar bepaalde elementen of thema's komt er vaak wel iets waarmee ik aan de slag kan. In het kort: inspiratie komt denk ik echt het snelst als je met de materie bezig bent, in je hoofd. En ja, soms is dat echt werken ja.

Lid sinds

5 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
[quote=Martij En ja, soms is dat echt werken ja.[/quote] Hè, jammer hoor. Ik wilde juist een methode vinden waarbij je niets hoeft te doen. :P