Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een personage lijkt op een al bestaand personage...

Een tijd geleden ben ik begonnen met het schrijven van een science-fiction verhaal. Een van de hoofdpersonages heet Ian; hij heeft een gave én is blind. Ik heb het toen expres nagezocht om zeker te weten dat hij niet op een al bestaand, populair personage leek. Ik kon niets vinden. Echter lees ik nu een vrij onbekend boek (waar ik eerder nog nooit van gehoord had) waar ook een Ian (geen hoofdpersoon) in voorkomt. Dat maakt natuurlijk niets uit, maar deze Ian blijkt ook een gave te hebben én hij is blind. Enorme toeval natuurlijk. Hoewel het karakter. verhaallijn en uiterlijk heel erg verschilt, voel ik me daar best een beetje rot over. Wat zou netjes zijn om te doen? Gewoon met mijn eigen verhaal stoppen of het negeren, gezien mijn verhaal toch nooit uitgegeven gaat worden?

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als het nooit uitgegeven zal worden is het al helemaal niet erg. Normaal zou het al niet erg zijn, denk ik. Als alleen de naam in uw verhaal wordt verandert, en de gave's verschillen - neem ik aan? - dan zal het helemaal niet erg zijn.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik geloof dat je daarvan schrikt, maar is het dan een plan om alleen de naam te veranderen? Dan heb je dat probleem niet meer als je er erg over inzit.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dus je hebt drie overeenkomsten gevonden? Ik wed dat je ook tien verschillen zou kunnen noemen, als ik je ernaar vroeg. Je geeft er zelfs al een aantal; karakter, uiterlijk en wat hem overkomt. Ik ken wel meer verhalen over blinde jongens met gaven, en er bestaan vast tientallen van zulke verhalen die ik niet ken. Ik wil maar zeggen: niks van aantrekken, gewoon lekker doorschrijven.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
:) Overeenkomsten komen voor. Je kunt niet alle verhalen gelezen hebben waarin personages voorkomen die op jouw personages lijken en dan ook nog toevallig dezelfde naam hebben. "Vijftig tinten grijs": een bestseller uit 2011 over meneer Grey die een SM-relatie heeft. "Secretary": een film uit 2002 over meneer Grey die een SM-relatie heeft. https://www.youtube.com/watch?v=AFma24S-Uvw Nou, hier en daar kun je wel stukjes op het net vinden dat "Vijftig tinten grijs" een "rip-off" is van "Secretary". Maar in hoeverre zijn de mensen die dat soort stukjes schrijven niet gewoon mislukte schrijvers die jaloers zijn op het succes van E.L. James en die dan wel iets anders hadden gevonden om te zeiken als meneer Grey een andere naam had gehad? Persoonlijk zou ik de naam van het personage wel veranderen. Gewoon voor de zekerheid om niet de schijn te laten bestaan dat je van dat andere verhaal hebt "gepikt". Maar je kunt niet alle verhalen kennen die ooit geschreven zijn. En als je je personage George noemt, dan is het best mogelijk dat vroeger of later iemand je wijst op een verhaal over een George die blind is en een gave heeft. Dus heel erg druk moet je je er ook niet om maken. Dat gezegd hebbende: als je dit verhaal zou gaan insturen naar Fantastels, dan móet je Ian (in ieder geval tijdelijk) een andere naam geven. :) Want als ik dadelijk een SF-verhaal tegenkom dat gaat over een Ian die blind is en een gave heeft, dan "weet" (nou ja: vermoed) ik wie de schrijver is. En dat is niet de bedoeling. ;)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit is fijn om te horen! Ik kwam er vanmiddag achter en had eventjes een paniekmomentje, dus jullie reacties doen me goed. Ik had nog nooit van Fantastels gehoord, maar heb het even opgezocht. Klinkt leuk! Mocht het verhaal er ooit voor in aanmerking komen, zal ik er aan denken.