Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Aantal personages

11 april 2016 - 15:55
Ik zou het leuk vinden om van jullie te horen: hoeveel personages komen er voor in de verhalen die jullie schrijven? hoeveel zijn er +- nodig om een verhaal leesbaar/interessant te houden, niet saai te maken, zonder er ellenlange subplots tussen te verwerken?

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2016 - 18:06
Ik begin net weer met schrijven en weet nog niet hoeveel personages er gaan komen. Eerder hield ik het bij een, twee of drie, maar dat lag aan het type verhalen. Dus, om je vraag te beantwoorden: volgens mij ligt het enorm aan wat voor verhaal je vertelt. Gaat het om een verhaal vol complotten en intriges (zoals in de boeken van George R. R. Martin), dan ligt het voor de hand om veel personages te hebben. Persoonlijk vind ik 'A Song of Ice and Fire' vrij onleesbaar geworden door het enorme aantal personages - en bovendien is het een enorme romanreeks, en geen (kort) verhaal. Is het je meer om de sfeer te doen, of zijn de mensen minder belangrijk dan het verhaal (zoals in de verhalen van H.P. Lovecraft), dan kan gelden: hoe minder personages, hoe beter, want dan kan er ingezoomd worden op de belangrijkere aspecten, zoals de dreigende sfeer van de omgeving.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2016 - 20:56
Op dit moment heb ik 4 personages. Een daarvan is de hoofdpersonage. De andere 3 spelen wel een grotere rol dan de bijfiguren. Ik werk nu wel aan een langer verhaal. Ik denk dat in een kort verhaal je niet te veel personages moet hebben. Schrijf je aan iets wat langer is (denk 50.000 woorden) dan heb je ook veel meer ruimte om personages uit te werken.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 april 2016 - 17:22
Ik werk het gemakkelijkst met 3 tot 4 personen. Bij meer verlies ik al snel de controle en het overzicht. Natuurlijk heb ik wel bijrolletjes, maar hoofdpersonages maximum 4. Denk dat het ook afhankelijk is van het genre. In Fantasy heb je (denk ik) meer personages dan in bv een chicklitverhaal

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 april 2016 - 14:27
:) dank je wel :) Met momenteel twee hoofdpersonages en twee, bijna drie bijfiguren doe ik dan niet zo slecht!

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 mei 2016 - 10:57
Ik heb 1 perspectiefpersonage, een tiental andere hoofdpersonages en een stuk of 200 nevenpersonages. Ik denk dat je je enkel zorgen moet maken om: * Het aantal perspectiefpersonages. 2 is het gemakkelijkst, omdat je kan switchen. Meer dan 3 lijkt me enkel aan te raden voor gevorderde auteurs. 1 is een bijzonder geval. * Het aantal personages in elke scene. Zolang je dat beperkt weet te houden maakt het niet echt uit hoeveel personages je in het totaal hebt. De meeste scenes hebben 2 actieve personages.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 mei 2016 - 22:33
Eens met Krommenaas: maak verschil tussen personages bij wie je het perspectief legt en bijfiguren. Ik had in mijn roman vier personages met perspectief, maar omdat twee nogal op elkaar leken (Janina's moeder en grootmoeder), heb ik op een gegeven moment de grootmoeder laten vervallen. Meelezers gaven aan dat ze die twee niet uit elkaar konden houden. Ik heb ze ook steeds gewisseld per hoofdstuk, niet binnen een hoofdstuk. Laatst las ik een literair werk van David Grossman, een Israëlische schrijver, die soms binnen een alinea wisselt. Zal vast literair zijn, maar ik vond het reuze verwarrend en eigenlijk heel irritant om te lezen.