Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

verdieping van personage

Ik weet niet of dit onderwerp al bestaat. Zo ja mijn excuses en dan ga ik daar verder.

De vraag is hoe jullie je personages uitdiepen. Ga je ze interviewen. Laat ze je zo lang in je gedachten rondwaren totdat ze je door en door kent alvorens te gaan schrijven. Maak je een CV. Of maak je voor belangrijke bijpersonages aparte korte verhalen waarin zij de hoofdrol spelen. Of heb je een ander methode voor?

Dit naar aanleiding van 1 van de verhalen die ik aan het schrijven ben. Al mijn personages op 1 na komen goed uit de verf. Ik heb het oppervlakkige personage inmiddels een andere beter passende naam gegeven. Het scheelt iets maar ik weet niet of het karakter er zo wel beter uit komt. Ik heb besloten korte verhalen te gaan maken met de bijpersonen die nog te oppervlakkig zijn, om ze zo beter te leren kennen.

Ik vroeg me af hoe jullie dit doen?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Geenidee of het onderwerp al bestond, dus ik reageer hier gewoon.

Ik probeer erin te kruipen, word a.h.w. hem of haar en dan ontstaat het personage vanzelf. hij/zij reageert dan als vanzelf op situaties die ik bedenk. Als dit niet lukt, wil het verhaal meestal ook niet vlotten.

Lid sinds

19 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb eens ergens gelezen dat je van al je personages het best een profielschets kunt maken, zodat je weet hoe ze zullen reageren in bepaalde situaties. Voor mij werkt dat.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als je bovenin het scherm de optie 'zoeken' gebruikt, kun je veel interessante topics met betrekking tot 'personages' vinden.
Ik heb alvast wat zoekwerk voor je gedaan.

Ronduit het meest interessante topic wat heel goed aansluit bij jouw vraag, is een topic wat door Louis Stiller himself is gestart. De reacties die uit deze topic voortkwamen, heeft hij gebruikt in een zeer leerzaam artikel wat in het tijdschrift 'Schrijven' is verschenen. De topic:
http://www.schrijven.org/node/695

Andere interessante topics:
http://www.schrijven.org/forum/search.php?mode=results

http://www.schrijven.org/node/1147

http://www.schrijven.org/node/1008

http://www.schrijven.org/node/596

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

thnx kijk ik daar even verder. Zoekfunctie had ik nog niet ontdekt. Gebruik ik die de volgende eerst alvorens een topic te plaatsen.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

ik ben het boek "zo schrijf je een verdomd goede roman" van Frey gaan halen en daar staat het uitwerken van je (hoofd)personage goed uitgelegd.
Misschien een tip voor je.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik laat personages vooral in mijn hoofd groeien. Ik probeer mij zoveel mogelijk in te leven in hoe zij denken en doen, maar probeer ook altijd een zekere afstand te houden. Ik laat overigens niet elk personages zo tot volle 'bloei' komen...dat is ook niet nodig voor bijpersonen. Wat ik het allerbelangrijkste vind van mijn hoofdpersonages is dat ik ze begrijp en snap waarom ze iets doen of zeggen. Ik moet weten waar het vandaan komt.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik merk dat ik voor korte verhalen er niet veel mee bezig ben. Meestal gaat het redelijk vanzelf en merk ik tijdens het schrijven wat voor karakter een persoon krijgt. Daar probeer ik dan wel (zeker met herschrijven) consistentie in te brengen