Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Omgaan met verloren werk.

9 juli 2014 - 16:41
Ik heb zojuist bijna 300 foto's voor een fotoverhaal per ongeluk verwijderd. Een maand werk ineens weg. Het was bijna klaar om het verhaal erbij te gaan schrijven. Ik wilde te snel een foto verwijderen en heb per ongeluk alle foto's geselecteerd in plaats van een enkele. Nu weet ik gewoon eventjes niet hoe ik nu verder zal gaan. Naast dat ik vanaf nu zeker vaker tussendoor foto's op mijn computer zal zetten. Het gaat om een fotoverhaal met behulp van playmobil, een hoop werk om alles te positioneren. Ik had een complete belegering van een kasteel uitgewerkt en heel de zolder is al meer dan een maand een complete rommel. Nu zit ik dus te twijfelen of ik het over ga doen in grote lijnen zoals het was, of dat ik er een compleet ander einde van maak. Het zouden de laatste drie hoofdstukken van een verhaal zijn, twee waren al klaar. Natuurlijk kan ik ook alles opbergen en later weer opnieuw beginnen, maar het laatste hoofdstuk dat online staat heb ik daar in december geplaatst, het is dus echt tijd om een nieuw deel te plaatsen.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 juli 2014 - 18:30
Oei, dat is wel heel vervelend, Willem. In zo'n situatie zou mijn eerste reactie denk ik zijn om te kijken of er nog iets te redden is qua foto's. Een bestand verwijderen betekent namelijk niet per se dat het ook helemaal weg is ;) . Afhankelijk van hoe je het hebt opgeslagen, kun je het soms nog terughalen als je het op een fysieke gegevensdrager had opgeslagen (USB-stick, SD-kaart, externe harde schijf bijvoorbeeld). Ik heb zelf al eens met het programma Testdisk foto's van een kapotte SD-kaart kunnen halen en een per ongeluk verwijderd bestand op de harde schijf met Recuva kunnen terugvinden. Beide programma's zijn gratis te gebruiken. Wellicht kun jij je werk ook nog redden op deze manier?

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
9 juli 2014 - 19:58
Misschien een veel te makkelijke vraag.. maar staan ze niet gewoon nog in je digitale 'Prullenbak'? Dan kun je ze immers vrij eenvoudig terugplaatsen...

Lid sinds

19 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
9 juli 2014 - 21:10
Stonden ze nog op je fototoestel? Waarschijnlijk kunnen ze die dan bij een fotozaak terug toveren.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
9 juli 2014 - 21:16
Dat kan wel als je ze standaard wist, maar niet als je de card standaard formatteert.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
10 juli 2014 - 8:37
Bedankt voor de tips, ik had al iets opgezocht over de foto's terugvinden. Ik heb verschillende programma's gedownload en geprobeerd maar ze zien alleen mijn harde schijf en niet mijn foto toestel. Ik ga straks langs de winkel waar ik hem gekocht heb, daar zullen ze dit wel vaker mee maken en ik ben toch bang dat ik zelf mischien iets fout doe.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
10 juli 2014 - 9:02
Als ik een tooltje mag aanraden: Recuva van Piriform. Als je camera gebruik maakt van een SD-kaart zou je deze eruit kunnen halen en direct met de computer verbinden (middels een card-reader). Dan zouden de tooltjes hem wel moeten kunnen zien. Veel succes. Het moet toch mogelijk zijn.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 7:32
Dat kan wel als je ze standaard wist, maar niet als je de card standaard formatteert.
Dit gaat wel zelfs na het formatteren. Ik had vroeger een winkel in fotografie en heb dat wel duizend keer gedaan. Let een goed rescueprogramma kun je veel terugkrijgen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 8:33
Het is momenteel nog afwachten tot ik door de fotozaak gebeld wordt. Gisteren ochtend de SD-kaart afgeleverd, eind van de middag langs geweest maar er was nog geen tijd voor geweest. Het heeft twee dagen constant geregend dus dan snap ik wel dat het een drukke dag was gisteren.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 14:58
Ik ben zojuist bij de winkel geweest, heb de gevonden foto's op DVD gekregen maar er is een hoop weg. Er waren ongeveer 300 foto's in het verhaal, maar er zijn er nog maar 96 bruikbaar. Te weinig om het verhaal te kunnen vertellen. Het is ook niet echt makkelijk om de missende foto's opnieuw te maken aangezien het grootste gedeelte over een belegering en aanval op een kasteel gaan. Alle poppetjes, steentjes en objecten exact neer leggen zoals op de overblijvende foto's om de gaten op te vullen is dus niet te doen. Lijkt er dus op dat ik opnieuw moet beginnen, zou het nog nut hebben om meer programma's te gebruiken om te zien of ik meer kan herstellen? lijkt mij in ieder geval niet dat er veel meer uit zal komen dan van de winkel.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 19:53
Wat een verschrikkelijke situatie... Mijn ervaring is dat het na zoiets dodelijk is om te wachten. De verleiding is groot om even iets anders te doen, je even niet meer op dat project focussen, en als je een beetje over het verlies heen bent er weer maar eens gaan kijken. Al snel gebeurt het nooit meer omdat je ertegenop ziet om al dat werk opnieuw te doen (in je geheugen lijkt het allemaal veel meer werk dan dat het echt was). Na zo'n verlies: niet treuren, red wat je nog redden kan (zoals je al gedaan hebt) en begin meteen daarna! Nu zit het nog allemaal vers in je geheugen: de precieze positie van de figuren in die foto, de manier waarop de de actie tot leven bracht... hoe langer je wacht, hoe meer die handvatten verdwijnen en je dus écht helemaal overnieuw moet beginnen. Bovendien, als je nu begint, heb je het straks ook gewoon gedaan. Dan ben je ervan af. Ja, het is vervelend om het opnieuw te doen, maar het zal sneller gaan nu je weet hoe het eruit moet gaan zien. Hoe langer je wacht, hoe meer je ertegenop gaat zien.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 21:31
Hoi Het is uiteraard erg, maar ik denk dat de poging van de winkel toch wel de ultieme poging was. Zij zijn toch de specialisten. Zoals Suicune zegt, zou ik ook meteen weer aan de slag gaan, nu het nog in je hoofd zit. Bovendien zei je dat het gaat om een vervolg op een eerder deel. Je hebt dus ook een concreet doel ermee. Het is veel werk, maar ergens lijkt me dit toch ook een soort passie, dus zeker voor gaan! Elke tegenslag is een nieuwe uitdaging!!! Meteen na de foto's wel direct op je pc zetten, lijkt me. En maak anders een account aan op fickr, of bewaar ze op je Facebook in een mapje alleen voor jou zichtbaar, zo heb je werkelijk altijd een backup, zelfs als je computer het begeeft! Heel veel succes!!!!!!

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 22:58
Het plan is wel om zo snel mogelijk weer verder te gaan. Maar ik zal echt helemaal opnieuw moeten beginnen, dat zal sneller gaan dan de bestaande foto's compleet te analyseren en alles precies hetzelfde te krijgen. Ik denk ook wel dat ik mogelijk het verhaal heel anders ga doen, wel met een soort gelijke conclusie. Ik kan het zowiezo niet helemaal hetzelfde doen, het is altijd anders. En het is altijd zo wanneer ik foto's maak dat ik de helft verzin terwijl ik er mee bezig ben. Alles staat nog opgebouwd op zolder, het kasteel was alleen wel weer hersteld voor het laatste hoofdstuk. Die belegering was alleen wel gruwelijk moeilijk om te fotograferen en eigenlijk wil ik dit momenteel even niet herhalen. Ik denk dat ik dit mischien beter kan vervangen met een veldslag. Dan is er nog steeds een groots einde aan dit verhaal. De belegering kan ik dan bewaren voor een nieuw verhaal, en hiervoor kan ik dan een kasteel bouwen dat compleet ontworpen is om interessant te zijn met een belegering. Ook kan ik de tweede kleinere aanval op een ander kasteel iets grootser aanpakken.. origineel werd de agressor's eigen kasteel aangevallen door een derde partij, maar dit liet ik niet echt zien. 4 man in het kasteel en een legioen soldaten voor de poort.. mogelijk kan ik hier dan wel meer van maken. Dit kasteel leent zich beter voor een belegering. Veel van dezelfde elementen zal ik wel bewaren, de conclusie blijft hetzelfde.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
11 juli 2014 - 23:17
Meteen na de foto's wel direct op je pc zetten, lijkt me. En maak anders een account aan op fickr, of bewaar ze op je Facebook in een mapje alleen voor jou zichtbaar, zo heb je werkelijk altijd een backup, zelfs als je computer het begeeft!
Let op, dat Facebook alleen een verkleinde versie bewaart. Dus een foto van 10 MB in goede kwaliteit, wordt er een van 100 kb op facebook. Je kunt wel foto's bewaren in de cloud, ik gebruik meerdere aanbieders tot aan de gratis limiet. (dropbox, drive, etc.) En je kunt ook groot formaat - tot 25 mb - mailen naar jezelf.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
11 juli 2014 - 23:46
En je kunt ook groot formaat - tot 25 mb - mailen naar jezelf.
IK dacht dat je via WeTransfer kon gaan tot 2 GB (gratis). Opnieuw beginnen is wel ellendig, maar omdat je het al een keer gedaan hebt (zowel het uitdenken als het plaatsen), zal het waarschijnlijk uiteindelijk wel sneller gaan dan de eerste keer.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
12 juli 2014 - 0:03
#16: dat is waar Thérèse. Alleen, bij We-Transfer is het bestand maar tijdelijk te downloaden, ik geloof een maand. Dat voldoet dus niet als back-up opslag. De meeste van mijn bestanden zijn docjes, die nemen niet veel ruimte in en bewaar ik dus op drive. Ik maak regelmatig een back-up en die sla ik op op een USB-stickje. Jezelf mailen gaat ook prima. Foto's zijn grote bestanden, video's ook. Die nemen veel ruimte in en dan is het handig om dit bij meerdere cloud-aanbiedersweg te zetten. Natuurlijk is het ook een optie om meer opslagruimte in de cloud te kopen, maar niet iedereen wil of kan daar geld aan uitgeven.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
12 juli 2014 - 9:52
USB-sticks zijn prima, maar je moet dan wel een grote hebben met veel capaciteit. Tekst neemt bijna geen ruimte in, maar foto's... Of koop een externe harde schijf. Eigenlijk een enorme USB, daarop kun je alle foto's kwijt. Zet ze zowel op je computer als op die harde schijf voor als er iets mis gaat met één van de twee.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
12 juli 2014 - 10:56
Aangezien ik de foto's online gebruik voor verhalen moet ik ze zowiezo ergens online bewaren. Momenteel staan de gemaakte foto's op mijn computer en op photobucket. Ik denk dat ik imageshack of andere hosts ook wel ga gebruiken wanneer photobucket vol staat.