Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Genre

20 februari 2013 - 16:34
Van het volgende vroeg ik mij af of er meer mensen tegenaan lopen. Mijn manuscript pas niet in een genre. Je kunt het een nieuw genre noemen, of geen genre. Het is humoristisch (erg zwart), maar ook een beetje chicklit, kan een thriller zijn, een psychologische zelfs, kortom, ik weet het niet, maar er zijn kenners van het vak die het ook niet weten. Misschien is het maar net wat een redacteur er zelf van vindt. Het manuscript was via een 'kruiwagen' bij een grote uitgeverij binnengebracht, redacteur chicklit, die het vandaag heeft overgedragen aan haar collega-redacteur van de afdeling (vrouwen)thrillers. Tegen dit probleem loop ik vooral aan wanneer ik een manuscript aanbiedt. Een van de vragen die men beantwoord wil zien in de aanbiedingsbrief is toch die van het genre. Inmiddels vul ik iets in als zwart komische psychologische chicklit thriller, hetgeen leest alsof ik geen keuze kan maken. De vraag is dus: zijn er schrijvers onder jullie die ook moeite hebben met het bepalen van het genre van hun manuscript en zo ja, hoe los jij dat op wanneer je het aan een uitgever aanbiedt?

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2013 - 16:48
Is een "vrouwenthriller" niet sowieso een kruising tussen thriller en chicklit? Mijn roman-manuscript is een post-apocalyptische YA science fantasy, van een ander lang verhaal kom ik niet verder dan dat het een modern sprookje is, een "soort van" fantasy, en mijn kortverhalen bevinden zich vaak in het schaduwgebied tussen magisch realisme, fantasy en horror, soms met een vleugje SF of historie of humor. Voordeel van zo van die mengvormen is natuurlijk dat je het aan een breder veld van uitgevers kunt aanbieden, denk ik.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2013 - 18:42
Hekate: dat dacht ik ook. Maar ik word loop tegen het feit dan dat genres fondsen betekent en fondsen kadertjes hebben...

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2013 - 20:31
Genre is niets anders dan labelling for marketingdoelen... Het is zo vastgeroest in de bedrijfskolom dat afwijking ervan een probleem geeft omdat men het dan geen plaats kan geven. Als je zelf gaat uitgeven heb je dit probleem slechts als je van de platgebaande distributiekanalen gebruik gaat maken.