Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

geografie bij fantasyverhalen

17 februari 2013 - 16:48
Hey allemaal, Ik heb voor mijn verhaal 'De Kronieken van Fabulaqua' de wereld Ammariënsa geschapen. Ik ben echter nog wat aan het worstelen met de geografische opbouw van de wereld. Hebben jullie misschien tips voor boeken en sites die hier bij kunnen helpen? Ik stel deze vraag naar aanleiding van een discussie met mijn moeder over de vraag of het mogelijk is dat een ijslandschap met geisers naast een landschap met vulkaan en lavarivieren bestaat. Samen kwamen we er niet echt uit en via google kwam ik ook niet echt op behulpzame sites uit. Ik kan jullie deskundige hulp wel gebruiken ; ).

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 18:25
Dit is een "Research" dingetje denk ik. Maar er zijn toch gewoon vulkanen op IJsland?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 18:28
Geografie, altijd leuk. ;) Ik weet niet of er überhaupt boeken bestaan over geografie van fantasywerelden, maar natuurlijk wel over deze wereld. Als je wilt weten of iets kan, geologisch gezien, kijk dan naar vergelijkbare situaties hier op aarde. Ook voor klimaten en welke flora/fauna daar dan voorkomt. Vergelijk zo'n gebied met een gebied op aarde. Als je het echt niet weet kun je een geoloog opzoeken, of iemand die er veel verstand van heeft. Maarja, dan moet je natuurlijk wel zo'n persoon kennen. Ik heb het geluk dat ik nog op school zit waar aarderijkskunde/biologie/scheikunde/natuurkundeleraren me kunnen helpen bij het "worldbuilding". Het lastige aan geografie en landschapsvormen is dat je met heel veel dingen rekening moet houden: klimaat, winden (mondiaal gezien, van polen tot evenaar), platentektoniek, hoogteverschillen, oceaanstromen, enz. enz. Het hoeft niet allemaal exact te kloppen (dat is trouwens nauwelijks controleerbaar). Ongeveer is al goed: koude klimaten in het noorden, rivieren die van de bergen naar de zee stromen, vulkanen bij plaatranden of op hotspots. Daarmee kom ik terug op jouw aanleiding: maak van jouw vulkanengebied een zogeheten hotspot! Een hotspot is een plek met (meestal) rustige vulkanen die niet onstaan langs plaatranden. Ze ontstaan doordat er een mantelpluim onder dat gebied ligt, een plek waar de magma uit de aardmantel als in een pluim omhoog komt. Hawaï is zo'n hotspot. (zie daar je lavarivieren) IJsland zou je ook een hotspot kunnen noemen. Ik denk dat die twee prima gecombineerd kunnen worden. Niemand zal op de detail jouw wereld controleren. Zelfs echte wetenschappers kunnen kleine foutjes er waarschijnlijk niet uithalen. Want wie zegt dat alles in jouw wereld precies zo gaat als op aarde? Natuurlijk moeten er geen grote fouten in komen en daarvoor zou je je kunnen verdiepen in de geologie van de aarde. Daar zijn genoeg boeken en sites over. Ik heb wat worldbuilding sites opgezocht voor je, misschien heb je er iets aan. http://www.world-builders.org/ http://worldbuildingschool.com/ http://www.web-writer.net/fantasy/ De laatste site heeft onderaan ook een lijstje met worldbuilding boeken. Veel succes!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 18:31
Haha, ja ik ken dat. Stomme praktische zaken waar zo moeilijk antwoord op te vinden is. Zo heb ik maanden met de vraag rondgelopen of er putten kunnen bestaan op een klein rotseiland in zee . (Ik heb het probleem uiteindelijk omzeild door alle putten op het eiland door fonteinen te vervangen). Maar geografie is weer een heel ander gebied. Internet is vaak niet bruikbaar omdat de vragen waar wij met onze fantasy-werelden op komen zeer specifiek zijn, of een verband betreffen tussen twee totaal ongereleateerde onderwerpen (zoals lavarivieren en ijsvlakten). Wat je nodig hebt is een expert op het gebied van ijsvlakten dan wel lavarivieren. Wat ik meestal doe is een professor aan een universiteit zoeken en die een e-mail sturen met mijn vragen. Dat zijn lieve mensen die altijd graag vragen van geïnteresseerden beantwoorden (en so what als ze denken dat ik belachelijk vreemde vragen stel?). Ik heb inmiddels al een heerlijke stapel schijnbaar willekeurige boeken die ik heb gekocht op aanraden van uiteenlopende onbekende professoren. :D

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 18:53
Ik denk net als Lokeend Rudez dat alles op IJSland is te vinden. Het zelf tekenen op kaartjes kan je vinden in boeken van Terry Goodkind en George R.R. Martin. Die geven je houvast gedurende het hele verhaal.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 19:16
Dank jullie wel voor alle reacties!!! Ik ben een echte muts wat betreft worldbuilding (en aardrijkskunde, mijn leraren zeiden altijd dat als ik zou verdwalen ik nooit mijn weg op een kaart zou kunnen terugvinden; gelukkig ben ik gezegend met een uitstekend richtingsgevoel :unibrow: ). Ik gooi altijd gewoon alle elementen die ik cool vind op mijn kaart en zie dan wel waar het schip strand, in dit geval dus tussen de ijsvlakte en de vulkaan ;) . Ik weet dat IJsland inderdaad geisers en een vulkaan heeft maar kon er zo 1,2,3 niet achter komen hoe dit nu eigenlijk veroorzaakt is. En omdat ik nu eenmaal een onverbeterlijke perfectionist ben, kan ik niet verder schrijven totdat de chaos van mijn dilemma tot rust is gekomen in mijn hoofd arghhh. Suicune bedankt voor de handige tips ik ga die sites meteen bezoeken en die boekenlijst bekijken. Diana jij ook bedankt misschien dat ik maar eens wat professoren ga lastigvallen die wat over geografie weten. Hoop alleen wel dat ze me niet onthoofden voor mijn brutaliteit haha.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 19:27
O, IJsland heeft wel meer vulkanen, hoor. ;) Om even moeilijk te doen, het ligt op de midoceanische rug, een soort naad van de aarde waarui magma stroomt, dat meteen stolt tot zeebodem. Het is een divergente plaatrand. Op die plek groeien de platen dus als het ware aan. Gestold magma kwam ooit boven het zeeoppervlak uit en ziedaar: IJsland. Die professoren vinden het waarschijnlijk helemaal niet erg, zoals Nienkea al zei. Ik heb vaak meegemaakt dat zo'n expert zelfs iets te enthousiast reageerde. Kreeg ik hele lezingen. Maar ze zijn niet voor niets expert op dat gebied, ze hebben hun leven er zowat een gewijd, dus moet het wel een onderwerp zijn wat ze interesseert. Je kunt ook mij benaderen voor geologie-gerelateerde onderwerpen, dan kan ik je vraag stellen aan één van mijn leraren. Mocht je daar behoefte aan hebben. ;)

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 19:41
Wauw jij bent hier duidelijk een stuk beter in dan ik! Zodra mijn aardrijkskunde leraar begon te neuzelen over zijn vak dreef ik weg naar dromenland haha (misschien had ik beter opgelet als ik had geweten dat ik ooit een fantasy tweeluik ging schrijven). Maar als je een van je leraren zou kunnen vragen of het mogelijk is dat er twee landen naast elkaar bestaan waarvan de een bedekt is met sneeuw en ijs, eindigend in een geiserlandschap met dichte mist om over te gaan in het andere land waar een actieve vulkaan is waaruit lavarivieren stromen. Dan zou ik je tot in de eeuwigheid dankbaar zijn (en als ik uitgegeven wordt, krijg je een ereplaatsje in mijn lijst met dankbetuigingen ;) )

17 februari 2013 - 21:26
Als je Duits goed genoeg is: weltenbastler.net Op het forum kun je alle gekke vragen stellen en er nog een zinnig antwoord op krijgen ook. Hm, geyserlandschap: hoe stel je je dat voor? Zo te lezen zijn het warme geysers (je hebt ook koude, waarvan er een in de Eiffel). Ze zijn meestal een bijwerking van vulkanische activiteit. Er zijn twee redenen waarom ergens altijd ijs en sneeuw ligt: de hoogte van de bodem, en de hoogte op de planeet (noorder- of zuiderbreedte). Dus als je ergens een hoogvlakte kunt maken met sneeuw ben je al een eind. Of anders ligt je vulkaanland dichter bij de evenaar (er vanuit gaande dat je geen twee zonnen hebt, of een op zijn kant tollende planeet zoals Uranus)

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 22:12
Hey schlim, Mijn Duits is uitstekend (zonder op te scheppen ;) ) dus die site zal ik ook meteen bekijken. Ben blij dat er hier zo veel mensen rondlopen die overal wat van weten!!! Ik zat persoonlijk in eerste instantie inderdaad te denken aan warme geisers waardoor er een dichte mistvorming onstaat door het temperatuurverschil. Met geiserlandschap bedoelde ik een grote vlakte met allemaal spuitende geisers. Een soort hindernisbaan waar het zicht vrijwel nihil is en waar een monster in de mist schuilt. Het ijslandschap ligt op het noordelijkste puntje van mijn kaart dus dat van die hoogvlakte is een uitstekend idee (ik had de hoofdstad sowieso al op een klif gesitueerd). Het landschap met de vulkaan ligt direct naast het ijsland met de geiservlakte maar meer naar het midden van de kaart.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 februari 2013 - 23:33
Als ik met dergelijke vragen zit, ga ik naar de bib en zoek ik een forum vol wetenschappers in plaats van schrijvers. Ik heb ook nog ganse wetenschappelijke teksten in andere talen toegestuurd gekregen ;). Dat was misschien iets teveel van het goede, maar allemaal goed bedoeld. Er bestaan ook sites waar je (dergelijke of andere) vragen kunt stellen aan specialisten in hun vak. Dus even google'n en/of je verdiepen in teksten. Ik persoonlijk wil altijd dat het een beetje klopt, maar mijn HP in dat manuscript van mij bevond zich wel in een wereld die nog goed op de onze leek. Als je een totaal nieuwe wereld creëert, kan je wel wat meer buiten de lijntjes kleuren ... maar dat hangt van jou af. Succes!

18 februari 2013 - 0:10
Het goede van een actief forum van wereldbouwers is, dat er veel mensen zijn met verschillende achtergronden. Een groot aantal studeert, dus daar heb je je specialisten. Omdat het óók wereldbouwers zijn, kunnen ze meedenken over dingen die in het echt niet bestaan of hoe het zou kunnen werken in een andere wereld. Oprekken van randvoorwaarden en zo.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 8:05
Vraag je dan wel af wat een hoofdstad in zo'n onherbergzaam landschap moet ... waar grazen de dieren, waar komt het graan vandaan?

18 februari 2013 - 11:48
Daarvoor kun je kijken naar de bekende steden boven de poolcirkel. Reykjavik staat ook niet bekend om zijn wuivende graanvelden. Het vulkanische gebied zal heel vruchtbaar kunnen zijn. Rond de geysers kun je diverse planten verwachten, en als je het handig en technisch aanpakt, gebruik je die warmte voor bijvoorbeeld broeikassen.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 15:53
Ik snap niks van het fantasy-genre, maar je kunt wel onze wereld realistisch laten veranderen door: - omkering van het magnetisch veld. Dit is bewezen vele malen in de geschiedenis van de aarde gebeurd; - een verdraaiing (tilt) van de noord-zuidas, waardoor de polen op een andere plaats koment te liggen (en dus echt heftige klimaatverschuivingen plaatsvinden). Vulkanen liggen geografisch niet zo willekeurig: Google op "Ring of Fire".

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 16:20
Hè Angelray Bedankt voor dit forum: mijn hp's gaan op pad en gaan door de klimaatzones heen. goed om daarbij stil te staan, dank

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 19:40
Vraag je dan wel af wat een hoofdstad in zo'n onherbergzaam landschap moet ... waar grazen de dieren, waar komt het graan vandaan?
Misschien ligt er ergens een oude vulkaan in de buurt, oftewel, vruchtbare grond. Of bepaalde soorten gewassen en vee die in die omstandigheden kunnen leven. Of een hele simpele: import. De stad kan voedsel best importeren uit gebieden waar ze er een overvloed aan hebben. In ruil daarvoor zouden ze andere dingen aan die gebieden kunnen leveren, gesteenten/mineralen (als het gebied rond de stad zich daarvoor leent) of bewerkte producten. Daarvoor heb je geschoolde mensen nodig (houtsnijders, leerlooiers, kledingmakers) die je in een hoofdstad best kan vinden. Mogelijkheden genoeg! ;) O, en ik blijk pas later in de week aarderijkskunde te hebben. Angelray, nog even wachten dus. :P Over die Ring of Fire: klopt, willekeurig zijn ze zeker niet. Ze liggen allemaal langs de rand van aardkorstplaten.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 20:13
@ suicune: ik kan nog wel even wachten hoor ;) @ anaïd: ik wil mijn verhaal zo authentiek mogelijk maken dat betekent dus ook dat er steden op onherbergzame plaatsen zijn zoals hier op Aarde ook het geval is. Schlim en Suicune hebben eigenlijk alle dingen al genoemd die ik zelf ook al had bedacht met betrekking tot de stad en haar voorzieningen dus ik sluit me bij hen aan. @ nienkea: alsjeblieft hoor!!! Ben jij ook al zo'n nitwit op dit gebied? :D

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 20:22
Hoi, behoorlijk! Ik heb een forum geopend over road stories: waar moet je aan denken, welke valkuilen moet je vermijden? Hier had ik niet eens aan gedacht: klimaatswisselingen Ben aan het inventariseren voordat ik deel 2 ga schrijven, dus bedankt voor dit forum

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 februari 2013 - 20:35
Ik vind geografie altijd geweldig leuk om uit te denken en ik wil het vaak zo kloppend mogelijk maken. Klimaten zijn wel het lastigst (dus pas op, Nienkea!). Ik heb drie dagen besteed aan het uitzoeken welke flora en fauna er voorkwam in een noordelijk, bebost gebied met een landklimaat, zoiets als Scandinavië. Plus wanneer welke planten er zijn. Ik wil mijn personages geen vruchten laten eten in de tijd van het jaar dat die vrucht er helemaal niet is. Nienkea en Angelray, als jullie vragen hebben, ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden. ;) Heb in mijn omgeving redelijk wat mensen die kunnen helpen als ik er zelf ook niet uit kom.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2013 - 7:10
@ Suicune: ik ben blij dat je iedereen zo graag helpt met dingen waar jij veel van weet. Als je ooit hulp nodig hebt met vragen over kunst, architectuur en culturen dan kun je die altijd stellen (daar weet ik namelijk heel veel vanaf 8) ). @ Nienke: ja er komt inderdaad behoorlijk wat kijken bij het schrijven van een goed fantasy verhaal maar we slaan ons er wel doorheen met behulp van SOL en bronmateriaal haha. Ik voel me alsof ik weer op de middelbare zit en bezig ben met een werkstuk waar ik een goed cijfer op wil halen :)

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2013 - 16:43
Bedankt, Angelray, dat zijn juist die dingen waar ik vrijwel níets van weet. We hebben een deal. ;) Vandaag aarderijkskunde gehad en het kan prima. Mijn lerares wees op Noord-Amerika: redelijk koud klimaat, maar in Yellowstone liggen geisers. Er ligt daar een hotspot onder. Een hotspot kan zich ook uiten in de vorm van lavarivieren enzo, mits het niet al te eruptief is. Gevaarlijke, exploderende vulkanen vind je alleen bij plaatranden. Het kan dus en als je een verklaring wilt: er ligt gewoon een hotspot onder het vulkanische gebied. ;)

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 februari 2013 - 22:46
Perfect dan hoeven de bewoners ook niet bang te zijn voor uitbarstingen ;) Pffew heb ik toch nog iets bedacht wat geografisch gezien mogelijk is (there's method to my madness!!!). Ga van het weekend een uitgebreide tekensessie doen. Dankzij wat speurwerk met de info van Leonardo heb ik me helemaal ingelezen over platentektoniek dus nu weet ik ook waar bergketens gevormd worden. Ondanks mijn vreselijke onbenulligheid op het gebied van aardrijkskunde gaat er dan toch nog een (mooie) wereldkaart komen haha. Alle info over worldbuilding die ik van jou en Schlim heb gehad, kan ik gebruiken bij het bepalen van alle dier- en plantensoorten etc. Zelf heb ik nog wat behulpzame sites gevonden over het onderwerp geofiction (geografie in fictie; er is zelfs een hele hobbyistenkliek voor). En de site: www.squidoo.com/fantasyworldbuilding, wil ik jullie ook niet onthouden. Hier is ontzettend veel info te vinden, zelfs voor het verzinnen van eigen talen (maar daar ga ik me maar niet aan wagen). Bedankt voor alle hulp SOLlers!!!!

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2013 - 19:46
Hoi Angelray, ik heb geen idee hoe ik een site moet zetten in dit forum. kijk ff bij mijn forum onder MV Smit. Daarin staat een schematisch overzicht van het leven dat je hp leidt en de weg die hij moet afleggen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 februari 2013 - 7:26
Haha heb net op de site gekeken en een reactie op jouw forum geplaatst Nienke. Wat een slimme eend is die Rudez toch :D