Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Zetwijze - regelstand - corps

In een boek dat ik in eigen beheer wil gaan uitgeven (en waarvan ikzelf ook de opmaak doe) heb ik een vraag: Als een tekst gezet is in corpsgrootte 11 pt. welke regelstand past hier het beste bij? Bijvoorbeeld: ik gebruik het lettertype 'Dolly' corpsgrootte 11 pt. Welke regelstand wordt geadviseerd? Ik maak voor het schrijven gebruik van 'Scrivener' en voor de uiteindelijke opmaak LibreOffice Writer. Hierbij heb je veel keuzes, zoals afstand 1.0 en 1.15 of een andere aangepaste waarde.

In het boek 'Redactiewijzer' van P.J. van der Horst spreekt de schrijver van 8/9 - 9/10 of 10/11. Men spreekt van een corpsgrootte 10 en een regelafstand van 11. Ik gebruik corpsgrootte 11. Maar de aanduiding 11/12 - zoals in het boek beschreven staat, kan ik niet terugvinden in LibreOffice Writer. Je hebt daarbij de keuze tussen 'Vast' en 'Proportioneel'. Waar vind ik nu die omrekentabel?

Dank voor uw tijd en aandacht!

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het prettigst leesbaar is: 12/14 al hangt het ook af van de zinslengte over de paginabreedte.

Je kunt het beste in LibreOffice Writer kiezen voor regelafstand - vast - en daar (LET OP) het getal 14 pt invullen. Die toevoeging van 'pt' is hier heel belangrijk. Dit is wat ik heb doorgekregen van een bekende Nederlandse uitgever.