Welk programma gebruiken jullie?
Op het moment schrijf ik al mijn teksten in wordpad. Ik moet de woorden nu met de hand tellen en heb geen idee hoeveel pagina’s ik steeds heb geschreven. Wat zijn de beste opties om mee te werken? Is Word het ultieme programma of is er iets beters speciaal voor schrijvers?
Ik gebruik zelf Scrivener…
Lid sinds
12 jaar 6 maandenRol
Ik gebruik zelf Scrivener. Daarin kun je naar eigen wens alles indelen, of je nu rommelig bent (zoals ik) of super geordend. Het is wel betaald (kost een paar tientjes) maar je kunt een 30 dagen trial gebruiken om te zien of het wat voor je is. En dit is niet 30 dagen zoals je gewend bent, maar 30 dagen GEBRUIK. Dus 30x24u. Ruim voldoende om te ontdekken of het werkt toch? :)
Helemaal met Rudez eens…
Lid sinds
7 jaar 7 maandenRol
Helemaal met Rudez eens. Scrivener heeft mij echt geholpen om het overzicht te behouden over mijn boek en ik vond het vrij eenvoudig om de opties te leren die ik nodig heb. De betaling is eenmalig en ik denk dat ik daar decennia plezier van zal hebben.
Gewoon Microsoft Word. Ben…
Lid sinds
5 jaar 2 maandenRol
Gewoon Microsoft Word. Ben niets anders gewend...
Ik gebruik ook gewoon Office…
Lid sinds
3 jaar 10 maandenRol
Ik gebruik ook gewoon Office Word. Al ben ik momenteel bezig met een verhaal dat ik met een vriendin samen schrijf en daarvoor gebruiken we Google Docs, zodat we allebei tegelijkertijd in het document kunnen werken en altijd een up-to-date versie hebben. Telkens losse bestanden heen en weer mailen is dan niet echt handig, haha!
Wordpad lijkt me niet echt een fijne tekstverwerker omdat het heel basic is. Zoals je zelf al aangeeft, zit er niet eens een functie op die je woordenaantal voor je bijhoudt en volgens mij kun je ook vrij weinig doen qua lay-out. Office-pakketten kunnen best duur zijn, maar er zijn gratis 'look-a-likes' zoals OpenOffice, die ongeveer op dezelfde manier werken en allicht uitgebreider zijn dan de platte tekst van Wordpad.
Ik gebruik LibreOffice,…
Lid sinds
8 jaar 7 maandenRol
Ik gebruik LibreOffice, vergelijkbaar met OpenOffice maar dan voor Linux.
Tot mijn eigen verbazing werkt dit prima voor mij (ik ben enorm chaotisch, vandaar de verbazing). Ik heb 1 'hoofddocument', daar schrijf ik het manuscript zelf in. Daarnaast heb ik meestal enkele overige documenten voor aantekeningen, vragen die ik voor mezelf nog niet beantwoord heb, uitwerking van eventuele plotholes, maar ook bijvoorbeeld scènes die ik al uit wil werken maar die 'nog niet aan de beurt zijn' in het manuscript.
Toegegeven, soms moet ik wel even zoeken in die overige documenten totdat ik vind wat ik zocht, aangezien die documenten dus wel zo chaotisch en ongestructureerd zijn als maar kan (ter illustratie, een van de documenten is een bestand van 22 a4, van begin tot eind gevuld met losse overpeinzingen, vragen, scènes en ideeën, zonder ook maar enige logische volgorde of opbouw).
Nou lijkt dat laatste wellicht te ontkrachten dat dit prima werkt voor mij, maar zo chaotisch als de overige documenten zijn, zo helder en overzichtelijk is het hoofddocument, waarschijnlijk juist doordat mijn chaos helemaal los mag gaan in die overige documenten.
Een paar jaar geleden had ik scrivener geprobeerd, maar dat werkte voor mij totaal niet. Ik kreeg daar juist helemaal geen overzicht. Misschien had ik iets meer tijd en moeite moeten steken in uitvogelen hoe het werkt, maar aan de andere kant, waarom zou ik als LibreOffice goed (en gratis) werkt voor mij?
Ik zweer bij Scrivener voor…
Lid sinds
3 jaar 3 maandenRol
Ik zweer bij Scrivener voor het schrijven. Vooral de nieuwste versie voor Windows is super. Je kunt het programma aanpassen aan je persoonlijke smaak, templates maken van zelf ingestelde formats van Scrivener. Tevens berekend het programma hoeveel je moet schrijven per dag als je een woorddoel opgeeft, waardoor je altijd weet of je de deadline gaat halen of niet. Verder is het ideaal voor planning, omdat alle delen makkelijk te verplaatsen zijn. En je kunt al je research opslaan en openen naast je manuscript wanneer nodig. Wel kost het even moeite om alles te leren wat je met dit programma kan. Maar dit kun je over tijd doen, je hebt het meeste niet direct nodig als je gewoon wilt schrijven. En er zijn veel youtube video's over te vinden. Je kunt het zo uitgebreid of simpel houden als je zelf wilt. Het kost een beetje, maar daar heb je dan lang plezier van. Ik kan echt niet terug naar Word (en al dat gescroll door je manuscript op zoek naar dat ene feitje dat je vergeten bent).
Er zijn heel veel programma…
Lid sinds
12 jaar 6 maandenRol
Er zijn heel veel programma's. Ik denk dat je er gewoon prettig bij moet voelen. Ik heb een tijdje met Scrivener gewerkt maar vond het iets te uitgebreid voor mijn wensen. Voor korte verhalen en vooral voor vertaalwerk vind ik Ulysses ideaal. Word zou ik persoonlijk nooit gebruiken, omdat ik dan teveel wordt afgeleid door opmaak-beslissingen; ik wil me alleen met de tekst bezighouden. Misschien dat als ik ooit nog eens aan een roman begin dat ik overstap op Scrivener, maar voorlopig zit ik goed bij Ulysses.
Ik ben van de oude…
Lid sinds
11 jaar 1 maandRol
Ik ben van de oude generatie die geleerd heeft dat tekst en opmaak gescheiden moeten zijn. Ik schrijf dus patte tekst in een platte tekst editor, en doe opmaak in een serieus opmaakprogramma. Maar nooit half opmaken in een tekstverwerker met opmaakfranje, dan de uitgever de rest laten doen in zijn professioneel opmaakprogramma en dan ontdekken dat het een grote knoeiboel van conflicterende opmaakcodes wordt.
Ik schrijf dus platte tekst in een zelfgemaakt programma, dat al dertig jaar lang precies doet wat ik wil dat het doet en niet meer dan dat, nog nooit gecrasht is, van DOS3 tot Windows7 toe, en waarvan ik vermoed dat de ASCII documenten over een halve eeuw nog leesbaar zullen zijn. De opmaak doe ik in In-Design of laat die aan de uitgever over.
Maar de jeugd van tegenwoordig weet nauwelijks meer wat platte tekst is, en er zijn zelfs uitgevers die documenten weigeren in platte tekst: zij eisen manuscripten in Word for Windows. Dat wordt dan door een vertaalrobot verwerkt, die afgeregeld is op een van de vele versies van het Word-opmaakprotocol en niet om kan gaan met inspringende regels en cursiveringen van oudere of nieuwere Word versies, en helemaal op tilt slaat als je het verhaal hebt geschreven in de Open Office variant van *.doc.
Daarom mijn advies: schijf in platte tekst, en ga pas opmaken als je preciese instructies krijgt van wat de uitgever wil.
Ik ben nu aan het…
Lid sinds
3 jaar 7 maandenRol
Ik ben nu aan het experimenteren met scrivener en open office. Wat ik mis is een simpele spellingscontrole zoals tegenwoordig zelfs op mijn FB berichtjes zit. Iets dat gewoon even de speciale dingen onderstreept zodat ik er niet overheen lees.
In Scrivener staat dat by…
Lid sinds
14 jaar 1 maandRol
In Scrivener staat dat by default uit, maar de optie bestaat:
File --> Options --> Corrections --> Spelling --> Check spelling as you type aanvinken
Scrivener 3 vind ik…
Lid sinds
16 jaar 5 maandenRol
Scrivener 3 vind ik persoonlijk ook heel fijn... Een hele verbetering op Scrivener 1 en 2... Helaas wordt er aan de linux-versie niet meer gewerkt... Als programmeur vind ik Manuskript veelbelovend, het heeft veel weg van Scrivener (basaal) maar het staat nog echt in zijn kinderschoenen. Ik heb al gedacht er zelf aan te gaan werken, maar heb gewoon geen tijd. Scrivener gebruik ik nu (met Wine) voor mijn romans (die trouwens nog heel basaal eerst met pen en papier ontstaan). Mijn korte verhalen en non-fictie stukken worden over het algemeen rechtstreeks in LibreOffice geschreven.
Pages iPad-))
Lid sinds
2 jaar 11 maandenRol
Pages iPad-))