Supergoed idee fictieverhaal maar hoe begin ik?!

Hallo,

Ik ben Roy en ben 15 jaar oud!

Ik heb dus een heel goed idee voor een boek! Het speelt zich af in de toekomst (ong 20/30 jaar later dan nu) en de technologie is NIET vooruit gegaan! Er is alleen veel te veel afval en schroot, De wereld ligt er vol mee. Mijn hoofpersoon leeft in een grote stad, waarnaast de grootste vuilnisbelt van de wereld ligt. En dus op een doodnormale dag word de halve stad (naast de vuilnisbelt) ontruimd. Iedereen die aan de helft van de stad naast de vuilnisbelt woont moet evacueren. Het leger zet die helft en de vuilnisbelt af, er worden hoge en dikke muren geplaatst en militairen lopen constant om de muren heen om te zorgen dat er niemand in gaat. Ook het luchtruim boven de stad word afgesloten. De overheid zegt dat ze er testen gaan doen met een soort gas die metaal laat verdwijnen, bijna iedereen gelooft behalve mijn hoofdpersoon (Kian). Hij denkt dat ze niet mensen erbuiten willen houden, maar juist iets daarbinnen houden. Hij wil de wereld bewijzen dat er daarbinnen iets is, en wil weten wat daarbinnen echt gebeurd. Hij en zijn vrienden beleven wilde avonturen en komen als enige ‘normale’ mensen het verboden gebied in en geloven hun ogen niet met wat ze zien. Erin komen was niet zo'n probleem. Het probleem is er weer uit komen, niet alleen het leger en de politie zou achter ze aankomen… maar ook hetgeen wat ze daarbinnen vinden! Het is aan hun de wereld in te lichten over de rampen die zullen volgen, en iedereen hun vondsten te laten zien!

 

 

Dat is zegmaar mijn idee, maar ik weet dus niet hoe ik moet beginnen aan een boek, als ik het begin heb gaat alles vanzelf. Dus kan iemand helpen? En niet mijn idee stelen :(

 

Ik was geinspireerd door een liedje (Scrap Attack van Headhunterz) en het idee is dus dat daarbinnen monsters zijn van schroot die de wereld willen overnemen, ze zijn levend geworden door een lekkend vat waarin radioactief spul zat. En zo kwamen ze tot leven, ze voeden zich op schroot! Als iemand kan helpen, hartelijk bedankt!

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Roy,

Ik neem even aan dat Kian in het vuilnisbelt-deel van de stad woonde voordat alles daar misging? Begin dan met hoe hij van school naar huis fietst met zijn vrienden, en wanneer hij de hoek van zijn straat om gaat, komen vanuit de andere richting de tanks aanrijden, en soldaten die iedereen uit hun huizen jagen - ?

Niemand gaat je verhaal stelen hoor, de schrijvers hier verzinnen liever hun eigen geweldige ideeën. En al jatte iemand een deel van jouw idee, dan zou het daarna toch zo anders worden dat het niet meer op jouw idee lijkt. Net zoals jij Scrap Attack luisterde, overnam, en er iets anders van maakte.

5 mei 2021 - 10:11

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Eerst is het handig om te weten wie Kian is: hoe oud is hij, woont hij bij zijn ouders, hoe goed doet hij het op school, heeft hij bepaalde hobby's die passen bij zijn onderzoeksdrang, et cetera. Misschien is hij volwassen en werkt? Wat voor werk doet hij?

Misschien heb je dat alles al in je hoofd. Zo niet, maak dan een profiel van Kian. Dat is belangrijk, want hij moet een heel boek lang het verhaal dragen en daar moet zijn persoonlijkheid bij passen.

Als je Kian helemaal kent, zet hem dan gewoon in een positie: op een bepaald moment op een bepaalde plaats. Waar zou dat kunnen zijn?

Laat hem daar op dat moment iets doen en ondertussen bijvoorbeeld iets ruiken, zoals gas. Of horen, zoals geluiden van het bouwen van de muur. Of zien, de gewapende militairen. Daar voelt iemand iets bij. Gebruik dus Kians zintuigen.

Zoiets kan een eerste begin zijn. Als je dat hebt geschreven, zou je die begintekst op Proeflezen kunnen plaatsen, dan kunnen wij ernaar kijken en concrete tips geven die helpen om je tekst - als dat nodig is - beter te maken.

Als je dan een keer begonnen bent, kun je waarschijnlijk niet meer stoppen ...

5 mei 2021 - 10:35

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Ben vooral ook niet bang om dingen gewoonweg uit te proberen, en te zien wat voor jou wel of juist niet werkt.

Wat voor de ene schrijver heel goed werkt, werkt voor de andere juist totaal niet.
Een van de bekendste verschillen in schrijfwijze zit in de voorbereiding: sommige schrijvers werken vooraf tot in detail uit wat er allemaal gaat gebeuren in het verhaal. De setting, personages, plottwists, alles wordt uitgewerkt.
Andere schrijvers beginnen juist meteen met schrijven en merken gaandeweg wel waar het verhaal nou eigenlijk precies heen gaat.
Weer anderen (waaronder ikzelf) zitten daar een beetje tussenin.
Er is in dit geval dan ook geen goed of fout, het is puur een kwestie van wat voor jóú werkt.

Succes en vooral: veel plezier!

10 mei 2021 - 16:58

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedenk ook dat er consistente logica moet zijn binnen jouw universum. Je maakt namelijk duidelijk de statement dat de technologie niet vooruit is gegaan maar dat is er eentje die je moet onderbouwen voor geloofwaardigheid. Immers het speelt zich af in een realiteit die lijkt op die van ons, met onze technologiën en ontdekkingen. En wij kennen de gebezigde uitspraak 'Vooruitgang is niet te stoppen'. Het is praktisch een natuurwet omdat het voortkomt uit de nieuwsgierigheid van de mens. Zelfs jouw hoofdpersoon wil iets ontdekken en leren, dat is de grondslag van vooruitgang. 

Voor mij zou de hele premisse ongeloofwaardig zijn als je dat niet goed kan onderbouwen. Je zou misschien beter kunnen zeggen dat nieuwe technologie alleen voorbehouden is aan de rijken en welgestelden en onbetaalbaar voor de lagere klassen. 

28 juli 2021 - 22:07

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een monster op een vuilnisbelt samengesteld uit afval speelt een rol in Perdido Street Station van China Miéville. Het schepsel is superintelligent en heeft robots (constructs) opgewaardeerd tot zelfbewuste breinen. Het heeft machines en mensen om zich heen verzameld in een soort sekte. Misschien de moeite waard om dat boek eens te lezen. Helaas is de Nederlandse vertaling Station Perdido van inferieure kwaliteit, dus als je kunt, lees het in het Engels.

Het is wel even doorbijten, de eerste scene op de vuilnisbelt begint pas op bladzijde 386 (Nederlandse versie), maar het is in zijn geheel een leeswaardig verhaal, ondanks de soms te uitbundige overvloed aan details.

Je hebt al veel goede raad gehad. En inderdaad: introduceer je hoofdpersonage('s) in de eerste scene midden in de actie. Leg vooral niets uit! Laat je lezers ontdekken wie jouw personages zijn en hoe jouw wereld functioneert. Oorzaak en gevolg, actie en reactie, en contrasten daarin zorgen voor dynamiek en lezen prettiger dan een statische uitleg. Verschaf alleen die info die lezers nodig hebben om de scene te begrijpen. 

Zoals eerder gezegd, dient je wereld logisch consistent te zijn. Zorg dat er redenen zijn waarom iets is zoals jij het hebt verzonnen. Maar trap niet in de valkuil om alles wat je verzonnen hebt van meet af aan te motiveren. Jij moet de redenen kennen, maar je lezers niet altijd, en niet meteen aan het begin van je verhaal. Probeer zoveel mogelijk uit het verhaal te laten blijken, zodat lezers zelf hun conclusies kunnen trekken.

Veel succes!

30 juli 2021 - 15:04

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Volgens mij heb je inspiratie genoeg! Leuk. 

Begin bij het begin: woorden schrijven. Bouw een schrijfroutine op: maak een afspraak met jezelf wanneer je gaat zitten typen. Verdiep je in de basics zoals plot en personages: zet die goed neer. Kies een juist perspectief. 

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste dingen. Ik schreef ze uit in 'Hoe begin je een boek?': https://luciavandenbrink.nl/hoe-begin-je-een-boek… 

 

4 augustus 2021 - 15:53

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Leuk idee Roy!

Mijn eerste gedachte na het lezen van jouw verhaal (hangt samen met wat Saudade ook zegt) gaat over de logica in jouw wereld; als het verhaal zich in de toekomst afspeelt waarom is er dan geen technologische vooruitgang, en waarom is er zoveel afval? En: waarom wil je het verhaal eigenlijk graag in de toekomst laten plaatsvinden?
Je zou er ook voor kunnen kiezen het in de huidige tijd af te spelen; er zijn nu al genoeg grote afvalbergen op de wereld:  https://www.vice.com/nl/article/7x54jd/grootste-v…
Andere mogelijkheid is een fictieve stad te bedenken, dan hoef je  ook niet waarheidsgetrouw te zijn wat betreft cultuur, geografie en andere feitjes :) Daarbij is het wel aan te raden om daar zelf een duidelijk beeld van te hebben overigens.

Succes en veel plezier met schrijven!

5 augustus 2021 - 15:04