Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Alternatief voor word

Als ik in word(pad) wil gaan schrijven en het wit blauwe scherm voor me zie vergaat me al snel de zin om iets op "papier" te zetten. Ik vind het programma zo ongezellig en demotiverend, kan er echt niet mee werken. Ik snap dat het papier in word wit is en waarom dat zo is, het gaat mij zich ook meer om achter het papier. Weten jullie een iets kleurrijker alternatief programma? Of is er een manier om de achtergrondkleur ervan te veranderen in een beetje een warmere tint? Alvast bedankt! Groetjes!

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Kerstvrouw Ik ken dat probleem ook. Mijn ogen vinden het niet fijn te lang naar zo'n witte blad te turen. In Microsoft word kun je de paginakleur veranderen in wordpad lijkt die functie te ontbreken. Wat ik wel kan is in Microsoft words de paginakleur veranderen, opslaan als rtf en het dan openen in wordpad. Ik weet niet of je hier iets aan hebt.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je zou een filter kunnen installeren, die blauw/wit-tinten meer rood-achtig maakt. Is ook beter voor je nachtrust. Ikzelf werk met Open Office (dat is gratis en daarmee kun je vrijwel alles wat je met Word ook kunt doen); ik kon echter niets vinden om de achtergrond te veranderen. Maar is het niet gewoon een beetje aanstelleritis dat je perse een andere kleur achtergrond wilt? Dat bedoel ik niet zo onaardig als het lijkt! Maar het gaat toch om het schrijven en niet dat het scherm wit en blauw is. Je zou ook het scherm iets minder fel kunnen zetten, of dus zo'n filter installeren. En als je gezelligheid wilt, kun je natuurlijk ook je werkplek gezellig maken...

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kunt natuurlijk ook met pen en papier schrijven. Dan kun je van alles kiezen. Kleur pen, kleur papier, kleur achtergrond enz. Ik kies hier zelf voor, omdat ik ook notitieboekjes verzamel en ik deze dan ook allemaal kan gebruiken. Hoewel ik sneller verzamel dan dat ik schrijf ;) Om de achtergrond van Word te veranderen doe je het volgt: -Je opent Word -Je klikt op de knop, links bovenin de hoek, de Office-knop - Je klikt vervolgens op 'Opties voor Word'. - Bij de balk 'Populair' (daar begint je ook mee) kijk je in het vak, daar staat 'kleurenschema'. Daar kun je een andere kleur selecteren. Ik kan zelf alleen maar kiezen tussen blauw, zilver en zwart. Je kunt dus niet zelf nog iets toevoegen. Tenminste, niet voor zover ik weet. Ik hoop dat je dat wat verder helpt.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Als ik in word(pad) wil gaan schrijven en het wit blauwe scherm voor me zie vergaat me al snel de zin om iets op "papier" te zetten ... is er een manier om de achtergrondkleur ervan te veranderen in een beetje een warmere tint?
Je kunt de paginakleur aanpassen in elke kleur die je wilt of gezellig vindt: * ga in de werkbalk naar Pagina-indeling, * klik Pagina-kleur aan, * kies de kleur die je leuk vindt.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Waarom Scrivener niet eens proberen? Ik werk sedert een tijdje niet langer met Word. Als je echt wil schrijven is Word of Wordpad behoorlijk frustrerend. Zeker als je langere teksten, of een boek, wil maken lijkt MS Word niet het geschikte programma.Ook mijn blogs worden in Scrivener gemaakt. En in distraction free mode is het zalig om te werken. Je kiest zelf je achtergrond, enz... Ik werk in scrivener omdat het me meer vrijheid geeft om te schrijven zoals ik het wil. Ik heb een reeks artikelen geschreven over Scrivener, die je in mijn webblog kunt terugvinden. Hopelijk heb je er iets aan en kan de schrijfduivel eindelijk eens volledig losgelaten worden? Succes! Rudi * links verwijderd ivm forumregels *

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik persoonlijk gebruik Documents van Google. Heerlijk leeg scherm met alleen boven een simpele balk. Nadeel is wel dat je bij het openen van het document aan het begin staat en er niet een sneltoets is om direct naar het eind te gaan.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik persoonlijk gebruik Documents van Google. Heerlijk leeg scherm met alleen boven een simpele balk. Nadeel is wel dat je bij het openen van het document aan het begin staat en er niet een sneltoets is om direct naar het eind te gaan.
Gewoon Ctrl+End, zoals in elk ander programma? Heb het net getest.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik gebruik Scrivener. Beste investering die ik ooit als schrijver heb gedaan. Beschikbaar voor Windows en Mac (Mac versie is superieur) Daarnaast zijn er andere toffe schrijfprogramma's: Ulysses en iA Write. Beiden gericht op het buitensluiten van afleiding, waarbij Ulysses ook nog allerlei extra opmaak en export functies heeft. Op de Mac doe ik bijna al mijn non-fictie (journalistieke) werk in Pages, Word raak ik alleen aan als het absoluut moet, bijvoorbeeld omdat de opdrachtgever bepaalde opmaakprofielen verplicht stelt.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Google Docs is superhandig als je altijd en overal bij je documenten wil komen, op je pc, mobiel en iPad. Andere programma's die specifiek voor schrijvers zijn (naast de hierboven al genoemde Scrivener) zijn bijvoorbeeld yWriter en Atomic Scribbler. Nog enkele programma's

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Rob Frijn

Hoi Rob, Google Documents is ook mijn goto software. !!

Kon idd. ook geen snelkoppeling vinden. Als je deze code in je script editor plakt (Tools > Script editor), en op het tor-knopje drukt, dan wordt het opgeslagen en moet je toegang geven tot je document. De volgende keer dat je je document opent, ga je naar de laatste positie van je laatste paragraaf:

const onOpen = () => {
  const doc = DocumentApp.getActiveDocument()
  const body = doc.getBody()
  const kids = body.getNumChildren()
  const lastKid = body.getChild(kids - 1)
  let last = 0
  try {
    const lastPar = body.getChild(kids - 1).asParagraph()
    last = doc.newPosition(lastPar.getChild(0), lastPar.getText().length)
  } catch (e) {
    last = doc.newPosition(body.getChild(kids - 1), 0)
  } finally {
    doc.setCursor(last)
  }
}

Groet Jack

PS; ben Google Product Expert voor Google Docs met een voorliefde voor Google Sheets en Google Apps Script.