Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tabs noodzakelijk?

3 September 2015 - 12:09
Ik zie in boeken vaak dat schrijvers om de zoveel alinea's hun nieuwe zin weer beginnen met een TAB naar rechts. Zelf heb ik dat niet in mijn boek. Allereerst wil ik weten of dit noodzakelijk is. En hoe je het zou moeten doen, wat zijn daar de regels voor?

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 September 2015 - 18:37
Het schijnt in te zijn. Ik doe het ook nooit. De uitgever wel. Een poosje geleden heb ik een verhaal voor een wedstrijd opgestuurd. Ik kreeg o.a. te horen dat ik geen tabs heb gebruikt, terwijl dat wel in de regels stond. De regels zie ik vaak over het hoofd. Ik ga er nu beter opletten. Bovenin je werkbalk zie je inspringen staan. Wel even zoeken.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2015 - 15:41
Bij een tab spring je in bij elke alinea. Je springt ook in als er een nieuwe spreker aan het woord komt. En je springt in als er in een dialoog een handeling plaatsvindt door een ander dan de laatste spreker. Eigenlijk op elk punt waarop je bewust op een nieuwe regel begint. Het moet niet. Alleen starten op die nieuwe regel is, zeker als je regelafstand anderhalf aanhoudt, ook mooi rustig en duidelijk. Maar het mag wel, als je het zelf mooi vindt of het op die manier makkelijker je eigen werk naleest. Als je maar consequent ben: of je tabt, of je doet het niet.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2015 - 15:42
Het inspringen is bedoeld om duidelijk aan te geven dat er iets anders gebeurt. Meestal betekent het dat een ander persoon dan de voorgaande een handeling verricht of iets zegt. Als je in je boekenkast kijkt, zul je zien dat het gros van de Nederlandse boeken gedrukt is met die inspringingen. Ze geven 'lucht' in een pagina, net als witregels. Is het noodzakelijk? Nee. Veel uitgevers vinden het prettig. Ikzelf vind het ook heel fijn, ben het gewend, maar er zijn uitgevers die het inspringen niet gebruiken. Na een witregel springt de regel in Nederlandse fictie niet in. Je kunt dit inspringen instellen in Word bij 'alinea'. Dan hoef je geen tab te gebruiken omdat de regel na een harde return automatisch zal inspringen. Wel moet je handmatig na iedere witregel het inspringen ongedaan maken.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2015 - 16:10
Het inspringen wordt niet gedaan na een witregel, maar ik dacht dat het wel gebeurde indien de nieuwe alinea met dialoog begint. Of zie ik dat verkeerd? Alleszins is het heel gemakkelijk ingesteld met Word, zoals Anaïd al stelt. Afhankelijk van de versie van Word, natuurlijk.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
4 September 2015 - 22:19
Anderhalve regelafstand vind ik ook niet prettig lezen. Dan krijg ik het gevoel dat ik na elke regel een slok koffie moet drinken.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 September 2015 - 23:15
Maar als je niet inspringt en je laatste zin in de voorgaande alinea eindigt helemaal aan het einde van de regel, dan ziet toch niemand dat je daarna met een nieuwe alinea bent begonnen? Ik vind het fijn om te weten of de schrijver op een nieuwe regel een nieuwe alinea begint of de zin toevallig op een nieuwe regel komt, maar nog bij de vorige alinea hoort. In zo'n situatie heb je een inspringing nodig om dat te communiceren.

Lid sinds

18 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 September 2015 - 16:45
In theorie is dat zo, in de praktijk komt het niet zo vaak voor. Bovendien is opmaak software anders dan word oid. Met opmaak software kun je de ruimte tussen letters wat kleiner maken bijvoorbeeld, of juist wat groter zodat dat ene woord op een andere regel komt. En als je graag wilt tabben, tab dan. Niemand die niet-tabben verplicht gesteld heeft. En inspringen idd niet na een witregel, en idd wel als dat een dialoogzin is, yep, goeie.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 januari 2016 - 22:57
Op YouTube vond ik wat filmpjes waar ze alles uitleggen (wel Engelstalig). Het komt erop neer dat de regelafstand altijd hetzelfde is, of het nou een doorlopende zin of een nieuwe alinea betreft. Hierdoor heb je dus die indent, of tab nodig om te zien dat het om een nieuwe alinea/zin gaat. Op YouTube hadden ze het trouwens over een regelafstand met de waarde 'Double', oftewel één lege regel tussen elke regel. Ik weet niet zeker of dat ook in Nederland geldt. Er zijn nog veel meer van zulke opmaakregels trouwens. Zo hoort de titel van een hoofdstuk hetzelfde lettertype te zijn als de tekst; hoort deze op ongeveer een derde van de pagina te beginnen, met ongeveer vier lege regels eronder; en hoort deze in hoofdletters geschreven te zijn. Onderbrekingen van tijd kun je aangeven met een regel met het teken #, en de laatste bladzijde kan een lege bladzijde zijn met slechts het # teken, enzovoorts, enzovoorts. De reden van al deze regeltjes is trouwens omdat de editors ruimte nodig hebben om aantekeningen te maken op het papier. Iets dat tegenwoordig met de computer misschien iets minder het geval is. Als je in Word eenmaal werkt met stijlen dan is het allemaal een koud kunstje, maar mensen die daar wat minder bedreven in zijn zullen er wel een dagtaak aan hebben.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 januari 2016 - 18:19
Zelf gebruik ik de TAB. Maar alleen als je een dialoog hebt, zonder handelingen, bijv. : 'Hoi.' ik zwaai naar Tom 'Hoi.'zegt hij terug 'Hoe gaat het?' (TAB) 'Goed hoor, en met jouw?' vraag ik terug. Zo doe ik het met TABS. Alleen maar om aan te duiden dat de ander aan het spreken is. :unibrow: