Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

tekst centreren én uitvullen (binnen marges)

In Word tekst centreren én uitvullen (binnen bepaalde marges) tegelijk. Hoe doe je dat, teneinde mooie blokken tekst te creëren voor een gedicht (en dat in het midden van het blad)? Nu heb ik blokken tekst (gecentreerd en korter dan de paginabreedte) waarbij de regels niet overeenstemmen qua lengte. Het zou wel mooier ogen indien dit wel zo zou zijn. Is zoiets eigenlijk wel mogelijk, dus de witruimte tussen de woorden en letters iets te verbreden totdat elke regel even lang oogt?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In Word 2010: Tekst schrijven Alle alinea-einden (return) vervangen door regeleinden (shift+return) Uitvullen gebruiken Marges in de lineaal aanpassen om te centreren.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@wolfke Het is niet zo heel eenvoudig omdat bij teksten met regels die grote lengteverschillen vertonen de zaak snel lelijk oogt. De truc van Schlimalznik werkt enigszins. Overigens kun je harde returns vervangen door zachte returns via Ctrl-H en dan ^p zoeken en vervangen door ^l (=L (van line break), niet 1), dus als je tekst erg lang is... Je kunt de setting van je ruler heel precies instellen door de paginamarges in te stellen; dat gejoker met de ruler is minder nauwkeurig (al kun je de ruler wel nauwkeuriger verschuiven door tegelijkertijd [ALT] ingedrukt te houden). Probleem is dat Word tussen de letters binnen een woord geen/nauwelijks optimalisatie doet. Word heeft echter een optie om een ander algoritme te activeren dat bij uitvullen ook de ruimte tussen de letters binnen een woord meeneemt. Het effect hoeft niet altijd mooi te zijn, maar je kunt het allicht uitproberen, eventueel voor diverse lettertypes. In mijn Engelstalige Word 2007: - Ga naar Word options - Klik Advanced - Zoek Compatibility options (onderaan) - Open Layout options (bij mij is die standaard dichtgeklapt) - Selecteer "Do full justification the way WordPerfect 6.x for Windows does" Ik hoop dat je het Nederlandse equivalent kunt vinden als je die hebt. Ik hoor graag of dit voor je werkt.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt schlimazlnik. Dat heb ik al geprobeerd, maar het is nog dat niet. Wellicht omdat het aantal karakters te veel verschilt per regel. Spijtig.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In mijn Engelstalige Word 2007: - Ga naar Word options - Klik Advanced - Zoek Compatibility options (onderaan) - Open Layout options (bij mij is die standaard dichtgeklapt) - Selecteer "Do full justification the way WordPerfect 6.x for Windows does"
Word 2010, Nederlands: Bestand > Opties > Geavanceerd Naar beneden scrollen, Opties voor indeling uitklappen. Helemaal naar beneden scrollen, aanvinken Volledig uitvullen zoals in WordPerfect 6.x voor Windows PS: Uitvullen is nooit handig als je regels te veel verschillen in aantal tekens.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad Leonardo, er wijzigt weinig aan de witruimte tussen de letters in (binnen een woord). Ik ga dat laatste zeker eens uitproberen en laten weten of ik het vind en of het me lukt. Bedankt. Bedankt schmizalnik. Eigenlijk zijn er maar twee regeltjes die iets teveel verschillen qua lengte. Ze kloppen wel met het aantal lettergrepen, alleen niet met het aantal karakters. Maar eens proberen straks ... Juist ja, met mijn versie van Word schijnt dit niet te lukken.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Wolfke Ik heb het geprobeerd met die WP setting en het effect is dat de spaties tussen de woorden gelijk worden getrokken en gecompenseerd met spaties tussen de letters. Hoewel woordafbrekingen lelijk zijn, zeker in gedichten denk ik, kent Word ook een conditionele afbreking. Dat is [Ctrl] + [-]. Word breekt dan af indien nodig op die plaats. In specifieke gevallen kan dat een oplossing bieden. Verder kan Word dat ook zelf doen (zoek op Woordafbreking onder Pagina-instelling en stel die in op automatisch).

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In mijn gedicht moeten bepaalde woorden net onder elkaar komen te staan (in functie van een bepaald rijmpatroon). In mijn geval zal afbreking geen oplossing zijn, integendeel. Toch kan jullie uitleg hier interessant zijn voor latere teksten of voor andere SOL'ers, waarvoor mijn dank. :)