Start » Forum » Het schrijfproces » Opmaak en computerzaken » Smartphone als notitieboekje?

Smartphone als notitieboekje?

17 reacties [Laatste bericht]
Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Smartphone als notitieboekje?

Een van de oefeningetjes uit het Grote Schrijf-Doe-Boek (ja ik ben nog steeds erg enthousiast over dit zelfstudieboek) is: hou altijd een notitieboekje bij de hand. Er zijn best handige kleine notitieboekjes te koop maar ik ben toch nogal geneigd om die te vergeten. De smartphone heb ik wat vaker bij me en bovendien vind ik het op een zomerse dag niet altijd even handig mijn broekzakken vol te proppen met van alles en nog wat. Ik vraag me af: hoe doen jullie dat? Smartphone lijkt handig maar ik vind het intikken van teksten als het meer is dan een sms-je ook weer wat omslachtig. Soms gebruik ik de geluidsrecorder maar dat kan dan weer storend zijn.
NB ik heb het dus niet over de vraag of smartphone en / of tablet geschikt zijn om "echt" te gaan zitten schrijven, het gaat me vooral om het noteren van leuke invallen.

Reacties

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

De notitiefunctie van mijn iPhone zit vol met ideeën en invallen. Met steekwoorden kom je al een heel eind.

JS
Laatst aanwezig: 6 jaren 4 dagen geleden
Sinds: 14 Aug 2013
Berichten: 37

Voor mij is het geschikt. Ik ben het nu gewend om te typen op mijn samsung galaxy, maar ik heb ook altijd een tasje mee met notitieboekjes en pennen.

“I turned around and headed back to the stairwell, planning to go downstairs and buy a chocolate bar from the vending machine. Maybe it would fall on me and end my misery.”
― Kenneth Oppel, Half Brother

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Ik denk dat het probleem een beetje is dat ik gewoon niet zo handig ben in snel tikken op een smartphone (mijn typesnelheid op een pc of laptop is vrij hoog). Als iemand me via whatsapp benadert en ik ben toevallig thuis vraag ik hem bijvoorbeeld vaak om even op de facebook-chat over te schakelen. Vandaar dat ik toch even naar wat tips aan het zoeken ben, bedankt voor de inbreng smile

Thomach
Laatst aanwezig: 2 jaren 12 weken geleden
Sinds: 4 Nov 2009
Berichten: 1721

Nogal "middle class", hè.

thomaszijnstrip.com

Dille
Laatst aanwezig: 5 jaren 29 weken geleden
Sinds: 16 Jul 2011
Berichten: 180

Ik heb (gelukkig) geen smartphone, maar ook op mijn ontzettend simpele nokiaatje kan ik notities invoeren. Dat doe ik eigenlijk alleen 's nachts, als me in bed ineens iets briljants te binnen schiet. Overdag schrijf ik ideeën en krabbeltjes gewoon op willekeurige papiertjes die ik tegenkom, of op de overbodige pagina's in mijn agenda. Vintage rules wink

Harryhol
Laatst aanwezig: 8 weken 3 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Hier heb ik op mijn eigen blog wel eens over geschreven ***

Ik gebruik Evernote op iOS en dat bevalt prima. Notities zijn altijd overal beschikbaar, ik raak niets kwijt en heb mijn telefoon toch altijd al bij me.

Ideaal dus :-)

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 3 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Het is aan te raden om je notities te maken in een app die je ook op je computer of tablet kunt bekijken en bewerken. Een telefoon kan stuk of kwijt.

Ik gebruik een app voor notities die synchroniseert met mijn Google drive. Zo kan ik mijn notities onderweg of thuis openen en ben ik ze niet kwijt als er iets gebeurt met mijn telefoon.

Thomach stick out tongue

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Ik heb geen smartphone, ook geen ander mobieltje trouwens. Voor notities gebruik ik een ouderwets boekje, of als ik thuis ben meestal losse papiertjes, die ik vervolgens bijna nooit weggooi (maar waar ik ook eigenlijk nooit wat mee doe, behalve in een doos leggen...).

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 min 17 sec geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

Harry, het is niet toegestaan om in een reactie forummers naar je eigen blog te leiden / lokken. Vandaar dat ik de link ge***d heb.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148
Waus schreef:

Voor notities gebruik ik een ouderwets boekje, of als ik thuis ben meestal losse papiertjes, die ik vervolgens bijna nooit weggooi (maar waar ik ook eigenlijk nooit wat mee doe, behalve in een doos leggen...).

Losse papiertjes en het boekje gebruik ik ook wel hoor, af en toe probeer ik het toch wel in een document te verzamelen. Dat is trouwens op zich ook wel iets waar ik nog eens een systeem voor moet vinden omdat het bij mij bijvoorbeeld ook vaak losse zinnetjes zijn die ik wel aardig vind klinken.

Rikst
Laatst aanwezig: 1 jaar 4 dagen geleden
Sinds: 1 Feb 2012
Berichten: 57

Ik maak nooit notities. Zou ik het doen, dan zou ik Evernote gebruiken, en dan de inspreekfunctie.

Kimym
Laatst aanwezig: 2 jaren 19 weken geleden
Sinds: 26 Jul 2011
Berichten: 151

Ik heb altijd en overal pen en papier bij me. In al mijn tassen (handtassen, schooltassen, weekendtassen, zelfs mijn koffer) zitten standaard een notitieboekje en minimaal twee pennen.
Zoek me soms wel een rotje om het juiste boekje met net die éne aantekening terug te vinden.

Mijn YA verhaal Hoedster is opgenomen in de Dark Romance bundel, Onthulde geheimen.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148
Thérèse schreef:

Harry, het is niet toegestaan om in een reactie forummers naar je eigen blog te leiden / lokken. Vandaar dat ik de link ge***d heb.

Jammer, een beetje meer soepelheid zou toch wel welkom zijn. Ik weet dat deze reactie off topic is maar ik zou toch willen pleiten voor een wat ander beleid m.b.t. dat verwijderen voor links, ik heb ook in een ander deel van het forum er een berichtje over geplaatst.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148
Rikst schreef:

Ik maak nooit notities. Zou ik het doen, dan zou ik Evernote gebruiken, en dan de inspreekfunctie.

Iets inspreken is inderdaad soms ook handig, maar ik vergeet dan nog wel eens om die gesproken aantekeningen af te luisteren smile

Jeroen S.
Laatst aanwezig: 5 jaren 3 weken geleden
Sinds: 27 Jan 2010
Berichten: 105

Ook ik maak regelmatig gebruik van mijn smartphone, een Galaxy. Op de één of andere manier schiet er soms zomaar ineens iets door mijn hoofd heen (moet ik ook eens hulp voor vragen wink ) en dan moet ik het snel even ergens opschrijven, of intikken. Zoals iemand hierboven al zei; het beperkt zich tot steekwoorden. Meer dan genoeg. 's Avonds werk ik het dan verder uit. Werkt prima.

Ronva
Laatst aanwezig: 5 jaren 29 weken geleden
Sinds: 16 Aug 2013
Berichten: 23

Ik heb ook 1 of andere simpele notitieblok applicatie op mijn smartphone en die gebruik ik regelmatig. Voornamelijk als ik op het werk ben dan schrijf ik vaak wat steekwoorden op. Die steekwoorden zijn vaak dan weer genoeg om het hele verhaal wat ik erbij bedacht terug te halen stick out tongue

http://www.2260.nl.ae/ my post apocalyptic novel.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

-

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Topaanbieding