Start » Forum » Het schrijfproces » Opmaak en computerzaken » Schrijven met een smartphone

Schrijven met een smartphone

43 reacties [Laatste bericht]
Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Schrijven met een smartphone

Iedereen schrijft wanneer ze kunnen, inspiratie of deadlines buiten beschouwing gelaten. We komen allemaal tijd tekort.
Als je je echter niet vastlegt aan schrijven op je computer of laptop thuis, maar ook schrijft op je smartphone kun je productiever zijn, vooral onderweg in het ov en in wachtruimtes.

Dit topic is niet bedoeld voor mensen die niet op hun telefoon willen schrijven. Ik zou ook graag Ipads en e-readers buiten beschouwing laten, wel reken ik de phablet (zoals de galaxy note) tot de catecorie smartphones.
Geen discussie dus over wel gebruiken van een smartphone als schrijver vs niet, de insteek is een informatief topic voor schrijvers die zo productief als mogelijk is willen zijn met behulp van die smartphone.

Schrijven op een smartphone of phablet (Android, I-phone, BB) heeft dus voordelen. Goede schrijfapps ook.

Een schrijver gebruikt zijn telefoon nu eenmaal anders dan iemand die de telefoon gebruikt voor bellen, af-en-toe-een-whatsapp of muziek luisteren. Natuurlijk gebruikt de schrijver net zo goed zijn telefoon voor die zaken, maar zijn prioriteit ligt bij het schrijven,lezen en editen.

Vandaar dat ik dit topic open.
-Niet alleen zou ik graag lezen wat jullie bevalt (schrijfgerelateerd ajb)
-aan jullie eigen telefoon (merk) en
-wat de ideale telefoon zou moeten hebben om er nog beter mee te kunnen schrijven
-of je een smartphone hebt met een uitklapbaar keyboard of een touchscreen en tenslotte
-welke apps je zou aanraden.

Zelf gebruik ik oa
google drive
note everything
wordpress app
Google translate
dictionary. thesaurus

en natuurlijk social media apps.

Andere opties zijn keyboard apps of blogger. Notes app of een drive zijn wat mij betreft onmisbaar, al was het maar zodat je werk continue automatisch opslaat wanneer de batterij uitvalt.

-De camera om snel iets (nfo-inspiratie) te kunnen fotograferen. Hetzelfde geldt voor screenshots.
-De voicenote functie gebruik ik niet. Zijn er mensen die daarmee schrijven? Bevalt dat?
Wil je een app tippen of een bepaalde telefoon, graag!

(Beheerder, als er al een soortgelijk topic bestaat, heb ik deze niet kunnen vinden. Ik heb dit onderwerp bij alleen voor 'leden : Reseach' gezet om eventuel merkspam van adverteerders te voorkomen. Moet het verplaatst, dan doe ik dat natuurlijk alsnog)

Groeilijst must-haves apps voor de mobiele schrijver:
Evernote
Aldiko voor e-Books en e-pub
de Bijbel-app

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Reacties

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Wat een leuk topic.

Ik gebruik de smartphone tot nu toe vooral om snel interessante hersenspinsels te noteren. Soms met de voice recorder, soms in kladblok. Ik ben nog niet echt op zoek geweest naar nuttige apps.

Ik heb zelf een iPhone en merk dat de kleine keyboard display op deze telefoon me bij het schrijven toch wel belemmert.
Ik zou erg geïnteresseerd zijn in een goede spraakherkenning app, die mijn ideetjes omzet in platte tekst, en die vervolgens in mijn schrijfmapje op google drive neerzet. Ik heb alleen geen idee of zoiets bestaat.

Ik ben verder erg gehecht aan mijn iPhone dus ik hoop dat hier meer mensen schrijven met een iPhone zodat ze hun kennis met me kunnen delen smile

Ik zal dit topic met interesse volgen!

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 3 dagen 8 uren geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390

Ik heb daar nog niet aan gedacht, wat een goed idee!
Wel vrees ik dat ik dan snel een groter scherm ga willen. Nu heb ik de Xperia van Sony, touchscreen, heel erg handig maar ik heb nog geen schrijfapp. gedownload. Daar ben ik dus ook benieuwd naar.

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Binnenkort kan ik mijn abonnement verlengen en ben dus op zoek naar de ideale smartphone (liefst natuurlijk een die gratis of met kleine bijbetaling komt bij mijn abonnement verlenging wink ) Mijn huidige telefoon heeft ook een veel te klein scherm. Ik wil niet apart met een Ipad oid. in de metro zitten. Alles-in-een. Dat zoek ik, zodat ik snel verder kan met schrijven, of tussendoor iets kan noteren.

Over keyboard apps: Omdat mijn scherm nu zo klein is, had ik een tijdje terug een veelbelovende touchkeyboard app gedownload. Die voldeed echter niet (geen Nederlands woordenboek) en ik heb hem weer verwijderd. Vervolgens las ik ergens, dat zulke keyboard apps (dus niet een notitie app, maar de app die het kleine touchscreentypebord bestuurt) fraudegevoelig zijn omdat zij ook wachtwoorden enz. opslaan. Ik gebruik dus nu bewust alleen de interne keyboard app van de telefoon zelf. Het zou aardig dramatisch zijn als ik niet meer bij mijn drive zou kunnen en natuurlijk helemaal als ingetypte bankgegevens doorgesluisd worden via zo´n keyboardapp.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Ik gebruik de smartphone (LG L5, ruim 4"beeldscherm, Android) niet om te schrijven, maar wel als instrument bij het schrijven:

- vastleggen van bepaalde situaties/research
- fotograferen van personen die als personage kunnen dienen
- opzoeken van bepaalde dingen tijdens het schrijven: minder kans op oeverloos surfen
- de Bijbel-app: heel handig om dingen in de bijbel op te zoeken, in vergelijking met een papieren bijbel.
- Aldiko voor e-Books. Ook daar is de zoekfunctie erg handig bij research.
- Aldiko tevens om zelfgemaakte .epub (Smashwords) bestanden te controleren.
- Memo voor aantekeningen. Het touchscreen werk voor mij niet voor langere teksten, omdat ik tien vingers blind gewend ben gaat het me veel te langzaam. Voicerecorder heb ik wel overwogen, maar in de praktijk is daar nog niets van gekomen.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Das een goeie Mirandala, die ga ik onthouden. Was juist wel op zoek naar zoiets...

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 4 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Voor snelle ideeën is een smartphone erg handig. Ik heb er een optie "notities" in zitten ongeveer zoals je die ook hebt in Microsoft Office Outlook. Soms vind ik het makkelijker om er even de geluidsrecorder voor te gebruiken. Voor grotere teksten of langdurig achter elkaar typen vind ik een smartphone veel minder handig. (Mensen die met me whatsappen vraag ik vaag om even op de facebook-chat over te schakelen als ik thuis zit, dan kan ik de conversatie achter een "normaal" toetsenbord op de laptop voort zetten).
Wat ik wel een keer gekocht heb is een los bluetooth toetsenbord. Als ik dat op de smartphone aansluit, hou ik het typen wat langer vol.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

#4:
Het opzoeken met de smartphone doe ik ook terwijl ik met de laptop werk. Lange teksten zijn inderdaad moeilijk te schrijven op een smartphone (al hoop ik dat dat verbetert met mijn toekomstige ideale smartphone) Ik lees echter onderweg wel teksten na die ik eerder op de drive vanaf de laptop heb geschreven. Editen doe ik dan ook. En voor ik het weet, zit ik dan toch weer aan dat verhaal te schrijven. Gedichten zijn echter goed te doen via een note app.
Locaties en personages vastleggen, daar had ik nog niet aan gedacht.

Dat externe toetsenbord - gebruik je dat vaak, Emyeye? En hoe groot is het?

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 4 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Mirandala het is in feite een soort hoesje ter grootte van een ipad dat je dicht kunt klappen als een boek. Klap je het open dan kun je dus je ipad daarin schuiven en via een standaard in een bepaalde hoek zetten. Alles bij elkaar is het toch nog wel wat compacter dan een laptop. Het liefste werk ik ook wel met een gewone laptop of pc maar ik zou me er prima een tijd mee kunnen behelpen als ik met vakantie ga. En zoals eerder gezegd, het toetsenbord is ook geschikt voor een iphone.
Ik weet niet of ik hier merknamen mag noemen maar ik heb je een privéberichtje gestuurd met de specificaties en anderen mogen me die specificaties uiteraard ook vragen smile

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Ik denk dat merknamen wel mag hier hoor, maar bedankt voor je mailtje smile
Dit is het ´besloten´ deel van het forum, alleen voor leden. Hoewel besloten dan een relatief begrip is met zoveel leden, komen onze posts niet naar boven in googles zoekresultaten. Tenminste, zo heb ik dat begrepen.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94

Evernote is een must-have als je op verschillende apparaten werkt. Je kan notities maken op je smartphone, en die dan later weer oppikken op je tablet of computer. Foto's en geluidsfragmenten kan je toevoegen, en allerlei soorten opmaak zijn mogelijk. thumbsup
Overigens ben ik niet meer zo overtuigd van het nut van een smartphone sinds ik een iPad heb. Die past net zo goed in mijn tas!
stick out tongue

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Bedankt voor de tip Neileor, ga ik eens proberen dan!

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94
Sanne van Zijl schreef:

Bedankt voor de tip Neileor, ga ik eens proberen dan!

neileor hoeft niet met een hoofdletter hoor, of het zou moeten zijn: neileoR Laughing out loud

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387
neileor schreef:

Evernote is een must-have
Overigens ben ik niet meer zo overtuigd van het nut van een smartphone sinds ik een iPad heb. Die past net zo goed in mijn tas!
stick out tongue

big grin Maar daar kan je toch nie mee belle neileoR, mee zo een IPad?

-Evernote gaat in de startpost, onder must-haves.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Emyeye
Laatst aanwezig: 6 jaren 4 dagen geleden
Sinds: 29 Jun 2013
Berichten: 148

Evernote is idd handig maar zelf maak ik veel gebruik van Google Drive. Je moet dan alleen wel een gmailadres hebben.

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

In aanvulling op Emyeye: of een google account...

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Google account is handig als je een Android hebt.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94
Mirandala schreef:
neileor schreef:

Evernote is een must-have
Overigens ben ik niet meer zo overtuigd van het nut van een smartphone sinds ik een iPad heb. Die past net zo goed in mijn tas!
stick out tongue

big grin Maar daar kan je toch nie mee belle neileoR, mee zo een IPad?

-Evernote gaat in de startpost, onder must-haves.

Mijn punt is dat ik helemaal geen smartphone meer nodig heb. Als deze versleten is ga ik lekker downgraden naar een simpel mobieltje. Totaal onnodig om een smartphone te hebben als je een iPad hebt die in je damestasje gaat. Schrijft veel lekkerder, en qua prijs maakt het vaak weinig uit! stick out tongue

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Gdrive is handig, kunt het ook op je smartphone gebruiken als je de app niet downloadt. De app werkt sneller, maar de appfuncties zijn basic vergeleken met de drive drive op de laptop. Geen wordcount bijvoorbeeld. En de app neemt veel ruimte. (16mb telefoongeheugen, niet verplaatsbaar naar sdcard)

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Misschien ook handig om bij de "must-haves" te vermelden of het betaalde apps zijn of gratis apps.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

Goeie Sanne. Als iemand een betaalde app aanraadt, graag even erbij vermelden.

neileor, ik snap wel dat het logisch lijkt om helemaal over te stappen naar een Ipad. Ik bel zelf ook minder, en berichtjes gaan eerder via whatsapp of facebookchat. Maar voor je 3g heb je dan toch nog steeds een telefoonabo nodig? En zelfs als je je connectie los koopt, sjouw je toch weer met twee apparaten rond, je mobiel en je Ipad. Of mis ik iets, zou jij dat anders oplossen?

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94
Mirandala schreef:

Goeie Sanne. Als iemand een betaalde app aanraadt, graag even erbij vermelden.

neileor, ik snap wel dat het logisch lijkt om helemaal over te stappen naar een Ipad. Ik bel zelf ook minder, en berichtjes gaan eerder via whatsapp of facebookchat. Maar voor je 3g heb je dan toch nog steeds een telefoonabo nodig? En zelfs als je je connectie los koopt, sjouw je toch weer met twee apparaten rond, je mobiel en je Ipad. Of mis ik iets, zou jij dat anders oplossen?

Dat mobiele data abonnement neem je dan voor je iPad. Het voordeligste is om dit aan te schaffen tegelijkertijd met je iPad, via bv Vodafone. De iPad los kopen en dan een prepaid datakaart te nemen, is relatief duur. Voor je telefoon neem je gewoon een Simyo abonnement van 5€/maand, zonder data. Wat het sjouwen betreft: dat valt wel mee als je een tas hebt. Het is absoluut niet te vergelijken met het meesjouwen van een laptop.
Ik heb van mannen begrepen dat het voor hen anders ligt; ze houden niet van tassen en willen alles in hun zak proppen. Ja, dan is een tablet niet handig. Die past daar nu eenmaal niet in.
Overigens kunnen de meeste Android tablets geen 3G verbinding maken, dus dan gaat voorgaand scenario niet op.
Omdat 3G iPads simlockvrij zijn, zijn ze ook handig in het buitenland. Ik koop daar dan een prepaid kaart, en voor een euro of 12 ben ik een hele week online. smile

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94

**dubbel**

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Ik overweeg over te stappen naar de betaalde versie van Aldiko, want dan kun je notities maken in e-boeken, of er stukken tekst in markeren. De gewone leesversie, met zoekfunctie, is gratis.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Mirandala
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Sep 2012
Berichten: 3387

schlimazlnik: de gratis versie komt waarschijnlijk met adverts?

neileor, dat is de moeite van het uitzoeken waard!
Ik heb geen Ipad, switch echt tussen telefoon en laptop. Maar de laptop is ook aan vervanging toe. Ik heb tot nu toe de Ipad niet als optie gezien, omdat ik voor langer schrijven een keybord fijner werken vind. Maar een extern toetsenbord is natuurlijk een optie voor thuis.

App:
Ik gebruik trouwens ook een andere browser dan die standaard kwam met de telefoon. Ik heb nu boatbrowser, waardoor ik meerdere pages open kan houden. Er zit ook een slide functie bij met extras. Ik kan met een klik screenshots maken, opslaan etc. Ook heel fijn: ik kan het scherm in nachtmode zetten, wat rustiger is voor de ogen. Minder leuk is dat de gratis versie veel om updates vraagt (koop mij, koop mij) maar misschien doe ik dat wel.

3390 reacties van dit voormalig actief lid zijn niet bedoeld als content voor de redactie. Volg me via: www.kakelversdichtwerk.nl/ en: lang leve de schrijver! Wij kunnen er wat van.

Mirjam Hildebrand
Laatst aanwezig: 2 jaren 19 weken geleden
Sinds: 8 Apr 2013
Berichten: 324

Ik weet dat het onderwerp eigenlijk over telefoons ging, maar ik zie dat stiekem de Ipads in beeld zijn gekomen. Om je nog wat meer te helpen bij de beslissing Mirandala. Ik ben heel erg tevreden met mijn ipad mini. Deze heeft een fijn scherm, ik vind het groot genoeg en is lekker licht. Hij is precies zo breed dat je het typen makkelijk met beide duimen doet. In het begin misschien even oefenen, maar ik typ nu als en razende.
Ik hou van ijsberen tijdens het schrijven, kan ik beter nadenken en ik heb al een zittend beroep, dus dat wil ik niet ook bij mijn hobby/ andere werk wink dat rondlopen of staan terwijl ik schrijf kan hier dus ook goed mee. Of liggend op zij of rug typen, wordt niet zwaar. In je neemt hem zo overal mee naartoe, heb je alles mee smile

Geen reclame zei je... Hmmm kan zo in de Apple store gaan werken, vind je niet?

www.mirjamhildebrand.nl
Rumme Rups (mei 2014)
Opsekopse wereld (oktober 2015)

Mirjam Hildebrand
Laatst aanwezig: 2 jaren 19 weken geleden
Sinds: 8 Apr 2013
Berichten: 324

Apps die ik gebruik en nog niet genoemd zijn:
Onze taal
http://onzetaal.nl/app
Dropbox lijkt op skydrive.
Pages- soort word van ipad
Simplemind+ daar kun je mindmaps maken. Heel handig voor personages, scènes of hoofdstukken. Allemaal verschillende kleurtjes houdt het overzichtelijk. Hij slaat alles in PDF op dus je kan het printen of mailen in een bijlage. Is ook verbonden aan dropbox, waarin hij alles kan opslaan.

www.mirjamhildebrand.nl
Rumme Rups (mei 2014)
Opsekopse wereld (oktober 2015)

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94
Mirandala schreef:

Maar een extern toetsenbord is natuurlijk een optie .

Ik raad iedereen, die niet voor zijn werk ( programmeurs, modellers, designers) een computer nodig heeft, aan om de computer niet meer te vervangen. De computer is voor de meeste mensen totale overkill. Inventariseer waarvoor jij de computer gebruikt. Als dat alleen is om te internetten, te schrijven en te skypen, heb je geen computer nodig. Van het geld dat je uitspaart kan je een luxe schrijfvakantie boeken. smile

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

Sanne van Zijl
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2013
Berichten: 449

Leuke tip, neileoR, en ik denk ook erg zinnig.

Helaas heb ik het kreng wel nodig voor mijn werk disgusted
Als ik mijn werk op een tablet zou kunnen doen ging de laptop subiet het raam uit!

neileor
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 19 Mrt 2013
Berichten: 94
Sanne van Zijl schreef:

Leuke tip, neileoR, en ik denk ook erg zinnig.

Helaas heb ik het kreng wel nodig voor mijn werk disgusted
Als ik mijn werk op een tablet zou kunnen doen ging de laptop subiet het raam uit!

Hahaha, ik ben ook één van die sukkels die geen brood op tafel krijgt zonder ! Laughing out loud

There is no other day or night than this.
Liber Cordis Cincti Serpente - III, 35
http://www.jemagstoppen.nl

Jelmer
Laatst aanwezig: 14 weken 1 dag geleden
Sinds: 11 Jul 2013
Berichten: 6

Zelf gebruik ik op mijn iPhone altijd Evernote om de brainwaves die ik wel eens heb gauw te noteren.
Voordeel hiervan is dat deze notitie dan gelijk ook op mijn iPad en Mac staan, zodat ik er thuis mee verder kan zonder mijn telefoon te hoeven gebruiken.
Ben zeer tevreden met wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met de smartphones, maar om er nou op te gaan zitten schrijven vind ik persoonlijk te lastig. Daar is een iPad of gewoon de ouderwetse computer toch makkelijker voor.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee