Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

dragon naturally speaking

Hoi iedereen, een tijdje geleden botste ik op google tegen "dragon naturally speaking" dit zou een softwarepakket zijn dat alle gesproken taal omzet in woorden. In principe zou je dan niet hoeven typen, maar gewoon spreken, en het programma typt de gesproken tekst voor je. Lijkt me heel handig als je Bv. bezig bent aan de strijk of zo :p Kan je toch blijven doorwerken aan je verhaal. Heeft iemand zulke software? En werkt dit ook echt? Of is het rotzooi. Groetjes

Lid sinds

17 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Er is veel rommel, maar dit schijnt één van de beste pakketten te zijn (hoewel niet perfect). Ik gebruik het zelf niet, maar ik ken iemand die er erg tevreden over is. Hebben ze geen probeerversie? Of anders zoeken op recensies van de laatste versie?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De basisversie kost nog geen 50 euro, dus dat valt wel mee, Jopieddopie123. :) (Zie bijvoorbeeld http://www.bol.com/nl/p/computer/nuance-dragon-na….) Ik werk al een jaar of acht met deze spraakherkenningssoftware, ik krijg van typen namelijk veel last van mijn handen, armen en schouders. Voor mij is het een uitkomst, maar zoals Dries zegt: het is niet perfect. Het programma wordt echt bij iedere versie beter, maar 100 procent herkenning geeft het niet. Verder is het 'inspreken' van teksten niet iets wat ik zelf onder het strijken zou kunnen, want het werken met Dragon vergt wel de nodige concentratie. Bovendien zou ik last hebben van de 'bijgeluiden' van het strijken (het programma probeert alles wat het hoort om te zetten in woorden). Kortom: ik zit bij het schrijven met spraakherkenning het liefst rustig aan mijn bureau en sta met strijken liever voor de televisie. Dan gaat zowel het schrijven als het strijken beter. :nod: Overigens hebben we het hier op het forum wel vaker over spraakherkenning gehad. Kijk maar eens hier: http://www.schrijvenonline.org/forum-onderwerp/30…. En hier: http://www.schrijvenonline.org/forum/102866.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ff een vraagje, ik schrijf tegenwoordig vaak scenario's, zou je dat daar ook voor kunnen gebruiken? Ik moet normaal gesproken redelijk vaak de Tab-knop gebruiken om van bijv. een dialoog naar een actie te gaan enzo. En is het ook te koop als download? Ik heb namelijk geen cd-rom/dvd-speler in mijn laptop.....

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Downloaden kan ook, Jopiepopie. Bijvoorbeeld hier: http://shopnl.nuance.com/store/nuanceeu/nl_NL/pd/…. Is wel een iets duurdere versie dan die ik je eerder liet zien. Let overigens ook goed op de genoemde systeemvereisten. Mijn ervaring is dat de vereisten die ze noemen absolute minima zijn - meer is in dit geval beter (spraakherkenning is namelijk een erg zwaar programma om te draaien). Bij te weinig werkgeheugen kun je naast Word en de spraakherkenningssoftware weinig of geen andere programma's open hebben staan en blijft de boel bovendien om de haverklap hangen. Ook de tab kun je uiteraard met spraakherkenning geven. Sterker nog: je kunt zelfs de cursor met spraakherkenning bedienen. Is érg omslachtig, maar voor mensen met veel hand- en armklachten soms een uitkomst.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zelf heb ik dit programma op mijn pc staan, versie 11, nederlands, het werkt zoals het werken moet. Het enige dat je moet doen is het heel goed trainen en veel woorden toevoegen aan de lexicon. Wat ook erg handig is is dat je bijvoorbeeld al geschreven verhalen kan importeren, dan scant hij de woorden en zet ze er automatisch in. Het werkt maar aan het begin moet je dus heel veel trainen, zodat het goed luistert. @dries, er bestaat geen probeerversie van!

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb versie 10, en voor mij werkt het niet. Ik had behoorlijk wat moeite met het trainen op mijn stem, terwijl ik als voice-over werk en ABN spreek: je zou denken dat dat het trainen zou vergemakkelijken. Wat helemaal niet werkte, waren afkortingen en militaire termen, die kreeg ik er ook niet ingetraind. Ik heb het pakket uiteindelijk opzij gelegd. Het werkt zeker niet sneller dan typen bij mij (ik type tien-vingers-blind): je moet relatief langzaam en duidelijk spreken en daarna veel tijd besteden aan corrigeren. Bij een workshop Getting Things Done heb ik overigens een demonstratie gezien in een vrij rumoerige omgeving waar Dragon wel uitstekend werkte op de stem van de GTD trainer.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vond hier een filmpje van een gebruiker die Windows spraakherkenning en Dragon naast elkaar laat zien, en daar was ik best van onder de indruk (van Dragon dan): http://www.youtube.com/watch?v=VJ0i1dHZH48&list=F… Ik ben best nieuwsgierig, maar typ ook blind en snel (en vind het lekker om met mijn handen te werken), denk dat ik het dan toch niet zo gauw zou uitproberen. Heel jammer dat ze geen demoversie hebben.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
. Heel jammer dat ze geen demoversie hebben.
Vind ik ook. Het is zonde om €50 tot €100 uit te geven voor iets wat voor jou geen nut heeft :(

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@marondesh: Werkt het ook sneller dan typen? In dat geval zou het voor mij een serieuze overweging zijn.
Het werkt pas beter wanneer je hem echt getraind hebt! En wanneer je kan blindtypen is het niet echt sneller.

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kan op zich redelijk blindtypen, en omdat ik m'n familie niet lastig wil vallen als ik om een uur of 9 mijn verhalen luid loop te dicteren, zal ik het maar gewoon bij typen houden.

Lid sinds

8 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dragon is software wat echt werkt en kan je erg veel efficiëntie opleveren wanneer je veel tekst verwerkt, bijvoorbeeld word documenten of e-mails. Wel dien je er rekening mee te houden dat de software aan je stem moet worden afgestemd en anderzijds dat jij de werkwijze van de software moet leren kennen, dit kan voor sommige gebruikers wat tijd kosten. Er komt ongeveer elk jaar een nieuwe versie uit die een stuk beter en sneller werkt. Vergelijkbare programma's voor spraakherkenning zijn er tot op heden niet.