Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ondermarge verspringt steeds (word 2010)

Ik ben bezig met het opmaken van een boek in word 2010. Ondertussen ben ik daar redelijk handig in geworden, maar dit probleem krijg ik niet opgelost. Op een of andere manier verspringt de ondermarge en ik lijk daar geen invloed op uit te kunnen oefenen. Op een aantal bladzijden loopt de tekst door tot bijna tegen het paginanummer aan en bij andere bladzijdes zit er een mooie centimer witruimte tussen (en alles daar tussenin; het is een glijdend verschil). Ik kan er ook geen logica in ontdekken. Wat ik geprobeerd heb: - zwevende regels uitzetten (helpt af en toe) - witregels tussen de alinea's met harde returns (dus niet door achter de alinea-opdracht waarmee je witruimte creert achter elke enter) Ik werk met voetnoten op de pagina zelf. Zou het daarmee te maken kunnen hebben? weet iemand hoe dit te verhelpen?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien kun je het deel selecteren en kiezen voor 'alle opmaak verwijderen'? dit zie je bij (2007) stijl wijzigen als je links alle stijlen uitvouwd. Anders zou je voor de zin naar de volgende pagina verspringt SHIFT+ENTER kunnen drukken. Hierna dus |

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij mij gebeurde dat steeds als ik iets veranderde in mijn manuscript. Ik heb tekens weergeven aangezet en waar dat gebeurd was de regel teruggehaald naar de vorige bladzij door eerst aan het eind van de voorlaatste regel enter te gebruiken en dan nog een keer. Dan staat de cursor op de laatste regel en sleep je de regel van de volgende bladzij terug. Maar als die weer een teken te groot is om te passen, schiet hij weer terug, dus goed afpassen. Er is waarschijnlijk een snellere manier, maar dit werkte voor mij het handigst. Ik begreep hier wat er gebeurde.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Heb je misschien zonder dat je het in de gaten had secties aangemaakt? Je kunt met de rechtermuisknop klikken in de grijze statusbalk onder je document (in een leeg gebied). Je kiest vervolgens in het snelmenu dat verschijnt voor Sectie. Je kunt nu in de statusbalk aflezen in welke sectie je invoegpositie staat. In elke sectie kan de pagina-indeling verschillend zijn en dat kun je zo het beste corrigeren.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank jullie wel allemaal. De echte oplossing zit hier nog niet tussen. Dat van die zwevende regels had ik al toegepast en dat scheelt inderdaad. Uit een andere hoek heb ik nog de tip gekregen om erop te letten dat de interlinie overal evengroot is. En met een zachte regeleinde is ook een hoop handmatig enigszins recht te breien, maar helemaal goed is het gewoon nog niet. Wat ik begin te vermoeden is dat het te maken heeft met de manier waarop Word rekent. Ik zoek dus de optie om als het ware de opdracht van de ' ondermarge aanhouden' dominant te maken. Nu rekent word als ht ware 'voor mij'. En ik denk dat dat te maken heeft met een combinatie van voetteksten en het gebruik van een afwijkend lettertype voor quotes, die veelvuldig voorkomen in de tekst. Kennelijk maakt word er een glijdende schaal van en plaatst elke onderste regel 1 puntje lager (ipv de hele regel met punt 12 naar de volgende regel te plaatsen). Meer tips blijven welkom...!

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Probeer dan eens alles in hetzelfde lettertype + lettergrootte? Anders weet je dat het daaraan ligt :)

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb geen antwoord op je vraag, maar wel een wedervraag. Waarom probeer je een boek op te maken met Word? Daar is Word 1) helemaal niet geschikt voor (dat blijkt al uit je probleem) en 2) uitgevers/drukkers gebruiken hele andere opmaakprogramma's zoals Quark Express (of nieuwere equivalenten). Dus waarom tijd steken in de opmaak van je boek als een uitgever (POD of regulier) dat straks met andere software opnieuw gaat doen?

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ervaar dit probleem ook. Soms help het als je voor een selectie "afbreken van woorden" uitzet. Het heeft iets met het rekenen van word te maken, denk ik ja. Dit lijkt niet uit te zetten te zijn. Word doet sowieso te veel automatisch naar mijn smaak. Het is mij weleens gelukt een boek heel netjes opgemaakt te krijgen in Word, maar dit is een uitdaging. Iemand hier nog last van of oplossingen voor gevonden?