Start » Forum » Het schrijfproces » Cursussen en opleidingen » Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

1 reactie [Laatste bericht]
Pascal_Poetic
Laatst aanwezig: 1 week 12 uren geleden
Sinds: 27 Mrt 2018
Berichten: 1

Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

Hoi, allemaal. Ik heb twee korte cursussen gevolgd van elk vijf week. Eentje was basis, de ander advanced. Onderwerpen waren zintuigen gebruiken, show and tell, dialogen, plothypers, etc. Nu had ik het idee dat ik niet alles nog goed eigen heb gemaakt. En dat komt omdat ik er de tijd voor moet nemen om echt een goede biografie voor een karakter te schrijven en meer moet oefenen met wat ik al weet... maar ik heb het idee dat als ik een cursus volg voor een jaar of langer (schrijfacademie of vakschool) ik meer diepte krijg en sneller dingen leer. Ik heb genoeg tijd om een dag te besteden aan een cursus, en tegerlijkertijd aan verhalen te werken in mijn overige tijd...

Nu geloof ik in de meerwaarde van technieken. Maar als ik de inhoud lees van cursussen, zie ik alleen maar de onderwerpen staan en dat is mij iets te vaag. Want wat ik bij LOI leer over dialogen, is dat hetzelfde bij de NTI? De proeflessen vind ik vaak ook te algemeen. Dan moet ik iets schrijven over een herinnering of welke gevoelens ik heb bij een schilderij. En die ik wel goed vind zijn iets praktischer, zoals diverse oefeningen om je zintuigen te gebruiken. Dat vind ik wel nuttig. Ik meende dat die van de NTI was. Helaas krijg ik een slecht beeld van het geringe aantal onderwerpen. Het lijkt me erg basis. En ik heb weinig zin om dezelfde theorie nog eens uitgelegd te krijgen. Je gaat ook geen tien opleidingen volgen om communicatiedeskundige te worden.

Wat mijn interesse wekt in een cursus zijn vaak bepaalde dingen die wat specifieker zijn. Bijv, welke dialoog het meest effectief is. Maar dan vraag ik me af of het weer niet hetzelfde is wat ik gehad heb, alleen iets anders verteld om de cursus te verkopen.

Mijn vraag is tweeledig. Als je al een cursus hebt gevolgd heeft het dan zin om dan nog eens een cursus te volgen die ook weer de basis behandeld maar dan uitgebreider?

Kan iemand me voorbeelden geven van wat je leert/heb geleerd bij de volgende cursussen?
Schrijfacademie, NTI, NHA, Editio.... De prijsverschillen zijn enorm...

Wat ook meespeelt... ik dacht er aan om een paar lessen te volgen bij de schrijfacademie, maar als ik dan wil stoppen doen ze heel moeilijk over om informatie te geven. Schijnt dus dat stoppen wel kan, maar de drie maand er na ook mag betalen... dat is dus een kwart van de totale cursus van 2000 euro... Dat vind ik een groot risico met zo weinig informatie en zo'n slechte proefles. Ik heb wel het idee dat de docent veel weet.

Ik denk dat ik vooral wat kan hebben van reacties van mensen die hetzelfde pad gevolgd hebben, omdat het dan niet alleen bij theorie blijft.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 16 min 13 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5486

Pascal Poetic,

De theorie van schrijven past in een kleine cursus. Een dergelijke cursus heb je (kennelijk) gedaan:
'En ik heb weinig zin om dezelfde theorie nog eens uitgelegd te krijgen.'
verder schrijf je:
'Ik heb genoeg tijd om een dag te besteden aan een cursus, en tegelijkertijd aan verhalen te werken in mijn overige tijd...'

Besteed dan al je beschikbare tijd aan je verhalen - en plaats eens een fragment op proeflezen wink

Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!