Start » Forum » Het schrijfproces » Cursussen en opleidingen » Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

5 reacties [Laatste bericht]
Pascal_Poetic
Laatst aanwezig: 1 jaar 13 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2018
Berichten: 1

Heeft een langere cursus volgen zin als je al de basis hebt gehad?

Hoi, allemaal. Ik heb twee korte cursussen gevolgd van elk vijf week. Eentje was basis, de ander advanced. Onderwerpen waren zintuigen gebruiken, show and tell, dialogen, plothypers, etc. Nu had ik het idee dat ik niet alles nog goed eigen heb gemaakt. En dat komt omdat ik er de tijd voor moet nemen om echt een goede biografie voor een karakter te schrijven en meer moet oefenen met wat ik al weet... maar ik heb het idee dat als ik een cursus volg voor een jaar of langer (schrijfacademie of vakschool) ik meer diepte krijg en sneller dingen leer. Ik heb genoeg tijd om een dag te besteden aan een cursus, en tegerlijkertijd aan verhalen te werken in mijn overige tijd...

Nu geloof ik in de meerwaarde van technieken. Maar als ik de inhoud lees van cursussen, zie ik alleen maar de onderwerpen staan en dat is mij iets te vaag. Want wat ik bij LOI leer over dialogen, is dat hetzelfde bij de NTI? De proeflessen vind ik vaak ook te algemeen. Dan moet ik iets schrijven over een herinnering of welke gevoelens ik heb bij een schilderij. En die ik wel goed vind zijn iets praktischer, zoals diverse oefeningen om je zintuigen te gebruiken. Dat vind ik wel nuttig. Ik meende dat die van de NTI was. Helaas krijg ik een slecht beeld van het geringe aantal onderwerpen. Het lijkt me erg basis. En ik heb weinig zin om dezelfde theorie nog eens uitgelegd te krijgen. Je gaat ook geen tien opleidingen volgen om communicatiedeskundige te worden.

Wat mijn interesse wekt in een cursus zijn vaak bepaalde dingen die wat specifieker zijn. Bijv, welke dialoog het meest effectief is. Maar dan vraag ik me af of het weer niet hetzelfde is wat ik gehad heb, alleen iets anders verteld om de cursus te verkopen.

Mijn vraag is tweeledig. Als je al een cursus hebt gevolgd heeft het dan zin om dan nog eens een cursus te volgen die ook weer de basis behandeld maar dan uitgebreider?

Kan iemand me voorbeelden geven van wat je leert/heb geleerd bij de volgende cursussen?
Schrijfacademie, NTI, NHA, Editio.... De prijsverschillen zijn enorm...

Wat ook meespeelt... ik dacht er aan om een paar lessen te volgen bij de schrijfacademie, maar als ik dan wil stoppen doen ze heel moeilijk over om informatie te geven. Schijnt dus dat stoppen wel kan, maar de drie maand er na ook mag betalen... dat is dus een kwart van de totale cursus van 2000 euro... Dat vind ik een groot risico met zo weinig informatie en zo'n slechte proefles. Ik heb wel het idee dat de docent veel weet.

Ik denk dat ik vooral wat kan hebben van reacties van mensen die hetzelfde pad gevolgd hebben, omdat het dan niet alleen bij theorie blijft.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 35 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5902

Pascal Poetic,

De theorie van schrijven past in een kleine cursus. Een dergelijke cursus heb je (kennelijk) gedaan:
'En ik heb weinig zin om dezelfde theorie nog eens uitgelegd te krijgen.'
verder schrijf je:
'Ik heb genoeg tijd om een dag te besteden aan een cursus, en tegelijkertijd aan verhalen te werken in mijn overige tijd...'

Besteed dan al je beschikbare tijd aan je verhalen - en plaats eens een fragment op proeflezen wink

ZENODotus
Laatst aanwezig: 1 week 3 uren geleden
Sinds: 21 Jun 2008
Berichten: 303

Ik volg janpmeijers... Ik vind het b;v. wel interessant dat bij (b.v.) Laudius je een cursus romanschrijven kunt volgen (die ik wil graag ik de toekomende tijd eens volgen) voor neit zo heel veel geld en dan is het toegespitst op romans in plaats van zoals gewoonlijk op korte verhalen. Ik heb een cursus gevolgd enkele jaren geleden, net zoals je zegt met de basis over het verhalenvertellen, en die vond ik vrij goed en wel leuk te doen, maar ik mis een beetje serieuze mensen die naar mijn werk kunnen kijken... Ik bedoel de docent was een kinderschrijfster, daar heb ik helemaal niets mee.

Misschien heb je dan ook iets meer met schrijfcoaching... Je vindt er enkele in de schrijfgids hier, ook vrij duur natuurlijk, maar dan wordt werkelijk aan jouw werk gesleuteld dan uitsluitend aan de basis van hoe je een verhaal moet vertellen.

Harryhol
Laatst aanwezig: 3 weken 3 dagen geleden
Sinds: 26 Jul 2010
Berichten: 1818

Zoals anderen hier al zeggen: schrijven leer je door te schrijven. Het is net autorijden: als je je rijbewijs hebt begint het pas.

Beste wat je kan doen is nu verhalen schrijven en deze ook echt voltooien. Dus van begin tot eind schrijven en dan herschrijven tot je er tevreden over bent.

Vooral van herschrijven leer je heel veel.

bartsnel
Laatst aanwezig: 6 uren 38 min geleden
Sinds: 5 Jun 2012
Berichten: 1432

Schrijfcursussen zijn een fantastische manier of het echte schrijven uit te stellen en toch het idee te hebben dat je 'met schrijven' bezig bent.

“There is nothing to writing. All you do is sit down at a typewriter and bleed.”
Ernest Hemingway

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 6 dagen 17 uren geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3827

Helaas, als je geen geduld hebt voor schrijftheorie, zou ik geen cursus gaan doen. En als je de proefles van de Schrijfacademie vaag vindt, ben je er nog niet aan toe. Wat me opvalt bij jouw post is dat je schrijfstijl nog onvoldoende is voor de Schrijversvakschool, maar het kan ook zijn dat je dit snel tussendoor hebt geschreven.

Editio vraagt geen proef van bekwaamheid aan het begin, maar wel bij niveau 3 of 4. De Schrijversvakschool vraagt om teksten en er is selectie aan de poort. Je dient daar aan een bepaald niveau te voldoen en de lessen zijn pittig. Wat ik van beide weet is dat de docenten kritisch zijn en op allerlei aspecten in je verhaal letten. Ook op schrijfstijl.

Ik zou je eerst aanraden om zoals eerder gezegd werd, te werken met proeflezers om gericht aan je schrijfstijl te werken en precies te leren schrijven wat je bedoelt te schrijven voor je aan schrijftechniek begint. Eerst komt formuleren, daarna ben je vrijer om aan de vorm van een verhaal en de techniek te werken. Anders schiet het met een cursus niet op.

Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!