Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

hoe vind ik een schrijfdocent voor een kleine groep?

In mijn dorp zijn geen cursussen of workshops voor creatief schrijven, dus heb ik het idee opgevat om er dan maar zelf een te beginnen. In het verleden heb ik wel eens journalistieke cursussen georganiseerd voor een kleine groep en dat beviel prima. Met zeven geinteresseerden nodigden we een vooraanstaande docent journalistiek uit en dat gaf veel ruimte voor verdieping. Nu wil ik dus iets soortgelijks doen voor het schrijven van langere literaire verhalen. Dus de vraag is: hoe selecteer ik een goede docent (en wat mag zo iemand kosten voor vijf tot acht leerlingen in vijf tot acht workshops)?

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Hoi Martijn, kun je misschien de regio noemen waarin je dorp ligt, dan weten eventuele schrijfdocenten of het haalbaar voor ze is (qua afstand, reiskosten e.d.) om bij jullie workshops te geven.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat je ervan uit kan gaan dat de schrijfcoach in kwestie moet kunnen leven. Dus als die persoon ergens tijd in stopt, moet je voor die tijd betalen. Vraag je af wat een gemiddelde baan betaalt. Waarom zou een schrijfcoach anders zijn?

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kunt googlen op 'schrijfcursus' en gewoon eens een aantal verschillende hits aanklikken. De kosten en het aantal lesuren staan meestal wel ergens vermeld en dan kun je uitrekenen wat gangbare kosten zijn per lesuur per cursist. Ik heb zelf zo eens wat rondgezocht; er bestaan flink wat verschillen, maar zo tussen de 30 en 50 euro p.p. per les was het resultaat van mijn zoektocht. Als je de docent naar jouw woonplaats wil halen zul je daar ook schappelijke reiskostenvergoeding bij moeten optellen, denk ik zo.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik begrijp natuurlijk dat zo iemand betaald moet worden. Anders wordt het niks. Zoals gezegd heb ik dit al wel eens gedaan met journalisten en dat beviel van alle kanten prima. Wat ik niet bij Google vind is hoeveel uur een docent er verder nog mee kwijt denkt te zijn. Hanteert deze bijvoorbeeld een specifieke lesmethode en kan hij/zij inschatten hoeveel voorbereiding een les nodig heeft? De docent heeft immers ook veel leeswerk. Of werkt dat anders? Wat ik gemerkt heb bij schrijfcursussen is dat het toch vaak gaat om oefeningen met vrij korte teksten (max 300 woorden). Begrijpelijk, want als je het allemaal wil lezen, dan kost het wel heel veel tijd (en geld). Ik zoek dus iemand die mij en een paar anderen kan helpen met langere teksten. Misschien wil de docent het niet eens allemaal lezen. Het enige voordeel is denk ik dat ik geen winstoogmerk heb en dat de docent dus rechtstreeks betaald krijg. Zoals gezegd denk ik aan een groepje van maximaal 8 personen. Het benodigde bedrag is dan aardig te verdelen. Geen goedkope cursus, maar je hebt er waarschijnlijk wat meer aan. (sorry voor de lap tekst) Ik had nog wel een additionele vraag: - Hanteren schrijfdocenten een bepaalde methode? Ik ben dat wel gewend van Engelstalige cursussen, maar Nederlandse cursussen lijken vaak erg vrijblijvend.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Doorgaans betaal je een docent per lesuur per persoon. Dus de prijs zal verschillen wanneer je 7 of 8 mensen in de groep hebt. De voorbereiding die een docent kwijt is aan zo'n les, hoef jij niet te vergoeden, dat is al deel van de cursuprijs.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ik begrijp natuurlijk dat zo iemand betaald moet worden. Anders wordt het niks. Zoals gezegd heb ik dit al wel eens gedaan met journalisten en dat beviel van alle kanten prima.
Hoe ging dat met de journalisten? Kun je dat systeem niet herhalen, maar dan met een schrijfdocent?
Wat ik niet bij Google vind is hoeveel uur een docent er verder nog mee kwijt denkt te zijn
Normaliter berekent men 1,5 keer het uurtarief, omdat de voorbereiding en het nawerk daar in zitten.
Ik zoek dus iemand die mij en een paar anderen kan helpen met langere teksten. Misschien wil de docent het niet eens allemaal lezen.
Hoe zie je het dan voor je dat hij helpt met die teksten?

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zoek dus iemand die mij en een paar anderen kan helpen met langere teksten. Misschien wil de docent het niet eens allemaal lezen.
Hoe zie je het dan voor je dat hij helpt met die teksten?
Het zou echt bijzonder zijn als de docent werkelijk alles zou lezen. (Of het is iemand die in staat is 100 pagina's per uur te lezen.) Een goede docent zet zijn leerlingen aan het werk. Laat vooral de leerlingen elkaars werk uitgebreid lezen en van commentaar voorzien. Daar leren zij heel veel van. Dit kan vervolgens klassikaal besproken worden. Indien de docent een behoorlijk deel echt met aandacht gelezen heeft, kan dat een prima les opleveren. (In het huidige onderwijs vinken heel veel docenten alleen maar af. Heeft een leerling iets ingeleverd? De betere docent bekijkt het gedurende ongeveer vijf minuten.) vriendelijke groeten, A.Kroeze

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi --..--, Om maar eens even niet in te gaan op jouw vraag. Als je dit (mooie) initiatief van de grond krijgt, wil je dat dan misschien laten horen? Mag ik dan ook? Groet, Annemieke