Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Welke kiezen?

3 augustus 2013 - 15:43
Ik wil best wel wat investeren in een schrijfopleiding, maar mijn budget is beperkt. Zelf heb ik geen taalkundige achtergrond, maar wel een boek geschreven over mijn ervaringen in Ivoorkust. Dit om het niveau aan te geven. Waar moet ik op letten bij de keuze van een cursus (buiten de euro's)? Wie heeft er positieve of negatieve ervaringen met een bepaalde cursus?

3 augustus 2013 - 17:09
Ik heb zelf wat boeken aangeschaft van de schrijfbibliotheek, vooral het Grote doe-boek voor schrijvers bevalt me erg goed. Ook voor mij is het zo dat vanwege de financiën een cursus er voorlopig even niet in zit en dan is dit een prima alternatief.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 augustus 2013 - 21:43
Als budget een probleem is, dan zou ik het inderdaad aanpakken zoals Emyeye al aangeeft: start met zelfstudie. Ofwel, 1) verdiep je in boeken die gaan over het schrijfproces, de opbouw van verhalen, creatie van personages, etc, etc. En zorg ervoor dat je daarnaast ook 2) HEEL veel verhalen/romans leest, niet uitsluitend maar wel vooral in de genres waarin je later zelf wilt schrijven. Voor je gevoel ben je dan misschien aan het nietsdoen (languit op de bank liggen met een spannend boek suggereert nu niet meteen de verrichting van noeste arbeid), maar dit recreatief lezen is minstens zo belangrijk als het doornemen van studieboeken. Het lezen van romans programmeert je hersens, zowel taalkundig als verhaaltechnisch. En tot slot leg je je toe op 3) schrijfoefeningen zoals je die vindt in boeken, hier op SchrijvenOnline of zoals je die zelf verzint. Als je dan uiteindelijk genoeg hebt gespaard voor een schrijfcursus, begin dan met een kortdaagse, laagdrempelige en niet al te dure. Dit om het water te testen, alvorens je je verbindt aan grotere verplichtingen.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 augustus 2013 - 12:32
* Ik heb een boek gekocht over "Hoe te beeldhouwen" Toen ben ik begonnen met beeldhouwen. Na de eerste klap gebeurde er niets. Na de twee klap brak de steen in twee. * Ik heb een boek gekocht over "Hoe te kleien" Ik kneep te hard. Ik kneep te zacht. Toen het beeld klaar was viel het om. * Ik heb een boek gekocht over "Hoe te fotograferen" De eerste foto was overbelicht. De laatste foto is onderbelicht. * Ik heb een boek gekocht over "Hoe schrijf je een gedicht" Er is niemand die mijn gedichten begrijpt. * Ik heb een boek gekocht over "Hoe schrijf ik voutloos Nederlands" Dat gaad nu gelukkig stuccen beter. Een keer zijn mensen begonnen te doen wat ze leuk vinden zonder ooit een woord te hebben gelezen. Nu zijn veel mensen een simpele kloon van "Het" boek of "De" cursus.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 augustus 2013 - 11:03
Ik zou als het budget beperkt is (zoals bij mij ook het geval is,) niet zo snel geld uitgeven aan iets als een thuiscursus. Informatie en oefeningen kun je ook in schrijfboeken vinden, zoals sommigen hierboven al zeggen. Het waardevolle van een cursus vind ik juist dat je gerichte feedback krijgt op je eigen werk. En tegelijkertijd leer je een nieuwe manier van lezen en denken over een stuk tekst, omdat je diezelfde gerichte feedback aan je medecursisten moet geven. Dus naast prijs zijn dingen die ík belangrijk vind en waar ik op let tijdens het kiezen van een opleiding: de hoeveelheid werk die van je verwacht wordt en de grootte van de klassen, (tussen de 6 en de 10 mensen is in mijn ervaring ideaal.) Waar de nadruk van de cursus ligt is ook belangrijk, focus je op het idee, het creatieve, en de vraag: waar haal je je inspiratie vandaan? Of ligt het zwaartepunt juist op de techniek en de discipline. Als ik een cursus volg vind ik het laatste belangrijker, omdat ik persoonlijk met het eerste niet zoveel moeite heb. Maar goed, het ligt er helemaal aan wat je wil leren, wat je zwaktepunten zijn die je wilt verbeteren en wat je van een cursus verwacht welke uiteindelijk het beste voor je is.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
6 augustus 2013 - 9:09
Ligt eraan wat je onder een thuiscursus verstaat Devushka. Die van Schrijven Online Academie (en zeker ook andere thuiscursussen) geven juist gerichte feedback op gemaakte opdrachten. Dat is juist de kracht.