Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Welke Opleiding Journalistiek / Communicatie?

Goedemiddag beste mensen, Uiteraard heb ik eerst geprobeerd mijn licht op te steken in eerdere berichten op dit forum. Echter: ik ben nog niet veel wijzer. Ik ben me aan het oriënteren op een opleiding in de Journalistiek/Communicatie. Ik schrijf heel graag, maar zou hier graag op een wat professionelere manier mee bezig zijn. Nu zijn er nogal wat opleidingen en cursussen, zodat ik door de bomen het welbekende bos niet meer zie. Mijn voorkeur gaat uit naar een deeltijd-, avond- of eventueel zelfstudie. Wie kan mij hierin adviseren? Alvast hartelijk dank!

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Wendy, Ik studeer zelf journalistiek (CHE Ede), dus kan je misschien een beetje helpen. Het is me alleen niet duidelijk welk opleidingsniveau je zoekt. Dat maakt nog al een verschil. Journalistiek wordt meestal gegeven als Hbo-opleiding. Voor Hbo-journalistiek kun je terecht bij: CHE Ede Windesheim Zwolle Fontys Tilburg Hogeschool Utrecht InHolland Rotterdam Zwolle, Tilburg en Rotterdam bieden een deeltijdstudie aan. Echter is Zwolle onlangs in het nieuws geweest omdat de opleiding sjoemelde met de diploma's en ook InHolland staat niet hoog aangeschreven. CHE is al acht jaar op rij de beste opleiding voor journalistiek, maar zij bieden alleen een voltijd studie aan. Ook werkt CHE vanuit een christelijk oogpunt, dus dat moet je liggen. Je hoeft geen christen te zijn (er zijn ook moslimstudenten), maar enige openheid voor geloof is wel een vereiste. Masters Journalistiek kun je volgen bij RUG (Groningen, voltijd), VU Amsterdam (voltijd) en UvA Amsterdam (deeltijd). Voordeel is dat je je specialiseert, maar groot nadeel is dat je erg weinig praktijkervaring opdoet (stages, etc.) en dat is zeker in deze tijd een vereiste wil je een baan vinden. Over zelfstudies/LOI-opleidingen etc. weet ik te weinig. Maar waar je ook voor kiest, alvast de tip: wil je in de journalistiek werken, bouw dan een netwerk op en zoek naast de opleiding alvast werk in de journalistiek. Al is het op vrijwillige basis elke zaterdag iets schrijven voor een lokaal huis-aan-huiskrantje. Praktijkervaring en netwerken is zeer belangrijk in deze sector en wanneer je één of beide niet hebt, dan wordt het vinden van een baan erg moeilijk. Veel succes en mocht je vragen hebben over de CHE, geef maar een gil.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag AndereWoorden, Dank voor je reactie. Ik zoek inderdaad iets op HBO-niveau. Het aanbod is dermate groot (zoals je ook al schetst en zoals ik zelf ook al had begrepen/uitgevonden), dat een bewuste keuze maken voor een opleiding best moelijk is. Een voltijd-opleiding zal er voor mij helaas niet inzitten, dus de CHE is voor mij geen optie. Dank ook voor de netwerk-tip! En tot slot: Godin-in-Frankrijk, Ook hartelijk dank voor deze bijzonder opbouwende kritiek. Heel veel succes met je roman!

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb zelf journalistiek gestudeerd. 1 1/2 jaar te lang. Ik vond het een waardeloze opleiding. Na anderhalf jaar had ik het wel gehad met de vijf W's en de H. Begin gewoon artikelen te verkopen en te schrijven. Van werken leer je het meeste en het snelst. Lees zoveel mogelijk goede gratis bronnen en vraag feedback aan professionals in je netwerk. Ondertussen pak je elke opdracht die je te pakken kan krijgen en in je "downtime" publiceer artikelen in eigen beheer.