Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Columns of Essays

Goedendag, Ik wil graag leren schrijven. Mijn interesse gaat momenteel uit naar Columns en Essays. Kan iemand mij een tip of raad geven, want wil met een workshop starten, waar ik het beste mee kan beginnen? Met Columns of Essays? Bedankt!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Essay is volgens kramer: proeve, stilistisch, waardevolle , persoonlijk gekleurde verhandeling over een wetenschappelijk of letterkundig onderwerp. Bent u zover? Column = een regelmatig terugkerend kritisch artikel in een krant. Ik heb er wel een: b.v. Deze : het is heerlijk wandelen in het park.het groen van de struiken en bomen is kersvers in de lente en de plas ligt er rustig en blauw bij. Prachtig. Bij een ontmoeting met wat koeien kijken ze je niet begrijpend wat dom aan. Zwaaien met hun staart en grazen verder. Je vraagt je af of zij zich niet vervelen op dit kleine stukje aarde. Kalfjes zijn er voldoende, dat wel. Op de geasfalteerde wandelpaden kom je hun afval tegen. Grote bolle bollen en veel. Als het geregend heeft verdwijnt het als vanzelf. Wonderlijk goed is de natuur voor de mensen. Verderop zag ik in het asfalt hobbels en bulten die door groeiende wortels van bomen waren ontstaan. Ik zag een skateboard beoefenaar hard onderuit gaan. Ook wandelaars zullen moet en oppassen niet te vallen. Je kunt je lelijk bezeren. daar moet dus snel wat aan gebeuren. Maar ja, het ligt er al enkele jaren. Die hobbels zijn ter groote van de drollen van de koeien elders en verdwijnen niet door de regen. Je zult maar struikelen, vreselijk vooruitzicht. Twan.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat niemand je daarin kan raden, oska... Doe de cursus die je het meest aanspreekt, zou ik zeggen. Succes! @Twan - waarom schrijf je alles in hoofdletters? Oska— vroeg trouwens niet naar de definitie van columns en essays, maar vroeg raad naar welke cursus hij het beste als eerste zou kunnen volgen.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zoals Marlies al zegt, kies de cursus die je het meest aanspreekt! Zou je vragen wat ik zou kiezen, zou ik columns zeggen. Daar leer je van alles over de opbouw van een stuk, wat ook op langere teksten als essays van toepassing is.

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
Twan, kijk eens naar de [forumregels]. Dit is absoluut onleesbaar. Heb je tekst aangepast. Per ongeluk of expres, dit wil ik niet meer zien.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Marlies, Waarom ik met hoofdletters dat heb geschreven, komt, omdat het dan grotere letters zijn, die gemakkelijker zijn te lezen. Als iemand vraagt om geholpen te worden bij het maken van columns of bij het schrijven van een essays, vraag ik mij af of ze weet, wat een en ander inhoud. Vandaar, dat ik maar de beschreven uitleg uit het woordenboek heb overgeschreven. Columns schrijven kun je, volgens mij, het beste leren door naast de verklaring in een woordenboek, ook voorbeelden lezen uit allerlei bladen . zodoende.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voor ons lezen de hoofdletters niet prettig. Hoofdletters staan voor SCHREEUWEN en dat is hier niet de bedoeling. Probeer eens op control (ctrl) te drukken en tegelijkertijd met de muisknop naar boven te rollen? Op mijn computer wordt het beeld dan groter. Als dat niet werkt moet je even aan iemand in je omgeving vragen hoe de toegankelijkheid (picto met rolstoeltje) verbetert kan worden op jouw computer.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Twan: rechtsonder aan je beeldscherm zie je ergens 100% staan met een driehoekje dat naar beneden staat. Druk er op en zet je beeldscherm op 125% of 150% of wat dan ook. Soms valt het weer terug - dankzij de virusscanner - maar dat is net zo snel weer goed te herstellen. Een fluitje van een cent. @ozkanozsahin: onder het tabblad 'Atelier' (bovenaan de website) staat een ander tabblad met vele schrijfoefeningen, waaronder een Essay. Zie: http://www.schrijvenonline.org/oefening/essays-sc…. Voor een oefening van column schrijven zie: http://www.schrijvenonline.org/oefening/columns-s…. En kijk ook bij de Schrijfacademie: http://www.schrijvenonline.org/academie. Ofwel; zat mogelijkheden op deze website...

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Özkan Misschien is de keus niet zo zwart-wit als je denkt. Columns zijn kort. Essays hebben een langere adem nodig. Maar voor beide genres moet je het vak schrijven beheersen. Als schrijfdocent kan ik je vertellen dat er vele wegen zijn om dat vak te leren, maar het belangrijkste is: veel schrijven en veel lezen. Je kunt eens rondkijken of er bij jou in de buurt schrijfcursussen worden gegeven (kijk op de site eens bij 'activiteiten' en beperk je zoeken evt tot je eigen provincie: Zuid-Holland. In Rotterdam en Den Haag is er in ieder geval aardig wat aanbod). Begin gewoon eens met een cursus creatief schrijven. In acht of tien lessen ontdek je vast al heel wat over schrijven in het algemeen, en over jouw eigen schrijven: wat ligt jou. waar heb je vragen over, waar moet je aan werken, wat is het nut van herschrijven... Je kunt je eigen werk toetsen aan de blik van anderen en je leert omgaan met feedback. Je leert ook heel veel van kijken naar de teksten van je medecursisten. Je specialiseren in een bepaald genre komt vanzelf wel. Daarnaast kun je kiezen uit inmiddels ontelbare boeken over het vak schrijven. Overigens heeft Stephen King er ook een geschreven: 'Over leven en schrijven'. Veel succes Marijke Bruwin Veening Schrijfcoach

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bij een column draait het vooral om je mening. Die moet je ook kunnen onderbouwen, maar je hoeft niet te veel in te gaan op tegenargumenten, je moet vooral je punt maken. Ik vind dit en zo is het! Vaak is het ook de bedoeling dat je een column in 'eigen schrijftaal' schrijft. Een essay moet je echter meer zien als een betoog, een stuk waarbij je zowel je eigen mening geeft als die van anderen en de meningen onderbouwt (of juist niet) met feiten en/of opvattingen. In een essay geef je dan ook veel meer de kans aan de lezer om zelf een eigen mening te vormen, omdat je meer op de beschouwende manier over een onderwerp praat en dan afsluit met jouw eigen conclusie. Hierdoor kan je er lekker op los filosoferen. Het essay hoef je overigens niet altijd af te sluiten met een duidelijke, stellige mening, zoals bij de column vaak gebruikelijk is.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goedendag, Ik wil graag leren schrijven. Mijn interesse gaat momenteel uit naar Columns en Essays. Kan iemand mij een tip of raad geven, want wil met een workshop starten, waar ik het beste mee kan beginnen? Met Columns of Essays? Bedankt!
Als ik kijk bij de Online Academie naar de workshops Essays schrijven en Columns schrijven, dan zie ik dat deze allebei worden gegeven door dezelfde docent, te weten Louis Stiller. Mijn advies is dan ook: neem contact met hem op en vraag hem om advies, als het gaat om met welk van deze workshops je het beste kan starten. (mijn gevoel zegt: probeer eerst een essay en daarna een column, maar dat moet je zelf uitzoeken.)