Mezelf voorstellen en vraag ter beeldvorming interesse crowdfunding
Hallo allen,
Ik ben Gijs van de Logt, 40 jaar, en ik schrijf sinds 2018 alsnog aan een autobiografisch roman over een vriend van mij (en onze vriendschap). Hij heeft al bijna twintig jaar veel impact op mij en mijn leven, en is naar mijn idee een uniek persoon. Ik vind dat hij en zijn boodschappen (daarom) een plek in de wereld verdienen. Het verhaal speelt in de eerste twee jaar van die vriendschap, ruwweg van 2002 t/m 2004. Het heeft lang moeten rijpen voordat ik het aandurfde om het alsnog tot een boek te gaan schrijven. Ik poog het als een spannend verhaal te schrijven, waarin feit en fictie door elkaar heen verweven zijn (maar wel zo dicht mogelijk blijvend bij mijn beleving van de werkelijke gebeurtenissen).
Voorjaar 2018 begon ik eraan, en niet veel later werd ik ook lid van Schrijven Online. Ik volg Schrijven Online tot nu toe van een afstandje, maar met grote interesse. Intussen heb ik me zowat stukgelezen in de artikelen en tijdschriften, en veel tips al uitgeprobeerd (vaak blijvend). Er zijn redenen voor dat ik tot nu toe mijn schrijfproject niet onder de aandacht gebracht heb. Die hebben deels met mijn persoonlijkheid en schrijfproces te maken, en deels met de gevoelige thematiek binnen het verhaal, waarop ik hier (om dezelfde reden) niet dieper zal ingaan. Ik heb lang ook bewust voor deze weg gekozen, omdat ik denk (of misschien vooral hoop) dat dit juist een extra uniek boek oplevert.
Toch heb ik het gevoel dat het tijd is om ermee naar buiten te treden. Dat is deels ook praktisch ingegeven. Ik heb de afgelopen jaren vrijwel al mijn (extra) financiële middelen die ik tot mijn beschikking had geïnvesteerd in mijn project. Naast vooral enorm veel schrijftijd (meer dan tien keer het manuscript herschrijven; ik moest nog helemaal leren schrijven) waardoor ik bewust inteerde op mijn reserves, heb ik twee rondes redactie gehad, een website laten maken, schrijfdagen en schrijfworkshops gevolgd, en schrijf-coaching gehad.
Sinds kort ben ik hierom bezig op een crowdfundingplatform een pagina in te richten, in de hoop zo de laatste stappen van mijn project op die manier gefinancierd te kunnen krijgen. Ik heb een geïnteresseerde uitgever, en mogelijk slechts nog één ronde redactie nodig. Maar waarschijnlijk toch twee, denk ik zelf. Daarnaast zal ik nog kosten kwijt zijn voor vormgeving, PR, het verbeteren/aanpassen van mijn website, en misschien nog drukkosten en andere kosten (maar dat beeld heb ik nog niet helemaal helder). Ik schat nog enkele duizenden euro's nodig te hebben voor dit alles, die ik zelf dus niet meer over heb.
Bij de genoemde uitgever zijn de (meeste) kosten vooraf voor eigen rekening, met een relatief grote marge voor de schrijver achteraf. Dat vond ik een interessant concept, maar was niet de hoofdreden om voor die uitgever te kiezen (in de hoop dat zij geïnteresseerd zouden zijn natuurlijk). Dat had vooral inhoudelijke redenen: het type boeken dat ze uitgeven en de bijzondere raakvlakken die ik voelde met de levensverhalen van de uitgevers. Mocht het nu zo zijn dat ik uiteindelijk goed aan mijn boek zou gaan verdienen, wat op zich natuurlijk al een enorme uitdaging is en een zeldzaamheid zou zijn, dan wil ik die verdiensten zo veel mogelijk ten goede laten komen aan de begeleiding van anderen met schrijven, op andere manieren aan de schrijfwereld, en aan mijn volgende schrijfprojecten. Dat geldt ook voor een eventueel resterend bedrag na crowdfunding. Want er zitten bezwaren aan om mijn handen op te houden, en die voel ik ook. Hoewel ik dus evenzeer denk dat ik er goede redenen voor kan aandragen. Ik denk dat mensen die me willen steunen uiteindelijk vooral hierop moeten vertrouwen. Overigens krijgen die bij verschillende bedragen ook een persoonlijke tegenprestatie (hoe groter het bedrag, hoe specialer de tegenprestatie; dat is het concept van het crowdfundingplatform).
Nu is mijn vraag hier in de eerste plaats: zijn er hier wellicht ook mensen enthousiast te krijgen om mij te crowdfunden? En zo ja, zijn er dingen die ik kan doen om jullie (extra) te enthousiasmeren? Zelf dacht ik bijvoorbeeld aan het insturen van een fragment (bijv. de proloog die ik op dit nog in het manuscript heb staan), zodat jullie een indruk van mijn schrijven kunnen opdoen en een sneak preview in de inhoud van mijn boek krijgen. Ik ben tot nu toe voorzichtig met delen, en hoop in dat geval natuurlijk ook dat er voorzichtig en respectvol mee omgegaan wordt, maar als dit kan helpen stuur ik graag iets in. Maar misschien hebben jullie ook andere ideeën?
Ik realiseer me intussen ook terdege dat ik verre van de enige ben die ploetert op de weg om een boek tot stand gebracht te krijgen. Het is niet alleen financieel gezien een grote uitdaging. Ook hier heb ik veel voorbeelden over gelezen de afgelopen jaren, via Schrijven Online. Het is maar goed dat ik me van te voren niet echt realiseerde hoe groot de uitdaging van het schrijven van (een goed) boek is. Maar goed, ik vind het ook nu al het mooiste dat ik gedaan heb in mijn leven, ongeacht of crowdfunding lukt, en zelfs nu het nog niet helemaal klaar is dus al.
Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties, waarvoor bij voorbaat dank. Maar bovenal wens ik jullie veel schrijfplezier en alle goeds gewenst bij jullie schrijfprojecten toe!
Liefs, Gijs
Dag Gijs, en welkom! …
Lid sinds
14 jaar 1 maandRol
Dag Gijs, en welkom!
Wauw, wat een mooi verhaal, dat je zozeer met je manuscript begaan bent. Ik was wel verbaasd te lezen dat je er zo veel geld in had gestoken, eerst dacht ik: wie heeft er geld nodig om te schrijven? Maar toen las ik door, dat je het in cursussen en verbetering van je manuscript gestoken hebt - toen snapte ik het wat beter. Ik hoop dat het resultaat er naar is!
Ik zat ook te denken, waarom ga je niet op zoek naar een reguliere uitgeverij? Wat je vertelt over je uitgeverij klinkt alsof het PoD of iets dergelijks is. Als dat zo is, een waarschuwing: daar komen mensen soms teleurgesteld van terug. En even los van de financiële overwegingen: het klinkt alsof het voor jouw het belangrijkste is dat je boek het beste wordt wat het worden kan. Een reguliere uitgever - als je die voor je boek weet te enthousiasmeren - kan je waarschijnlijk helpen om het boek zo professioneel te maken als het kan zijn.
Realistisch gesproken zul je er geen winst uit halen, gezien de hoogte van eigen investering die je er al in hebt gestopt. Dus maakt de marge die je krijgt je dan uit? Zou je er niet meer voldoening uit halen als je je boek wist onder te brengen bij een werkelijke uitgeverij?
Nou ja, zomaar wat gedachten.
Om op je vraag over crowdfunding te komen: nee, daar sta ik niet om te springen. Zou het niet logischer zijn om zulke funding te zoeken onder mensen die iets met het verhaal hebben? Vrienden, bekenden, familie?
Hier op het forum houden we allemaal van schrijven. Van schrijven in het algemeen. Jouw specifieke project - en ik bedoel dit absoluut niet verkeerd - raakt me niet meer of minder dan het schrijfproject van een andere forummer. Ik help reuzegraag iedereen die ik kan helpen - met al mijn kennis, onkunde of gebrek daaraan. Maar als je me nou om geld vraagt... dan zou ik toch nee zeggen.
Nu is mijn vraag hier in de…
Lid sinds
12 jaar 4 maandenRol
Beste Gijs, dat wat elders zichtbaar is heb ik gelezen. Waarom hoop je dat ik daar voorzichtig en respectvol mee zal omgaan? Ik ben niet enthousiast om Pim en David te financieren. Hoe lang een topic open blijft?
Dag Gijs, je vraag gaat…
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Dag Gijs, je vraag gaat vooral over financiering als ik het goed begrijp. Maar verspreiding van je boek is waarschijnlijk je eerste doel. Daarvoor zijn diverse wegen denkbaar. Je maakt er geen gewag van, maar we zijn toch wel een beetje nieuwsgierig hoe je je boek aan de man gaat brengen.
Waarom vond je dat interessant? Want het kost je mogelijk meer dan dat het oplevert.
Als je nu kiest voor een concept dat meer oplevert dan het kost, heb je de crowdfunding niet nodig.
Het is een rekensom. Hoeveel boeken denk je te verkopen? Wat is de verkoopprijs? Wat is de marge tussen inkoop en verkoop? Het is mogelijk om met alle kosten (behalve die van cursussen, coaching, schrijfdagen, -workshops en website) de uitgave te dekken en er zelfs nog een beetje aan over te houden.
Schrijven is één ding. Rekenen is een ander ding. Maar hoort erbij.
Logt schreef; Nu is mijn…
Lid sinds
12 jaar 4 maandenRol
Eerste doel: Logt, zoekt geld!
Waarom denk je dit?
Logt schrijft hier - denk ik - dat hij geld nodig heeft. Niet voor het verspreiden van zijn boek! Enkele duizenden euro`s!
Dat dacht ik vanwege deze…
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Dat dacht ik vanwege deze zin, Yrret:
Maar je hebt wel een punt; het bericht gaat vooral over crowdfunding. Misschien kun je - Logt - ook uitleggen wat het belang van het boek is, waarom het de wereld in moet, wat je marketingplannen zijn, wat je ervan verwacht, wat de lezer mag verwachten e.d. Dat zou mensen kunnen bewegen tot meedenken. Want als het je inderdaad enkel om het bijeen schrapen van geld is, is dat waarschijnlijk voor vele forummers een magere motivatie om de buidel te trekken.