Afbeelding

CV schrijven

Foto: Pexels

Zo schrijf je in 5 stappen een uitnodigend cv

Een cv samenstellen kan binnen enkele stappen met een handig cv format. Om tot een winnend cv te komen heb je ook een portie goed schrijfwerk nodig. Ga je een cv maken, dan doe je dat met één doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. En om aan tafel te komen voor dat gesprek zul je een uitnodigend cv moeten schrijven. Hier lees je hoe.


1. Toon je persoonlijkheid

Het banenavontuur begint met een zogenoemde elevator pitch. Zet jezelf in de kijker. Vertel wie je bent, hoe je werkt en wat je ambitie is. Ben je een echte spin in het web? Misschien precies wat je toekomstige baas zoekt, maar vermijd clichés en verpak deze boodschap in andere woorden. Wees persoonlijk en authentiek. In plaats van spin in het web zeg je bijvoorbeeld: ‘Mijn specialiteit? Goed kijken, goed luisteren en snel reageren op nieuwe ontwikkelingen.’ Die eerste paar zinnen nodigen letterlijk uit om jouw cv verder te lezen. 

2. Afstemmen: de sleutel tot succes

Al kun je nog zo goed schrijven, als jouw cv niet aansluit op de functie ga je het niet redden. Het sleutelwoord is afstemmen. Je wilt dat de recruiter bij het zien van jouw cv denkt ‘hé, dit is een goede match!’. Deze reactie lok je uit door secuur te kijken naar de vacature. Probeer zo goed mogelijk de vacature-eisen te matchen met jouw kwaliteiten en breng deze onder de aandacht op je cv. Hoe duidelijker je bent, hoe beter recruiters je profiel kunnen matchen. 

3. Laat zien wie jij bent

Het gaat toch om de inhoud, waarom moet je dan laten zien wie je bent? Omdat je met een goede foto je toekomstige baas kunt laten zien wie jij graag wilt zijn. Prijkt er bovenaan het document een top foto van jezelf dan springt jouw cv er juist uit. Het zit in de mens om eerst naar een foto te kijken en daarna pas naar de tekst. Wel een goede en professionele foto, dat spreekt voor zich. De lezer krijgt direct een beeld van de kandidaat en je sollicitatie blijft met foto gewoon langer hangen.

4. Vooral minder schrijven

Minder schrijven? Ja, inderdaad. Hoe graag je ook lappen teksten schrijft, op je cv is less juist more. Je hebt maar een paar seconden de tijd voordat de beslissing valt of jij op het ‘wil-ik-graag-eens-spreken’-stapeltje belandt. Houd het dus kort en krachtig. Opsommingstekens en lijstjes doen het altijd goed. Wil je meer kwijt, dan kan dit tijdens het gesprek.

5. Streel het oog

Je cv is geschreven en nu rest alleen nog de buitenkant. Met een nette en professionele opmaak valt jouw cv goed op tussen de standaard cv’s die recruiters vaak ontvangen. Ga voor een kleurtje, goed gebruik van witruimte en een leesbaar lettertype. Welke lay-out je ook kiest, pas hem aan aan jouw stijl én houd rekening met de branche waarin je solliciteert. Je maakt meer kans met een creatief cv bij een marketingbureau dan bij een financiële instelling.