Zo energiezuinig mogelijk de koude wintermaanden door

Ondanks het feit dat het, dankzij de opwarming van de aarde, ook in Nederland elk jaar wat warmer lijkt te worden, kunnen de wintermaanden toch nog behoorlijk koud zijn. De thermostaat enkele graadjes hoger draaien is dan ook nogal snel gebeurd maar jammer genoeg niet altijd de meest energiezuinige oplossing. Daarom willen wij hieronder graag enkele tips & tricks meegeven die je, naast het gebruik van een krachtige thermostaat en een degelijke boiler die de hele woning van warm water voorziet, vast en zeker zult kunnen toepassen.


Koude wintermaanden

Ondanks het fenomeen van de klimaatopwarming, kunnen de winters in Nederland toch behoorlijk koud en venijnig aanvoelen. En dan hoeft het nog niet eens te sneeuwen zoals bij de jaarwisseling van 2020 - 2021. Toen kwam het fel verwachte sneeuwtapijt zelfs enkele weken later pas aanwaaien, gepaard met extreme vriestemperaturen, zelfs overdag. 

Velen reageerden hierop massaal door de thermostaat enkele graden hoger te draaien, alleen zorgde dit voor een behoorlijk hoog energieverbruik en dito hoge energiefactuur. Wat ook logisch is aangezien de thermostaat of centrale verwarming elke ruimte in de woning zal aanpakken zodra deze wordt ingeschakeld. Daardoor worden ook de “lege” ruimtes verwarmd en die warmte gaat jammer genoeg verloren. Weggesmeten geld dus! Toch zijn er heel wat tips & tricks voorhanden om het de eerstvolgende winter helemaal anders, én hopelijk budgetvriendelijker, aan te pakken.

Duurzame en voor de hand liggende oplossingen

Pas wanneer het zo extreem koud wordt zoals eind februari het geval was, wordt duidelijk hoeveel tocht een woning uiteindelijk binnen komt. In eerste instantie is het dus een goede aanbeveling om de woning zo goed mogelijk te isoleren zodanig dat de hoeveelheid tocht beperkt wordt en bijgevolg ook de koude buiten blijft. 

Daarnaast kan het ook helpen om de woning gezellig en warm aan te kleden. Denk hierbij maar aan een heerlijk warm vloerkleed, een lekker fleece dekentje, wat kussentjes, gordijnen en enkele kaarsjes. En om het plaatje helemaal compleet te maken, mag een tas warme chocola of een heerlijke zelfgemaakte thee alvast niet ontbreken.

Geen cv maar wat dan wel?

En indien het ondanks al deze handige én duurzame oplossingen toch nog steeds te koud blijft aanvoelen, dan kun je uiteraard nog altijd overstappen naar het gebruik van één of andere verwarmingssysteem. Aangezien de centrale verwarming, afgekort “cv”, niet meteen de meest energiezuinige oplossing is, aangezien hiermee elke ruimte zal worden verwarmd, kan het handig zijn om uit te kijken naar alternatieven waarmee je je beperkt tot 1 of meerdere ruimtes.

Zo kan een open haard alvast wonderen verrichten. Daarnaast kun je evengoed opteren voor het gebruik van een radiator, een pelletkachel of een sfeerhaard die naast gezelligheid eveneens instaat voor warmte. Dergelijke apparaten zijn vaak  behoorlijk compact en kunnen, afhankelijk van hun vermogen, een kamer makkelijk en snel op temperatuur brengen. Bovendien kun je de meeste van deze apparaten ook eenvoudig verplaatsen waardoor je nooit kou hoeft te lijden noch lege energie zult verspillen aan lege ruimtes. En jouw portemonnee zal jou op het einde van de rit, bij het zien van de jaarlijkse energiefactuur, extreem dankbaar zijn.

Vergeet de boiler niet!

En last but not least, is het niet onverstandig om ook even stil te staan bij de boiler. Dergelijk apparaat, groot of klein, staat in voor de productie van een bepaalde hoeveelheid warm water. En aangezien enquêtes en onderzoeken al meermaals hebben aangetoond dat velen tijdens koude wintermaanden genieten van een kokend heet bat, kan het nooit kwaad om ook hier even aandacht aan te besteden.

Boilers kun je tegenwoordig dan ook aankopen in diverse formaten, uitvoeringen en prijsklassen waardoor het ene apparaat al energiezuiniger zal zijn dan het andere. Maak voor jezelf uit of je opteert voor een plintboiler dan wel elektrische variant of een exemplaar die je op de waterleidingen kunt aansluiten. Wil je, naast dit artikel, graag iets meer info vergaren over boilers, aarzel dan niet om de bijbehorende link te raadplegen.