Afbeelding

Stapel boeken

Foto: Olha Ruskykh via Pexels

Zelf je boek uitgeven: waar moet je allemaal aan denken?

Je boek is geschreven en je hebt besloten het zelf uit te geven. Een gaaf avontuur! Er zijn hierbij wel een aantal stappen in dit proces waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste op een rij.


Laat de redactie doen

Huur een professionele redacteur in om naar jouw manuscript te kijken. In eerste instantie inhoudelijk: denk aan inconsistenties in het plot of overbodige scènes. Neem dit advies ter harte, want je manuscript zal er echt beter van worden. Daarna moet er natuurlijk gekeken worden naar tik- en spelfouten, maar ook naar grammatica, zinsopbouw en interpunctie. Een boek vol met taalfouten of slechtlopende zinnen komt onprofessioneel over, dus dit wil je voorkomen. Zelf zie je deze fouten waarschijnlijk niet meer na uren naar je manuscript te hebben gestaard. Daar heb je echt een redacteur voor nodig. 

Zorg voor een goed coverontwerp

Het loont ook om je omslag te laten ontwerpen door een professional. Je kent het gezegde don’t judge a book by it’s cover, maar in werkelijkheid heeft iedereen een oordeel bij het zien van een cover. De omslag geeft de lezer een idee van het genre en of het onderwerp ze aanspreekt. Pas na deze eerste indruk lezen ze de achterflap. Laat deze omslag dan ook maken door een specialist en geef de ontwerper duidelijk mee waar het boek over gaat en welke elementen op de cover kunnen of moeten komen. 

Laat het persklaar maken

Het binnenwerk van je boek moet ook kloppen. Wil je een boek drukken, dan moet je met een aantal specificaties rekening houden. Daarnaast is het bovendien ook fijn als je lezer het fijn kan lezen. Daar komt helaas meer bij kijken dan alleen wat alinea’s laten inspringen in Word, dus ook het persklaar maken van je boek kan je beter uitbesteden. Sommige redacteuren kunnen het ook persklaar maken, dus informeer hier naar als je een redacteur inhuurt. 

Denk goed na over de verkoop

Sta vooraf ook stil bij de verkoop van je boek, ook al ben je misschien nog aan het herschrijven. Via welke kanalen wil je verkopen? Welke kosten zijn er verbonden aan verschillende platformen? Of ga je de boeken zelf verzenden? Weeg de voor- en nadelen goed af voor je een keuze maakt. Denk ook na over de prijs van een boek. Wat is een prijs die je lezer wil betalen en wat hou jij hieraan over? 

Begin op tijd met de marketing

En die verkoop begint natuurlijk bij een goede marketing! Ook hier kan je beter maar vroeg mee beginnen. Je hebt nog tijd om je pagina’s op sociale media te laten groeien, eventueel fouten te maken en hiervan te leren. Neem mensen mee in het schrijf- en uitgeefproces zodat ze betrokken raken bij jouw boek. Tegen de tijd dat je start met de verkoop, heb je zo misschien zelfs al wat pre-orders binnen.