Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Verwarde verhaallijnen
Gabrielle was al een heel eind met het schrijven van een roman, gebaseerd op haar avontuurlijke leven, toen ze vast kwam te zitten. Ze was de draad kwijt. Ze probeerde het op verschillende manieren, maar ze kon de geschreven stukken niet meer aan elkaar breien tot een lopend verhaal. De hele roman leek haar te ontglippen.
In een paar sessies legde ze de situatie aan me uit. Ze vertelde wat ze al had geschreven en de scènes die ze nog wilde schrijven. We doken in de verhaallijnen, thema’s en stijlen. De stukken over haar ervaringen als verpleegkunde in verschillende landen waren heel anders dan het materiaal over haar turbulente gezin.
Zo ontdekten we dat Gabrielle twee romans tegelijk aan het schrijven was. Op dat moment vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Ze splitste het geschreven materiaal naar thema in twee stapeltjes en schreef met hernieuwde energie verder, eerst aan het ene en daarna aan het andere verhaal.
Was het hele leven maar zo gemakkelijk. Dat je het psychologische drama even in de kast kan zetten, om verder te gaan met de avonturenroman.
Aan de andere kant mogen in het echte leven dingen waar een romanschrijver slechte kritieken voor krijgt. Personages die je leven binnenstappen en weer verdwijnen en andere losse eindjes. Of belachelijk toeval, zoals er op de camping in Frankrijk achter komen dat je eigen buren naast je staan. Waar gebeurd, maar in fictie lijkt het alsof de schrijver zich er wel heel gemakkelijk van af heeft gemaakt. Om dezelfde reden doen dromen die uitkomen en arme mensen die de loterij winnen het in boeken niet goed: we weten dat het in het echte leven gebeurt, maar liever niet in fictie.
Daarom houden schrijvers soms helaas ‘het echte leven’ of alles wat niet direct met de plot heeft te maken buiten het boek. De gezinsleden in het familiedrama hebben ogenschijnlijk geen baan en de spionnen in de thriller hebben geen privéleven – we komen er nooit achter wat ze graag eten of lezen. Jammer.
Neem liever een voorbeeld aan James Bond. We komen nooit bij zijn moeder op de thee, maar we weten wel wat hij graag drinkt (en hoe) en in welke auto hij rijdt. Sinds 007 er de laatste paar films zelfs serieuze relaties op nahoudt, is de populariteit van dit personage enorm gestegen. Dus geen verwarde verhaallijnen, maar toch een beetje leven in de fictie, graag.
Creativiteitscoach Marieke van Buytene helpt schrijvers, kunstenaars en ondernemers die vastzitten in hun creatieve proces naar de volgende stap in hun verhaal. Bekijk haar website.
- Login of registreer om te reageren
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Comments
Ik denk dat u hier een
Ik denk dat u hier een