Afbeelding

Van idee naar boek in 8 stappen

Foto: Pexels

Van idee naar boek in 9 stappen

Een boek schrijven en fysiek in je handen kunnen houden: het is dé droom van menig schrijver. Toch is een boek afschrijven al een klus, laat staan het boek gedrukt krijgen. Wanneer je dit lukt, mag je best trots op jezelf zijn. In deze 9 stappen kom je van idee naar boek. 


1.    Je hebt een idee


Het idee is er, het speelt misschien al jaren in je hoofd en nog steeds ben je er enthousiast over. Dan weet je: dit verhaal moet ik schrijven. Denk er een tijdje over na en je zult merken dat je van de eerste stap vanzelf in de tweede stap valt. 

2.    Bedenk de verhaallijn


Na het idee komt het bedenken van een verhaallijn. In hoeverre je dit uitdenkt ligt eraan wat voor schrijver jij bent: schrijf je organisch of schematisch? Een organische schrijver begint het liefst meteen met schrijven en laat het verhaal en de personages groeien. Daartegenover staat de schematische schrijver. Deze schrijver werkt eerst een verhaallijn uit, bedenkt de belangrijkste plotpunten van het verhaal en wil graag weten waar het verhaal eindigt. Een organische schrijver zal op dit punt al beginnen met schrijven terwijl de schematische schrijver nog even zal wachten totdat stap 5 voltooid is. 

3.    Research 


Hoeveel research je moet doen zal afhangen van je verhaallijn. Ligt jouw verhaal erg dicht bij de werkelijkheid die je kent? Dan is er wat minder onderzoek nodig. Schrijf je over een politieagent terwijl je zelf in het onderwijs werkt? Dan zul je langer research moeten doen. Speur het internet af, lees boeken in jouw genre, interview mensen en vooral: trek erop uit! Er gaat niets boven eigen ervaringen. 

4.    Kies het beste perspectief


Het perspectief voor je boek zal waarschijnlijk aanvoelen als een natuurlijke keuze. Het komt neer op het belangrijkste personage, de persoon die het plot in gang zet, een verandering doormaakt gedurende het verhaal en iets moet overwinnen. Heb je een personage voor ogen bij die beschrijving? Dat wordt je perspectief! Beginnende schrijvers kiezen vaak voor één perspectief, maar meerdere is mogelijk. 

5.    Breng structuur aan


Bij deze stap moet je bedenken hoe je je verhaal gaat vertellen. Je kan kiezen voor een chronologische vertelling. Springen tussen het heden en verleden kan ook, mits je dit duidelijk aangeeft voor de lezer. Dit kan je doen door middel van nieuwe hoofdstukken, witregels en natuurlijk een wisseling in de passende grammaticale tijd. De schematische schrijver zal vanaf nu gaan beginnen met het schrijven van het boek. 
6.    Schrijven maar!
Schrijf het boek helemaal af. Probeer vooral in de eerste versie weinig te herschrijven, maar laat je creatieve geest de vrije loop. 

7.    Herschrijf het 


Herschrijf! Hiermee til je het boek naar een hoger niveau. Besteed er veel aandacht en kijk naar gaten in het plot, gedrag van personages, grammaticale tijd en spelfouten. Soms moet je hele scènes opnieuw schrijven. 

8.    Neem een redacteur


Je hebt zelf al veel herschreven, maar je hebt een blinde vlek ontwikkeld voor jouw verhaal. Daarom is een tweede paar ogen nuttig. Een redacteur is zo’n tweede paar ogen én heeft verstand van zaken. Hij of zij zal nog een bak aan opmerkingen hebben, waarmee je voor de laatste keer kan herschrijven. 

9.    Druk het af


Laat dan het boek drukken, je bent er klaar voor!