Afbeelding

Freelance schrijven

Foto: Pexels

Tip voor beginnende freelance schrijvers

Je hebt het dappere besluit genomen om freelance te gaan schrijven. Hoewel freelancen een rits voordelen heeft, kan het zijn dat je in het begin nog even je weg moet vinden. Als je freelance carrière in de kinderschoenen staat, kun je een aantal valkuilen tegenkomen. Met onderstaande tips zorg je voor een vliegende start. 


Zorg voor een goede schrijfroutine 

De grootste valkuil voor een beginnende freelancer is dat je nergens fysiek aanwezig hoeft te zijn. In veel gevallen kun je schrijven wanneer en waar je maar wilt. Hierdoor liggen er nogal wat verleidingen op de loer die je productiviteit niet ten goede komen. Denk aan te lang uitslapen, het uitstellen van werk en afgeleid worden door huishoudelijke klusjes. Vrijheid is een groot voordeel van freelancen, maar je hebt nog steeds veel baat bij een vast routine. Bepaal vanaf hoe laat en hoelang je wilt gaan schrijven en probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden. Om echt een goed routine te creëren, kun je de pauzes ook op gezette tijden houden. Met een routine voorkom je meteen dat je in een andere valkuil trapt: te lang doorwerken. Zorg dat je vrije tijd ook écht vrije tijd is: dat verdien je. 

Bespaar op je vaste lasten

De eerste maanden van je freelance schrijversbestaan kunnen pittig zijn. Je hebt wellicht nog niet zoveel inkomsten als voorheen en minder zekerheid. Dit is dus een mooi moment om je vaste lasten eens onder de loep te nemen. Waar kun je besparen? Overstappen loont vaak, of dat nu om je energie- of internetleverancier gaat. Niet alleen is de kans groot dat het goedkoper kan bij een andere leverancier, je krijgt soms ook nog een leuke welkomstkorting. Ook zorgverzekeringen vergelijken kan je uiteindelijk extra budget geven. Er kunnen flinke verschillen tussen zitten. 

Besteed zaken eventueel uit

Bij freelancen komt het een en ander kijken. Je administratie kan bijvoorbeeld een flinke kluif zijn. Merk je dat dit jouw creatieve flow in de weg zit? Dan kun je eraan denken om dit uit te besteden of een goed boekhoudprogramma aan te schaffen. Hoewel je in de eerste maanden ongetwijfeld enigszins de hand op de knip wil houden, kan uitbesteden of investeren iets zijn waar je later de vruchten van plukt. Het is een goed idee om hier goed over na te denken en de voor- en nadelen tegen elkaar op te laten wegen. 

Schroom niet om bij te leren 

Je wordt een betere schrijver als je voortdurend bijleert. Je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen! Zoek dus naar leuke workshops, cursussen of opleidingen waarvan je denkt dat je er baat bij kunt hebben. Dat kan van alles zijn: van creatief schrijven tot journalistiek. In principe mag je dit zelfs aftrekken bij de Belastingdienst.