Afbeelding

Vrouw schrijft in notitieboek

Foto: Pexels

Tekstschrijver: hoe word je dat?

Het beroep tekstschrijver is een beroep waarbij het werk behoorlijk uiteen kan lopen. Je kunt teksten schrijven voor websites of boeken schrijven, maar ook het uitvoeren van communicatiewerkzaamheden, PR of het maken van reportages kan onder het werk van een tekstschrijver vallen. Als tekstschrijver kun je dus werken voor zowel online als offline media. Je kunt als tekstschrijver ook vast in dienst werken bij een bedrijf, maar ook als freelance tekstschrijver. Zeker als freelance tekstschrijver kunnen veel verschillende opdrachten elkaar afwisselen. Je hebt meer vrijheid in je werk maar ook minder zekerheid. 


Wat moet je kunnen als tekstschrijver?

Wil je als tekstschrijver aan de slag, dan kan dat op meerdere manieren. Veel schrijvers hebben eerst een opleiding gevolgd op het gebied van communicatie, taal en/of media. Daarnaast kun je natuurlijk ook de opleiding journalistiek volgen. Echter zijn er ook genoeg tekstschrijvers die het vak in rollen zonder hier een specifieke opleiding voor gevolgd te hebben. Zij hebben vaak al de nodige ervaring opgedaan en hebben een passie voor het vak. Het spreekt voor zich dat een tekstschrijver moet beschikken over goede kennis van de taal waarin hij/zij schrijft en over een goede schrijfvaardigheid. 

Het werkveld van een tekstschrijver

Omdat het werk van een tekstschrijver heel gevarieerd kan zijn, geldt dit ook voor het werkveld van een tekstschrijver. De expertise van een tekstschrijver bepaalt in zekere mate de sector waarin de tekstschrijver werkt. Als een tekstschrijver over ieder onderwerp een goede tekst op papier kan zetten, kan er in verschillende sectoren gewerkt worden. Maar iemand men kan er ook voor kiezen om zich meer te specialiseren in bepaalde onderwerken of graag te werken met opdrachten waarvoor onderzoek gedaan moet worden. Daarnaast zijn er ook tekstschrijvers die goed zijn in het schrijven van online content en richten zich daarop. 

Wat verdient een tekstschrijver?

De tarieven voor tekstschrijvers kunnen variëren afhankelijk van de constructie waarmee je werkt. Zo kun je als tekstschrijver bijvoorbeeld per woord betaald worden, maar kan er ook gewerkt worden met een uurtarief of een totaalbedrag per opdracht. Als je voor een bedrijf in vaste dienst werkt, zul je waarschijnlijk werken met een vast salaris. Maar als freelancer kun je zelf je tarief bepalen. Een tekstschrijver kan er bijvoorbeeld voor kiezen de prijs te bepalen op basis van de grootte van de opdracht, het karakter van de opdracht of als er sprake is van research.