Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
'Smart ways to use & and promote poetry'
Soms is een titel genoeg om je verbeelding te starten. Zo kocht ik ooit de bundel liefdessonnetten van Max Dendermonde met de titel Soms een paar uur van tweezaamheid, maar de titel is zo mooi dat ik nooit ver in het boek ben gekomen. Dit verschijnsel zette me aan het denken over titels, boekomslagen en andere onderdelen van je boek: hoe kun je de fysieke aspecten van je boek uitbuiten om lezers te krijgen, of zelfs kopers? Een paar voorbeelden van mensen die buiten de box dachten, als voorbeeld en om van te genieten.
John Deckmann: kunst die jij zelf af moet maken
Het zou zomaar kunnen dat John Deckmann, kunstenaar en psychotherapeut, ook eens zo’n titel heeft gelezen waar hij maar over door bleef fantaseren. In elk geval gebruikt hij dit principe om zijn kunst te maken: boeken die hij in kringloopwinkels vindt geeft hij nieuwe titels om onze fantasie aan het werk te zetten. “As I see it, I make only one half of the work – the other half is done in your head.” Deckmann vervolgt: “I think gratitude, appreciation of being here and a portion of self-irony are the main keys to a happy life.” Deckmann geeft je de titel, hoe je van die titel naar een gelukkig leven komt, is aan jou. En zeg nou zelf: het is toch een intrigerende vraag wat poëzie in een straatgevecht kan doen?
Pauline Slot: de inhoudsopgave als gedicht
Dat een inhoudsopgave ook poëzie kan zijn, liet Pauline Slot zien in haar boek En het vergeten zo lang. Dit boek is een portret van Neruda’s eerste vrouw, de Indisch-Nederlandse Maria Hagenaar; de titel komt uit een gedicht van Pablo Neruda De liefde is zo kort, en het vergeten zo lang. Een prachtige titel, maar Slots inhoudsopgave is zo mogelijk nog mooier: als je die achter elkaar leest, lees je een gedicht van de Chileense dichter zelf die natuurlijk ook voorkomt in dit boek. Hieronder een klein stukje uit die inhoudsopgave:
Ramsey Nasr: het gedicht gezet als ‘takken, struikgewas, doornen’
Onhandig bloesemend van Ramsey Nasr is ook een titel die ik graag zelf verzonnen zou hebben en waar ik ooit nog eens een gedicht omheen ga schrijven. Nasr heeft naast die prachtige titel op zijn omslag een gedicht laten drukken waarvan de regels door de opmaak op de takken en het struikgewas uit het gedicht lijken, onhandig bloesemend of niet. Een omslag om in te lijsten en die me meteen deed besluiten het boek te kopen.
Gummbah: Net niet verschenen boeken
‘Naar schatting liggen er wereldwijd een miljoen net niet verschenen boeken opgeslagen, die uitsluitend bestaan in dummy-vorm’, staat er op de website van de Harmonie. Gummbah maakte een selectie van deze dummy’s en van een van de pagina’s uit het boek. Een boek om in te bladeren een titel te kiezen en vervolgens zelf de inhoud te gaan schrijven. De eerste pagina is al gegeven, dus je kunt voortborduren op de ideeën van een ander!
En wat kun jij hier nou mee?
Gebruiken natuurlijk!
Zo heb ik (geïnspireerd door onder meer Pauline Slot) een cyclus van 9 gedichten geschreven waarvan de beginregels van elk gedicht samen weer een nieuw gedicht vormen. De cyclus kun je vinden in mijn debuut Wisselplaats, het gedicht met de beginregels hieronder.
Hoe gebruik jij deze voorbeelden?
Door Greetje Kruidhof
PS Over John Deckmann lees je hier meer: https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2017/jun/17/improving-books-diy-art-therapy-in-pictures
- Login of registreer om te reageren
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!