Afbeelding

Persoonlijke groei

Foto door S Migaj

Schrijven is persoonlijke groei

Natuurlijk kun je tijdens het schrijven helemaal zelf verzinnen hoe je de werkelijkheid weergeeft. Het is jouw verhaal, je mag het inkleuren zoals jij het wil. Schrijven is wel degelijk een ambacht. Je kunt eraan schaven, het perfectioneren, er beter in worden. Je kunt leren van anderen en bovenal is het een kwestie van gewoon doen. Beginnen en niet meer stoppen. Heerlijk. In de flow komen, is een fantastisch gevoel. Alles om je heen vergeten en schrijven alsof je leven ervan afhangt. 


Een groot leerproces

In de afgelopen jaren dat ik me bezighield met het schrijverschap heb ik ook nog iets heel anders ontdekt, namelijk dat schrijven veel over jezelf zegt. Het is voor mij dan ook een groot leerproces. Ik ontdek iedere keer nieuwe dingen over mezelf, terwijl ik personages bedenk en uitwerk die totaal andere dingen meemaken dan ikzelf. En toch, toch zegt het juist alles over mij.

Putten uit eigen ervaringen

Om compleet nieuwe werelden te bedenken, put je uiteindelijk uit je eigen ervaringen. Niets wat ooit geschreven is, is nieuw. Alles is al ooit gezegd, gedaan, gemaakt of geschreven. Dat geldt voor ieder verhaal dat verschijnt. Wat het uniek maakt, ben jij. Jouw manier van schrijven, jouw interpretatie van de werkelijkheid.

Buiten de lijntjes kleuren

Het leuke van je eigen verhaal bedenken, is dat je buiten de lijntjes mag kleuren. Dat je je grenzen mag en kunt verleggen en dingen kunt doen die je niet voor mogelijk had gehouden. Ik bedoel, in mijn verhalen vallen heel vaak en veel doden. Het is absoluut niet zo dat ik de wens heb om mensen dood te maken. Ik heb ook geen verdorven geest, alhoewel ik zeker duistere kanten heb. Wie niet, zou ik zeggen?

Je angsten overwinnen

Het valt me op dat ik regelmatig over mijn eigen angsten schrijf. In mijn verhalen zijn de personages een stuk dapperder dan ikzelf. Zij treden dapper het onbekende tegemoet en stuiten op obstakels die ze, gelukkig, weten te overwinnen. Soms door schade en schande en met veel kleerscheuren.

Misschien gaan mensen schrijven om het leven door de bril van hun personage te kunnen ervaren. Doen ze dingen die ze in het echte leven nooit zouden durven. In verhalen is alles toegestaan, nietwaar? 

Het leven is een groot avontuur

Of het de hoofdpersoon wel of niet lukt om zijn demonen te bevechten, blijft tot de laatste bladzijde een vraag. Het gaat om de ontwikkeling die hij of zij doormaakt. En in ons dagelijkse leven werkt het precies zo. Wat je ook bereiken zal, het gaat om de reis. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat het een avontuur wordt waar je met volle teugen van geniet. Ja, ook van de tegenvallers en de mislukkelingen. Een doel hebben waar je naartoe werkt, is prima, maar besef dat het doel nooit het eindstation zal zijn. Wanneer je eenmaal op de top van de berg staat, zal er weer een nieuwe opdoemen.

Hoewel een fantasieverhaal ver van het echte leven lijkt af te staan, kun je ook op zoek gaan naar de overeenkomsten. In de kern zijn mensen (of andere wezens) op zoek naar verbinding. Dat is wat we allemaal gemeen hebben. 

Kennis doorgeven

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om zoveel over mezelf te leren en deze kennis kan doorgeven in mijn verhalen. Zonder moraliserend over te komen, hoop ik mensen na het lezen een goed gevoel te geven of ze aan te zetten tot nadenken over bepaalde zaken. 

Om te eindigen met een cliché: Je bent nooit te oud om te leren. Ik hoop dat ik nog heel lang, heel veel mag leren. Perfectie bestaat niet, fouten maken mag, nee móet. Door fouten te maken, leer je hoe je iets beter op een andere manier kunt doen. Lang leve persoonlijke ontwikkeling.

Over de auteur

Ellen Kusters (1976) werkte bijna 20 jaar in het onderwijs, stopte na een burn-out met haar werk als juf en gooide het roer volledig om. Ze volgde een (bijna) 3 jaar durende opleiding aan de Schrijversacademie, lanceerde begin dit jaar haar eerste e-book bij HIP Publishing (en in november verschijnt het tweede), schreef enkele verhalen die in bundels gepubliceerd werden, gaf met een collega schrijfster een boek uit en schreef een autobiografie die dit jaar opnieuw zal verschijnen bij Droomvallei Uitgeverij.

Ook blogt ze wekelijks op haar website www.ellensschrijfavonturen.nl en neemt wekelijks een podcastaflevering op over alles wat met burn-out en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft (Life's better after your burn-out).