Afbeelding

Reisverhaal schrijven over Cambodja

Foto: Pexels

Schrijf een onvergetelijk reisverhaal over Cambodja met je visum op zak

Een verre reis komt langzaam dichterbij nu grenzen weer opengaan. Sta jij al te poppelen om op het vliegtuig te stappen met je backpack op je rug en een reisdagboek in je hand? Misschien moet je Cambodja als bestemming aan je rondreis toevoegen (denk dan wel aan je visum)! Dit land biedt immers meer dan genoeg inspiratie voor een interessant reisverhaal. Maar hoe krijg je dit op papier?


1. Neem je lezer mee op reis

Het allerbelangrijkste is om een opsomming van gebeurtenissen te voorkomen (en toen, en toen…). Dat is leuk voor een fotoboek, maar niet voor een reisverhaal. Beschrijf wat je ziet, ruikt, voelt en proeft. Het eten in Cambodja anders dan  dat van sommige buurlanden, maar dat maakt hem des te interessanter om te beschrijven. Wat is het verschil? Neem de lezer mee in je verhaal. Waar heb je het eten gegeten? Wat voor mensen waren er om je heen? Een aantal sterke details maakt de setting enorm levendig! Zelfs een hoofdstuk over het regelen van je visum kan zo toegevoegde waarde hebben, als je de goede details kiest. 

2. Schrijf over wat Cambodja bijzonder maakt

Bij Cambodja denk je waarschijnlijk aan de tempels van Angkor. Jij zal niet de eerste zijn die ze beschrijft, dus denk na over een andere invalshoek. Wat maakt het bijzonder als jij daar rondloopt? Misschien verblijf je bij een gezin, dat jou meeneemt naar de tempels: bekijk de tempels eens vanuit hun ogen. 

3. Laat iemand anders meer vertellen

Misschien heeft jouw vriendin met wie je een visum hebt aangevraagd een hele andere kijk op Cambodja dan jij. Deze andere visies zijn niet fout, ze voegen juist iets aan je verhaal toe. Ook als je in Cambodja bent kan het helpen om met anderen te praten. Gelukkig spreken de inwoners goed Engels! Je hoeft geen hele interviews te houden voor je verhaal, maar praat over de cultuur en de achtergrond. Jij zal vanzelf anders tegen het land aan kijken en op een andere manier schrijven. 

4. Vraag een visum aan

Het visum Cambodja aanvragen is heel eenvoudig. Als jij een rondreis wilt maken van minder dan 30 dagen, dan kan je het visum online aanvragen. Scheelt weer een ritje naar de ambassade in Brussel! Het visum Cambodja aanvragen duurt ongeveer 5 minuten, dan reken je af en krijg je binnen een paar dagen het visum in je mailbox. De visum voorwaarden voor Cambodja moet je wel in de gaten houden. Het visum heeft een geldigheidsduur van 90 dagen en een maximale verblijfsduur van 30 dagen, vanaf het moment dat het visum is goedgekeurd. Hou je ervan om op tijd je zaken te regelen? Dat is geen probleem: de goedkeuring komt dan pas een maand voor vertrek aan, zodat je zeker weet dat je de hele reis doorkomt!

5. Ga op reis!

Vlieg bijvoorbeeld naar Phnom Penh, Siem Reap of Sihanoukville en begin meteen met notities maken over alles wat je ziet. Of kies een van de vluchthavens aan de grens bij Thailand, Vietnam of Laos. Vanwege corona zal je reis nog even moeten wachten, maar het kan geen kwaad om vast vooruit te dromen en voorbereidingen te treffen. En om een mooi notitieboekje aan te schaffen natuurlijk!