Afbeelding
Pragyan Bezbaruah via Pexels
Pragyan Bezbaruah via Pexels
Soms heb je van die invallen waar je echt iets mee wilt doen. Een tijdje terug had ik er zo een. Sinds 2019 heb ik een digitale briefwisseling met een heel leuke schrijfcollega. Bijzonder hoe je soms in contact komt met mensen die je niet kent, maar met wie je meteen een (online) klik voelt. Dat was bij Sandy en mij het geval. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg haar of ze het leuk vond om met mij over het schrijfproces en alles wat daarbij komt kijken, te brainstormen via brieven.
In de jaren dat we over en weer naar elkaar schrijven, heb ik al veel geleerd over hoe het schrijfproces bij een ander verloopt. Ik was eerder in de veronderstelling dat het volgens een bepaalde structuur ‘moest’ gaan. Zo van: doe dit, succes gegarandeerd. Onzin natuurlijk, maar het zou stiekem toch fijn zijn als het zo werkte. Dan was het een kwestie van regels opvolgen om daarna eindelijk die bestseller te schrijven.
Wat ik mis in bijvoorbeeld planning of verhaalopbouw is bij een ander heel vanzelfsprekend en stukken beter ontwikkeld. Op die manier kun je de ander goed aanvullen. Dat is, als je samen een verhaal gaat schrijven, een groot voordeel. Toen de oproep om een feelgood zomerverhaal te schrijven op Instagram verscheen, werd ik direct enthousiast.
Het leek me nog leuker om dit samen te doen. Opnieuw trok ik de stoute schoenen aan en legde mijn plan aan Sandy voor. Zij reageerde positief en was meteen net zo enthousiast als ik. Er was groen licht en de pret kon beginnen.
Hoe gaat dat dan samen een verhaal schrijven? Tja, er zullen vast standaardprotocollen voor zijn, geen idee. Gelukkig ben ik wat dat betreft wars van regels. Ze zijn er om te volgen, maar zeker ook om aan je laars te lappen.
Aan mij de eer om te beginnen. Het plot had ik al in mijn hoofd, nu de invulling nog. “Toevallig” vond Sandy mijn idee ook helemaal leuk, dat maakte het wat makkelijker. Stel je voor dat je eerst dagen moet overleggen over een verhaalidee. Dat maakt het schrijven een stuk minder aantrekkelijk, lijkt me.
Het was het begin van een leuk avontuur. De eerste duizend woorden stonden zo op papier. De spanning van wat Sandy ervan vond en haar vervolgstukje waren een belangrijk onderdeel van het proces. Ik kon niet wachten tot de mail met het nieuwe stukje verhaal in mijn inbox verscheen.
Na een paar weken was het verhaal klaar. Zelf zijn we super tevreden over het eindresultaat. Nu is het duimendraaien en nagelbijten totdat de uitslag later deze maand volgt. Een leuke bijkomstigheid van ons project is de primeur dat we elkaar voor het eerst “live” gesproken hebben. In al die jaren is het er namelijk nog steeds niet van gekomen om elkaar te zien of spreken. Toch hebben we allebei het gevoel dat we elkaar goed kennen, door alle brieven die we in die paar jaar naar elkaar geschreven hebben.
Mocht ons verhaal niet tot de winnende verhalen behoren, voelen we ons toch winnaars. Sowieso omdat het ons gelukt is om samen een goedlopend, superleuk feelgood verhaal te schrijven. Omdat we elkaar iedere keer wisten te verrassen en inspireren en omdat we door onze samenwerking het verhaal naar een hoger niveau hebben getild. En daar zit de kracht van samenwerken. Samen kom je (vaak) verder dan alleen. Hoe leuk is dat?
Ik zou het andere schrijvers dan ook van harte willen aanbevelen. Probeer eens een verhaal met een collega te schrijven. Om van elkaar te leren, om elkaar te helpen en inspireren. En bovenal omdat het gewoon een geweldig leuke ervaring is. Mochten we winnen, dan zal dit vast niet het laatste verhaal zijn dat we samen geschreven hebben, haha! Wie weet is dan een nieuw schrijf duo ontstaan.
Ellen Kusters (1976) werkte bijna 20 jaar in het onderwijs, stopte na een burn-out met haar werk als juf en gooide het roer volledig om. Ze volgde een (bijna) 3 jaar durende opleiding aan de Schrijversacademie, lanceerde begin dit jaar haar eerste e-book bij HIP Publishing (en in november verschijnt het tweede) schreef enkele verhalen die in bundels gepubliceerd werden, gaf met een collega schrijfster een boek uit en schreef een autobiografie die dit jaar opnieuw zal verschijnen bij Droomvallei Uitgeverij.
Ook blogt ze wekelijks op haar website www.ellensschrijfavonturen.nl en neemt wekelijks een podcastaflevering op over alles wat met burn-out en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft (Life's better after your burn-out).
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.