Personages van vlees en bloed

Ik zou niet kunnen schrijven over een prof voetballer of kinderverkrachter. Dat gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Ik wil empathie voelen met de hoofdfiguren en samen met hen de problemen van het leven trotseren. Hoe gaan we dit oplossen? Wat gaan we hieraan doen en hoe kunnen we de situatie veranderen. Ik voel laaiende woede als ze onrecht wordt aangedaan en ben ontroerd en trots als ze daar op een menselijke manier een positieve draai aan weten te geven.

Zolang we niets weten van hun achtergrond, hun karakters, hun fysieke uiterlijkheden en de onderliggende conflicten blijven we ons afvragen; waarom ze doen wat ze doen. Als schrijver ga je samen met je personages de diepte in, naar waar het donker en stil is en waar opgeborgen gevoelens liggen te gisten in de donkere brei van hun gedachten. Je ontdekt hun grillen en grollen, voelt hun eenzaamheid en ervaart hun angsten en verlangens. Personages zijn mensen van vlees en bloed. Ze blijven je verbazen. Niets is wat het lijkt. Wanneer je niet bang bent en je open opstelt voor hun eigenaardigheden, ontwikkelt zich een hechte band, leer je ze door en door kennen en worden ze een deel van jezelf.

Als schrijver ben ik benieuwd naar de mens achter de mens. Je moet jezelf in de persoon kunnen verplaatsen en zelf aanvoelen hoe iemand zich voelt, dus ook de spanning zelf kunnen beleven. Alleen op die manier kan ik met gevoel over hen schrijven.  In mijn roman ‘de Rode Muur ‘ worden de belangrijkste personages Victoria en Richard op de proef gesteld. Zij komt van achter het ijzeren gordijn, hij worstelt met de relatie met zijn vader. Victoria en Richard worden door het leven geteisterd. Ze navigeren door diepe dalen en langs steile afgronden. Ze belanden in een draaikolk van emoties, moeilijke keuzes en de wil om met jezelf in het reine te komen. Victoria en Richard zullen hun loutering niet ontlopen. Zij zijn de personages waar het om gaat, de motor van het verhaal, de ziel van het boek.

Marie Thérèse Boterman is auteur van de zojuist verschenen roman ‘de Rode Muur’. Zie ook: www.derodemuur.nl