Afbeelding
Sudipta Mondal via Pexels
Sudipta Mondal via Pexels
Er zwerven al jarenlang lijstjes rond met boeken die bestsellers werden, ondanks de stapels afwijzingen die de schrijvers jarenlang ontvingen. Je vermogen om met teleurstellingen om te gaan, moet dan ook minstens zo groot zijn als je schrijftalent, betoogt gezondheidspsycholoog en auteur Huub Buijssen in zijn laatste boek ‘Waarom succes een kwestie van geluk is.’ Want de kans dat die ene redacteur, bij die ene uitgever, uit die ene stapel net jouw manuscript plukt, enthousiast wordt én de tijd rijp vindt om je boek ook uit te geven, is minimaal. Je moet écht ‘geluk hebben.’
Zo leurde de Engelse detectiveschrijfster Agatha Christie vijf jaar lang tevergeefs bij uitgeverijen om haar eerste boek uitgegeven te krijgen. Toen ze eenmaal een uitgever vond, groeide ze uit tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werk werd vertaald in ten minste 108 talen, en wereldwijd verkocht ze ruim 3 miljard boeken. ‘Gone with the wind,’ werd afgewezen door 35 uitgevers tot het uiteindelijk een uitgever vond. Het werd een everseller, en is in de VS na de bijbel het meest verkochte boek aller tijden.
In zijn boek pakt Buijssen de mythe rondom succes aan; het is geen logisch en rechtlijnig gevolg van intelligentie, talent, hard werken en kwaliteiten als ‘het herkennen en benutten van kansen.’ De rol van toeval in ons leven is groot, hoe lastig we het ook vinden om dit te onderkennen. Hij onderbouwt dit betoog met beeldende anekdotes, onderzoeken en inzichten uit de filosofie en psychologie, en maakt inzichtelijk hoe bepalend de factor geluk is. Ook voor de hoopvolle, onbekende schrijver.
Want de kansen op succes in de literaire wereld zijn echt groter als je je eerste boeken schrijft in de Randstad. Veel beginnende schrijvers verhuisden naar Amsterdam voordat ze ontdekt werden, of schreven als inwoner daar hun eerste boeken. Een andere ‘trigger voor succes’ is zichtbaarheid; wordt je boek eenmaal uit die slushpile getrokken en uitgegeven, je eerste geluksmomenten, dan is het bepalend of een aantal gezaghebbende recensenten zich lovend uitlaten over je boek, of dat je bijvoorbeeld een mediageniek optreden verzorgt voor een groter publiek. Lukt dat niet, om welke reden dan ook, dan heb je simpelweg ‘pech.’ Je boek wordt niet ‘gezien,’ en verdwijnt in de grote berg ondergewaardeerde en (minder tot niet) gelezen boeken.
Veel getalenteerde, misschien wel grootse schrijvers vinden hun weg dus niet naar het grotere lezerspubliek. Misschien is het ergens een troost. Want het ligt dus niet per se aan je schrijftalent, of het verhaal waar je jaren aan zwoegde. Je kunt altijd nog ontdekt worden – met een berg geluk, die minstens even hoog is als je doorzettingsvermogen. En wereldberoemde schrijvers zijn vast getalenteerd, maar vooral grote geluksvogels – ook dat hé. Blijven schrijven dus, en verhuis voor de zekerheid alvast naar Amsterdam.
(Lees vooral het boek van Huub Buijssen ter inspiratie!)
Lizette van Geene is allround schrijfster. Ze werkt ook als schrijfcoach, onder andere in bijzondere schrijfprojecten. Haar korte verhalen zijn allen gepubliceerd in literaire tijdschriften zoals Tirade en het Vlaamse Deus ex Machina. In de zomer kwam haar feelgood novelle Frans Hartenspel uit bij uitgeverij De Verhalenfabriek. In oktober verscheen daar ook – heel toepasselijk bij deze blog; De gelukscoach; ‘Het verhaal heeft meerdere lagen en onderscheidt zich in dit genre omdat hij - tot op zekere hoogte - niet voorspelbaar is.’
(Speciale actie; tussen 16 en 27 november zijn alle ebooks van De Verhalenfabriek €0,99) De Gelukscoach (ebook), Lizette van Geene | 9789461098603 | Boeken | bol.com
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.