Afbeelding

Boeken en liedjes over fietsen

Foto: Pexels

Liedjes en boeken met de fiets in de hoofdrol

Fietsen spreekt tot de verbeelding en belandt als activiteit nogal eens in woorden in een liedje of boek. 


Schrijf een liedje over een fiets. Zou dat ooit de opdracht geweest zijn die leidde tot menig succesvol liedje waarin sentiment en melancholie hoogtij vieren en waar het beeld van een klein kind op z’n eerste fietsje bij past? Het zou kunnen, maar zeker weten doen we dat niet.

Hé kleine meid op je kinderfiets

Wat we wel zeker weten is dat veel liedjes waarin de fiets voorkomt, hoge ogen gooien. Nog steeds. Denk aan de regel Hé kleine meid op je kinderfiets van Herman van Veen of het nummer Jimmy van Boudewijn de Groot. Of het lied Op fietse van Skik met de regels: Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage/'k Hen de banden vol met wind, nee ik heb ja niks te klagen. 

Buitenlandse liedjes zijn er ook en die noem je waarschijnlijk direct zoals Bicycle race van Queen en Nine million bicycles van Katie Melua, maar die Nederlandse appelleren toch het meest aan dat sentiment waar we het eerder over hadden. 

Boeken over grote fietstochten

Kind en fiets vormen al met al een bijzonder thema, waar menig tekstschrijver zich over gebogen heeft. Boeken over fietsen zijn er ook. De renner van Tim Krabbé kent waarschijnlijk iedereen als literair bundeltje en is inmiddels een klassieker. Reisboeken liggen meer voor de hand als we het fietsen van grote tochten onder de loep nemen. 

De nieuwe fiets

Zo is er het boek De nieuwe fiets van (sport)journalist Dirk Jan Roeleven over zijn fietstocht vanuit Italië naar Nederland. In het kort. Een Nederlander strandt met zijn racefiets in Italië. Tijdens een tocht met fietsvrienden knapt het riempje van zijn toeclip. In de werkplaats van voormalig wielerprof en fietsenbouwer Gian Paolo Cucchietti wordt de zaak gratis gerepareerd zodat hij verder kan. 

Als dank belooft fietser Roeleven dat hij eens zal terugkeren voor de aanschaf van een nieuwe Cucchietti-fiets. Hij belooft tevens dat hij deze in zijn eentje - fietsend - naar huis zal brengen. Dat mondt veertien jaar later uit in een fietstocht van het Noord-Italiaanse dorp Villar San Constanzo naar Amsterdam. Een tocht van 1247 kilometer. Roeleven schrijft er een boek over dat niet alleen een verslag wordt van de tocht, maar vooral een monument voor zijn overleden vader.  

Zo zie je maar dat je van de eerste jongensfiets of eerste meisjesfiets zomaar kan belanden in de wereld van het wielrennen. In alle gevallen staat de fiets centraal, en worden er op alle mogelijke manieren woorden aan gegeven.