Lezen is hip!

De slogan van mijn coole uitgever HIP Publishing. Hoe kun je tegenwoordig de (vooral) jeugdige mensen aan het lezen krijgen? In een tijd van veel afleiding, snelheid, flitsende beelden en nog meer online ‘geweld’ valt dat nog niet mee.

Mijn middelbareschooltijd

Terugdenkend aan mijn eigen middelbareschooltijd, waarin het verplicht lezen van Nederlandse literatuur bepaald niet mijn favoriete bezigheid was, besef ik dat ik lezen toen allesbehalve hip vond. Nee, liever hing ik met vriendinnen in het dorp rond, stiekem roze koeken etend op een bankje op de markt. Lezen was suf. Wat dat betreft is er niet veel veranderd 😉.

Toch raar, want op de basisschool deed ik niets liever. Ik fietste iedere vrije woensdagmiddag naar de plaatselijke bibliotheek en zocht daar de dikste pillen uit. Liever niet die dunnetjes, daar vond ik niks aan en ik had ze bovendien te snel uit.

Literaire hoogstandjes?

Wanneer ben ik eigenlijk gestopt met het leuk vinden van lezen? Die literatuurlijst deed in ieder geval geen goed aan mijn leesmotivatie. Ik las het liefst spannende boeken en vooruit, als ik in een romantische bui was, romans. Ik was allergisch voor zogenaamde literaire hoogstandjes waar menig lezershart sneller van ging kloppen. Wat wil je ook als je één zin minstens drie keer moet lezen en dan nog niet begrijpt wat er staat. Dan is de lol er snel vanaf.

Het heeft best een tijd geduurd, voordat ik lezen weer als een leuke en ontspannende hobby beschouwde. Ik ging na de havo naar de pabo, werd juf en lid van de ECI. Kasten vol boeken (met zowel fictie als non-fictie) stonden er bij ons op zolder.

Verplaatsen in belevingswereld van jeugd

Willen we jeugdig Nederland (lezers vanaf een jaar of twaalf tot eenentwintig?) weer aan het lezen krijgen, moeten we ons meer in hun belevingswereld verplaatsen. Alles moet voortaan immers met een druk op de knop binnen handbereik zijn.

De verhaallijnen moeten aansluiten bij hun interesses. En waarom moet een leeslijst per se vol staan met literaire Nederlandse boeken van gerenommeerde schrijvers? Geen wonder dat menig lezer afhaakt. Het is niet meer van deze tijd, al kun je natuurlijk best zoeken naar metaforen en deze in onze huidige tijd plaatsen. De thema’s uit verhalen blijven tijdloos: liefde, verraad, onzekerheid, ziekte, angst.

Meegaan met de tijd

Het is belangrijk om mee te gaan met de tijd, op de hoogte te blijven van nieuwe trends en onderzoek te doen naar waar de jeugdige lezer behoefte aan heeft. Niet voor niets zijn YA-verhalen in trek. Verhalen met veel vaart, spanning, liefde en fantasie. Wie houdt daar nu niet van?

Daarom ben ik zo trots op de lancering van mijn tweede e-book; een YA-verhaal. Een coole cover en een verhaal dat goed te overzien is. Iets waar de jeugd wel van houdt.

Wie zegt dat lezen niet hip is? Ik vind het in ieder geval DIK!