Afbeelding

Twee mensen bespreken een cv

Foto: cottonbro via Pexels

Hoe doe je werkervaring op als tekstschrijver?

Ben jij creatief en kun je goed overweg met het schrijven van teksten? Dan is dit artikel wellicht interessant voor jou. Als professionele tekstschrijver kan je namelijk op veel plekken terecht en ook nog eens iets bijverdienen. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die jou op weg helpen in jouw zoektocht naar ervaring als tekstschrijver.


Definieer jouw specialiteit

Het schrijven van teksten kan op enorm veel verschillende manieren, die allen een ander doel kunnen dienen. Zo kun je als tekstschrijver aan de slag met het schrijven van blogs, columns, social media posts en artikelen. Daarnaast verschillen ook de thema’s van de teksten die je schrijft en is dit vaak afhankelijk van de werkgever waarbij jij actief bent. Zo zijn er entertainment teksten, informatieve teksten, webwinkels en meer. Ieder platform hanteert zijn eigen schrijfstijl die op sommige vlakken aardig van elkaar kunnen verschillen. Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan waar jouw krachten liggen als het gaat om het schrijven van teksten. 

Daarnaast is het handig om te bepalen in welke taal jij wilt gaan schrijven. Het ligt voor de hand dat je een Nederlandse tekstschrijver wilt worden. Echter, mocht je ook de Engelse taal goed beheersen, vergroot je je kansen op een baan of stage.

Meld je aan voor een opleiding of cursus

Een tweede manier om meer werkervaring op te doen als tekstschrijver is door een opleiding of cursus te volgen. Los van het feit dat sommigen simpelweg aanleg hebben voor het schrijven van teksten, moeten anderen hier meer aandacht aan besteden. Het volgen van een cursus of opleiding kan je helpen om een aantal (basis)vaardigheden onder de knie te krijgen. Zeker als jij het leuk vindt om teksten te schrijven, is het de moeite waard om hierin te investeren en jezelf op dit gebied te ontwikkelen. Er zijn tal van opleidingen die jou deze mogelijkheid bieden.

Ook kun je een stage lopen waarbij het schrijven van teksten een vast onderdeel is van het takenpakket. Voorbeelden van dergelijke stages zijn marketing stages en PR stages. Binnen deze stages, aangeboden op Magnet.me, zul je veel te maken krijgen met het produceren van content op verschillende platformen. Een ideale manier om jezelf op dit gebied te ontwikkelen!

Val op!

Een andere manier om werkervaring op te doen als tekstschrijver is door jezelf beschikbaar te stellen. Deze manier, weliswaar minder direct, zorgt ervoor dat jij op de radar komt te staan van werkgevers. De voornaamste manier om jezelf op te laten vallen is door een LinkedIn profiel aan te maken. Deel je profiel in op een manier waaruit jouw passie voor tekstschrijven blijkt. Combineer in je profiel jouw vaardigheden met eventuele werkervaring die je al hebt, om zo een geschikte kandidaat te zijn voor een positie als tekstschrijver. Bovendien, LinkedIn werkt in twee richtingen. Jij kunt namelijk zelf ook op zoek gaan naar openstaande vacatures bij honderden werkgevers. Onderzoek, op basis van jouw profiel, welke werkgever het beste aansluit bij jouw wensen en capaciteiten. Natuurlijk zal je niet direct een reactie krijgen, je bent immers niet de enige met interesse voor het schrijven van teksten. Niet getreurd! De eerste stap is in ieder geval gezet.