Afbeelding

Het oog wil ook wat

Het is af. Je hebt er dagenlang aan geschaafd. Elk woord opnieuw gewogen en geproefd. Maar nu is je gedicht, je haiku of je elfje, klaar. Je leest het voor aan je huisgenoten of aan de cursisten van je schrijfgroep. ‘Mooi’, zeggen ze. En dan?

Misschien is een harmonica boekje als cadeau voor jezelf of voor een ander wat als drager van jouw gedicht(en). Kijk hieronder hoe je zo'n boekje kunt maken.

Harmonica boekje

Het harmonicamodel wordt ook wel een Leporello genoemd. Deze naam is ontleend aan de knecht van Don Giovanni. In deze opera komt Leporello aan het eind van de tweede akte op en toont een welhaast eindeloze lijst van vrouwennamen; de veroveringen van Don Giovanni. De lijst is gevouwen als een harmonica, vandaar de naam die wij aan boekjes geven die op een soortgelijke manier zijn gevouwen.

Het model op de foto is een combinatie van vouw- en naaitechniek. Door een langwerpig papier zodanig te vouwen dat op elke kleine vouw weer bladzijden kunnen worden genaaid, ontstaat een prachtig boek. Laat hierbij de voor en de achterkant bepalen hoe je het binnenwerk het beste kunt vouwen.

De binnenste bladzijden zijn erin genaaid. Om het boek helemaal af te maken, kun je de kaft verstevigen met een decoratief karton, leer of ander stevig materiaal.

Dit zijn enkele eenvoudige technieken waarmee je zelf een prachtige vorm kunt geven aan je gedichten of verhalen.

Inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen, kijk dan eens op de onderstaande sites van zomaar een greep uit de internetgrabbelton.

Papieren avonturen - Dymphie Meeuwissen toont diverse manieren om boekjes te illustreren en te binden.

Jenny de Bode - zij geeft workshops journaling; een creatieve vormgeving van een reis op papier.

Schilderen en beeldboeken - geven cursussen in o.a. beeldboeken en harmoica modellen in Eindhoven.

Er zijn ook diverse dvd’s op de markt voor schrijvers die het boekbinden willen leren. Bijvoorbeeld de dvd en het boek “Books & Boxes’ van Peter Baumgartner, over verschillende manier van boekbinden waarbij hij o.a. voorbeelden laat zien van multiplex kaften of hard kartonnen boekomslagen. Het resultaat kan een prachtig origineel cadeau opleveren.

Irma Uhlenbusch geeft schrijfcursussen en -workshops en individuele begeleiding bij levensverhalen. Zij schrijft met vaart en ritme, speels waar mogelijk, ernstig waar nodig. Bezoek haar website Zinnenenzo.