Afbeelding

Help! Ik schrijf een boek - Aflevering 4

Help! Ik schrijf een boek - Aflevering 4Het was onvermijdelijk. Na de twee weken vrij die ik mezelf had gegund rond kerst en oud & nieuw, moest en wilde ik weer aan de slag met mijn boek. Ergens in het voorjaar moet het af zijn, preciezer durf ik niet te zijn. Na de relatieve rust van mijn vakantie realiseerde ik me weer hoe ambitieus mijn plan is. Zeker toen ik 9 januari weer achter mijn laptop kroop en in paniek dacht: Waar was ik eigenlijk?

De eerste dag kon ik nog wel tegen mezelf zeggen dat het niet zo erg was om een dagje op te starten, maar de tweede dag begon ik mezelf al een slappeling te vinden.

Deadlines voor jezelf stellen

Afgelopen december behaalde ik mijn tweede en laatste specialisatie ‘romans en korte verhalen’ aan de Schrijversacademie. Ook stopte ik met één van mijn opdrachten, zodat ik me beter zou kunnen concentreren op het boek. Gevolg is dat ik niet alleen alle tijd en ruimte heb voor het schrijven, maar er ook niemand meer is die deadlines stelt. Ik moet het nu helemaal uit mezelf halen. Om uit de impasse te komen pakte ik op 10 januari een stuk papier en een stift en begon op te schrijven wat ik allemaal nodig heb om het boek af te maken.

Het werd een hele lijst die alles wat ik de afgelopen twee jaar heb bijgeleerd in één overzicht samenbracht: genoeg tijd en doorzettingsvermogen, maar ook inspiratie opdoen, mensen opzoeken die me stimuleren, lezen en vooral ook genoeg naar buiten gaan. Voor mij is het ook belangrijk dat ik af en toe even iets anders schrijf, zoals de portretten die ik voor een vaktijdschrift maak, dit blog en de blogs op mijn website, artikelen of een kort verhaal, de laatste soms spin-offs van het boek.

Maak een werkschema van je wensen en plannen

Al mijn wensen en plannen heb ik in een werkschema gepropt waarin alles een plek kreeg, zowel de 500 woorden per dag die ik wil produceren, als het onderzoek dat ik nog moet doen, de leuke boekpresentaties die ik ga bijwonen, de bijeenkomst met mijn leesclub familieverhalen & biografieën waar ik altijd heel erg naar uitkijk, mijn stiekeme wens om les of workshops te gaan geven én de boeken en vakliteratuur die ik ga lezen. Ik kreeg weer helemaal zin in mijn boek en de Grote Prestatie die ik de komende tijd ga leveren! Tegen de tijd dat jullie dit lezen ben ik al weer helemaal op stoom.

Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 van de blogserie 'Help! Ik schrijf een boek'.

Van Teeseling schrijft portretten, familieverhalen en corporate stories. Zij voltooide de opleiding ‘familieverhalen & biografieën’ aan de Schrijversacademie en werkt aan haar eerste boek. Voor meer blogs over haar boek zie http://volinevanteeseling.nl/help-ik-schrijf-een-boek/