Afbeelding

Gourmetten aan tafel

Foto: fauxels via Pexels

Gourmet brengt familie samen

Gourmetten, ook wel racletten in de volksmond, is een vorm van funcooking die in heel wat huishoudens is omgedoopt tot een gezellige traditie. Vooral tijdens de koude wintermaanden of op bepaalde belangrijke feestdagen zoals Kerstmis en de overgang van nieuw naar oud, wordt het gourmetstel wel vaker boven gehaald. Het is de ideale manier om met vrienden en/ of familie samen rond de tafel te zitten en genieten van het gezellig samenzijn. Bovendien is het ook vrijwel het enigste moment dat families er in slagen om met zijn allen samen te komen. Kortom, gourmet is in staat om de hele familie samen te brengen. 


Gourmetten als gezellige traditie 

Wie kent het nu niet, even op Kerstmis met de hele familie gezellig gourmetten of racletten. Een vorm van funcooking die bedoeld is om instant gezelligheid en warmte te creëren en dat lijkt ook nog eens te lukken. Meer dan ooit lijken heel wat families tijdens de koude wintermaanden en op belangrijke feestdagen zoals Kerstmis, oudejaarsavond en Nieuwjaar voor de eenvoudige oplossing van het racletten te kiezen. En ook al maakt gourmetten heel wat vuil, toch wordt het vooral geassocieerd met gezelligheid, samenzijn, familie, warmte en liefde.

Waar we soms zelf als persoon niet in slagen om de hele familie bij elkaar te brengen, doet het geschikte gourmetstel dat wel. Als gastheer hoef je niet de hele avond in de weer te zijn met het bereiden van heerlijke gerechtjes, het afwassen van de borden en glazen tussendoor, en het naar wens maken van je gasten. Je kunt samen met je gasten lekker de beentjes onder tafel schuiven en klaar is Kees! Een welkome afwisseling na een heel jaar stressen en bijgevolg de moeite waard om even op zoek te gaan naar wat nu precies het perfecte gourmetstel blijkt te zijn.

Het formaat op basis van de pannetjes

Wil je dit jaar eens niet hoeven te koken tijdens de eindejaarsfeesten en 100% goed voorbereid zijn op een fantastisch en uitmuntend diner, dan komt het er vooral op aan om op zoek te gaan naar het geschikte gourmetstel. In eerste instantie is het dan ook belangrijk om een keuze te maken op basis van het formaat. Zo worden er tegenwoordig gourmetstellen in allerlei vormen, uitvoeringen, formaten en designs aangeboden.

Het formaat wordt bepaald door het aantal mensen die er gebruik van zullen maken en bijgevolg het aantal meegeleverde pannetjes. Zo bestaan er tal van compacte gourmetstellen die geleverd worden met slechts 4 pannetjes en bijbehorende spatels en bijgevolg bedoeld zijn voor maximaal 4 personen. Anderen zijn dan weer dubbel zo groot en kunnen gebruikt worden door maximaal 6 tot 8 personen. Wanneer je verwacht heel wat volk over de vloer te krijgen dan raden gebruikers en experts aan om te kiezen voor meerdere, strategisch geplaatste apparaten.

De verschillende types gourmetstellen

Uiteraard zijn er door de jaren heen heel wat verschillende gourmetstellen ontwikkeld. Het blijkt niet langer een standaard toestel met x-aantal pannetjes en spatels te zijn maar is tegenwoordig een echt gesofisticeerd apparaat met diverse functiemogelijkheden. Zo kun je er verschillende soorten vlezen, vis en groentjes op grillen net zoals je de mogelijkheid hebt om een heerlijk stukje kaas te smelten.
Daarnaast zijn de meeste gourmetstellen vandaag de dag eveneens voorzien van een multifunctionele bak/ grillplaat waarvan de ene kant een duidelijke grillplaat weergeeft en de andere helft als bakplaat kan worden gebruikt. En als je echt bereid bent om heel wat budget te spenderen, dan kan een apparaat met een steengrill eveneens tot de mogelijkheden behoren. Indien je, naast dit artikel, graag nog meer informatie wenst, dan kun je altijd de bijgenoemde website even bekijken.