Afbeelding

een gekleurde wereldkaart waar nederland op staat

Ian, Unsplash

Geef Nederland toch een keer de hoofdrol

Geef toe. Ja, jij. Geef maar toe. Het is makkelijker om je verhaal in Amerika te laten afspelen. Yours truly deed het ook. Mijn eerste boek speelt zich af in Holland, Michigan. Wat maakt het uit dat ik daar nog nooit ben geweest? Het internet bestaat toch? Google Maps bestaat toch?

Maar waarom laten wij onze verhalen afspelen in allerlei landen – van Engeland tot de Verenigde Staten tot werelden die wij zelf hebben bedacht – behalve Nederland?

Amerikanisering

Het komt door een fenomeen dat amerikanisering heet. Wanneer men spreekt over amerikanisering, spreekt men over het proces waarin de wereld zowel de cultuur als de levenswijze van de Verenigde Staten overneemt.

We kijken tv in het Engels, wij lezen in het Engels, we schrijven in het Engels, we luisteren naar Engelstalige muziek, we spreken in het Engels: bijna alles om ons heen is Engels. Het is gewoon makkelijker. Ik heb meerdere malen gezegd dat Engels voor mij voelt als rustig meedeinen op de golven onder een warme zomerzon en Nederlands als verstandskiezen laten trekken. Niet een keer, maar meerdere keren. Zeer pijnlijk en niet iets wat je iemand anders toewenst, ofwel?

Wat is er cool aan Nederland?

Nederland heeft, voor een land dat technisch gezien pas sinds 1830 bestaat, best een rijke geschiedenis. Dit kleine, koude, kikkerlandje heeft namelijk verschillende namen gehad van Belgica Foederata en Germania Inferior tot de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Nu zal je je wel afvragen: waarom verdient Nederland eigenlijk de hoofdrol in jouw verhaal? Dat is heel begrijpelijk, hoor.

Wist je dat er dat er van 1350 tot 1490 een strijd was tussen de Hoeken en Kabeljauwen? Opstandige edelen noemden zichzelf de Kabeljauwen omdat deze vis snel aanvalt. De plattelandsadel noemde zichzelf de Hoeken, wat afgeleid is van haken, waarmee men natuurlijk kabeljauw kon vangen.

Zo zijn er talloze leuke en interessante feitjes die je misschien nog niet wist! Waar kom jij zelf vandaan? Rotterdam? Utrecht? Maastricht? Kruip eens achter de computer of bezoek de bibliotheek en duik eens in de geschiedenis van het land waar jij bent.

Nederland mag dan wel een kikkerlandje zijn, maar het is tenminste wel een cool kikkerlandje. Het is ons kikkerlandje en het is hoog tijd dat Nederland een keer in de schijnwerpers komt te staan.

Bron: Historiek.net, Markensteijn