Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Geen drugs zonder dealer. Hoe verslavend je verhalen ook zijn, ze moeten nog wel hun weg vinden naar je lezers.
Bol.com is een soort pacman. Hij eet het grootste deel van je verkoopprijs op, maar je kan hem eigenlijk niet ontwijken. Je kan op de site zelf verkoper worden. In dat geval moet je een voorraad in huis hebben en alle verzendingen zelf regelen. Je kan dit ook laten doen door degene die jouw boeken distribueert. Bijvoorbeeld Pumba, Boekenplan of Bookscout.
Sommige boekwinkels gaan akkoord met een regeling waarbij jij je boek gratis neerlegt en ze alleen bij verkoop voor dat boek betalen. Waarschijnlijk gaan alleen lokale boekwinkels, die jou of het onderwerp waarover je schrijft een warm hart toedragen, zo’n regeling aan.
Grotere uitgeverijen sturen soms een boek naar iedere boekwinkel, een zogenaamd 'leesexemplaar'. Dit is uiteraard een zeer kostbare zaak. Je kan overwegen een exemplaar te sturen of langs te brengen naar zaken die een speciale interesse hebben in jou of je onderwerp. Ik heb 'Secrets of Utrecht' persoonlijk aangeboden aan een paar winkels in de stad en de boeken uit mijn serie 'Cappuccino in...' stuur ik op naar reisboekenwinkels. Inkopers kunnen dan zelf zien dat je boek voldoende kwaliteit heeft, zowel qua inhoud, vormgeving als materiaal.
Je kan posters aanbieden of ander reclamemateriaal. Dit kan effectief zijn, maar is ook een flinke investering. Een stapel posters kost niet veel, maar die over alle boekwinkels verspreiden wel. Daarbij blijft de vraag of ze de poster willen ophangen, want ook daar concurreer je met bekende namen en baanbrekende onderwerpen.
Sta achter je kwaliteit, maar stel je in contact met de boekwinkels ook bescheiden op. Zij zwemmen in een woeste zee vol boeken van grote schrijvers, hippe onderwerpen en BN'ers. Jouw boek verkoopt zich niet vanzelf. Je zult iets moeten bieden dat er nog niet is, van uitzonderlijke kwaliteit is of zelf voor aanhangers moeten zorgen.
Als het lukt, maak je een foto van je eerste boek in de boekwinkel en die hang je op je eigen hall of fame. Om nog heel even van te genieten.
Anika Redhed is auteur en uitgever van reisromans. Het boek 'Cappuccino in het Midden-Oosten' over haar reis naar Iran, Dubai en Oman ligt nu in de winkels samen met bijpassende reisdagboeken om zelf een reisverhaal te schrijven! www.anikaredhed.com
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!